35 12 12 99
  • Få nemt info om foredragsholdere
  • Danmarks professionelle foredrag
  • Kontakt os nemt for information

Anders Jerichow

Kommentator ved Politiken og forfatter
Anders Jerichow har rejst på kryds og tværs af Mellemøsten, Nordafrika og Sydasien. Han har skrevet en stribe aktuelle og historiske bøger om udvikling i den arabiske verden, om regionens konflikter og menneskerettighedsproblemer. Desuden har han udgivet et værk om internationale bladtegnere og deres vilkår i forskellige lande.

Jerichow var i 10 år formand for Dansk PEN – er i dag formand for Humanity In Action Denmark. Han er seniorkorrespondent, kommentator og lederskribent på Politiken, har tidligere været chefredaktør på dagbladet Aktuelt og udenrigsredaktør på Weekendavisen.

Anders har særlig interesse i besættelsen og ’Oktober 1943’ – om den nazistiske beslutning om deportation af danske jøder i oktober 1943: Et mareridt og en stjernestund i dansk historie – et mareridt, fordi et mindretal pludselig blev tvunget fra deres hjem og i særdeleshed for de 500, som blev deporteret til Theresienstadt, og dog en stjernestund da ranke mennesker i det danske samfund hjalp de fleste til Sverige.

Forespørg på foredrag med Anders Jerichow

Ja tak - jeg vil gerne modtage forfatterforedrags nyhedsbrev om nye foredragsholdere, m.m.

Foredrag af Anders Jerichow

Danske rejsende i Orienten

Opdagelsesrejsende, kunstnere, erhvervsfolk og andre danskere – fra H.C. Andersen til Henrik Cavling -- har gennem flere hundrede år besøgt ”Orienten” og samtidig nedskrevet oplevelserne. Jerichow har sammen med Adam Holm samlet en snes store samtidige beretninger fra landekredsen mellem Marokko og Indien (Nordafrika, Mellemøsten og Sydasien) i bogen ”Orientalske rejser”. I dette foredrag fortæller Jerichow om deres enestående rejser og læser op fra fantastiske beretninger om ”eksotiske” oplevelser – fra slutningen af 1700-tallet til Anden Verdenskrig.

Menneskerettigheder i Mellemøsten

Censorer og torturbødler har i årtier haft travle dage i Mellemøsten. Kritikere af de herskende regimer bliver hyppigt sat i fængsel. Medier bliver strengt censureret. Oppositioner bliver holdt nede. Jerichow har i flere årtier haft kontakt til energiske demokratiforkæmpere i hele regionen. Her fortæller han om kampen for politisk og kulturel frihed – og om regimernes kamp for at holde sig ved magten.

Bladtegnerne, friheden og tabuerne

Efter den danske krise om de såkaldte Muhammed-tegninger rejste Jerichow ud i verden og besøgte politiske bladtegnere i 10 lande (Jordan, Sydafrika, Zimbabwe, Frankrig, England, Indien, Hongkong, Belgien, Sverige og USA) til bogen ”Bladtegnere i et globalt minefelt”). I dette foredrag viser Jerichow en række internationale ”cartoons” og fortæller om bladtegneres vidt forskellige vilkår og om lokale tabuer, som mange steder gør tegnernes arbejde decideret farligt. Han indleder en debat om tegnernes vilkår og rolle som demokratiets kanariefugle.

Det arabiske forår – før og fremover?

Hvad blev der af det ”arabiske forår”, som i 2011 fik befolkninger i Tunesien, Egypten, Libyen, Syrien og Yemen til at kræve diktaturer væltet til fordel for politisk frihed? Jerichow har dækket ”foråret” og dets forstemmende aflysning i de fleste lande – i Syrien og Libyen og Yemen til fordel for krig, i Egypten til fordel for et militærkup.
Hvad gik galt? Og har den arabiske verden nu droppet alle drømme om politisk frihed?

Oktober ’43 – mareridt for mange, stjernestund for andre

Den nazistiske besættelsesmagt i Danmark besluttede i efteråret 1943 at deportere de danske jøder. Skibe og tog var gjort klar til at bringe jøderne til Polen til en usikker skæbne. Det var et mareridt for det jødiske mindretal, som pludselig måtte flygte fra deres hjem. Næsten 500 blev arresteret og sendt til KZ-lejren Theresienstadt. Men flertallet fik hjælp til at flygte over Øresund til Sverige – en stjernestund i dansk historie. Jerichow har udsendt den største danske samling dokumenter fra & om oktober ’43 og fortæller om de dramatiske dage og de dilemmaer, som danske jøder og det danske civile samfund pludselig måtte forholde sig til.

Mellemøsten lige nu

Et levende og dagsaktuelt tværsnit af mellemøstlige konflikter.

Israel og palæstinenserne

Levende aktuelt og/eller historisk fokus på konflikten mellem israelere og palæstinensere, den israelske besættelse og udviklingen i de to samfund, som Jerichow kender indgående.

Relaterede foredragsholdere

Disse foredragsholdere tilbyder foredrag, som minder om de foredrag, som Anders Jerichow holder.

Der er ingen relaterede foredragsholdere.

Har du spørgsmål? Stil dem her:


Kunderne udtaler:

”Kompetent og venlig behandling.”

Susanne Ulk - Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Faxe

”Fin service.”

Christian Johansen - HK

"Vi er meget tilfredse og vil gerne benytte jer en anden gang."

Maria Lindahl Strøm - Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm

”Der har været en meget fin dialog med jer, det gælder både op til selve bookning af foredraget og den efterfølgende kontakt med Ole vedrørende praktiske spørgsmål.”

Birgitte Bock - Region Hovedstadens Apotek

"Ekstremt professionelt hele vejen igennem."

Morten Kjelmann - Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum

"Hurtig og nem kommunikation helt frem til dagen."

Esther Wissels - Signatur Skolen, afd. Tjæreborg

Kontakt forfatterforedrag

Forfatterforedrag  ・  Vestergade 63, 3. sal  ・  5000 Odense  ・  tlf: 35 12 12 99  ・  info@forfatterforedrag.dk

Book foredrag og foredragsholdere