35 12 12 99
  • Få nemt info om foredragsholdere
  • Danmarks professionelle foredrag
  • Kontakt os nemt for information

Niels Lyngsø

Forfatter
Niels Lyngsø (f. 1968) debuterede i 1992 og har primært arbejdet som digter og oversætter (af bl.a. Marcel Proust og Michel Houellebecq). I 2015 udgav han den anmelderroste roman "Min ukendte bror", og i 2016 kom den ligeledes meget roste selvstændige fortsættelse "Himlen under jorden", som er indstillet til DR's Romanpris 2017.

Derudover har Niels Lyngsø været lyrikanmelder for Politiken, redaktør på lyriktidsskriftet Den Blå Port og som cand.phil. i litteraturvidenskab skrevet en guldmedaljeafhandling om den franske filosof Michel Serres.

I sine spændende og autentiske foredrag fortæller Niels Lyngsø mere om sit eget og andres forfatterskab, læser op og indbyder sit publikum til dialog om litteratur.

Forespørg på foredrag med Niels Lyngsø

Ja tak - jeg vil gerne modtage forfatterforedrags nyhedsbrev om nye foredragsholdere, m.m.

Foredrag af Niels Lyngsø

Himlen under jorden

Store dele af Himlen under jorden foregår i et underjordisk gangsystem under Paris. Her bor kollektivet Sapiens, der udforsker en samlivsform hvor sex er det afgørende bindemiddel. Hør Niels Lyngsø fortælle om sit eget besøg i tunnelkomplekset, der normalt er forbudt område for offentligheden, og om menneskets seksualitet og evolution, som romanens hovedperson, antropologen Nadia Nazir, er ekspert i. Foredraget krydres med oplæsning og ikke mindst dialog med publikum.

Min ukendte bror

Romanen Min ukendte bror handler om enspænderen og sprognørden Hans-Peter Frederiksen. I romanens begyndelse bliver den 40-årige Hans-Peter fundet hjælpeløs på Rigshospitalets helikopterplatform. I lange tilbageblik fortælles om hans opvækst på Vestegnen i 70’erne og 80’erne og om hans voksenliv i København, og langsomt afdækkes de begivenheder der førte til hans sammenbrud. Romanen er ikke kun historien om en person, men også om et samfund: Den danske velfærdsstat, hvis idé om fællesskab undersøges med et antropologisk nysgerrigt blik. Foredraget krydres med oplæsning og ikke mindst dialog med publikum.

Houellebecqs

Om den kontroversielle franske forfatter Michel Houellebecq og hans seneste roman "Underkastelse" (som Niels Lyngsø har oversat). Romanen skildrer et fremtidigt Frankrig under en muslimsk præsident. Romanens pointe er tilsyneladende at Frankrig og Europa ikke bliver erobret af Islam, men overgiver sig viljeløst. Der er tale om ætsende samfundskritik – men den er langt mere subtil og mangetydig end man først skulle tro. Der bliver rigelig tid til dialog med publikum.

At oversætte Proust

Niels Lyngsø var med i den lille gruppe mennesker, der nyoversatte Marcel Prousts monstrøst omfattende På sporet af den tabte tid, og høstede megen ros for sin indsats. Hør ham fortælle om arbejdet med oversættelsen og om romanen der var autofiktion længe inden Knausgård. Foredraget krydres med oplæsning og ikke mindst dialog med publikum.

Seksuel frigørelse version 2.0?

Flere af Niels Lyngsøs værker handler om køn og seksualitet, og forfatteren har deltaget i samfundsdebatten om disse emner, blandt andet med et par opsigtsvækkende kronikker. Udgangspunktet for foredraget kan være Lyngsøs egne værker og/ eller den aktuelle debat, hvad enten det drejer sig om hævnporno, victimblaiming, voldtægtslovgivning eller mere generelt om kønsroller. Der bliver rigelig tid til dialog med publikum.

Om forfatterskabet

Niels Lyngsø kan tage udgangspunkt i et eller flere værker fra forfatterskabet, og det kan handle om fx skriveprocessen eller om forskellen på at skrive poesi og romaner. Kort sagt kan dette foredrag skræddersyes efter behov, gerne med oplæsning og dialog med publikum.

Mere information om Niels Lyngsø

Om bogen Himlen under jorden skrev anmelderne blandt andet:

”Opfølgeren til Min ukendte bror er en klog, forrygende og lystfyldt svimlende roman, der har træk og personer tilfælles med sin forgænger, men samtidig er helt sin egen. En følsom, encykoplædisk, feministisk fortælling, hvor altså seksualiteten og den måde, den kan udfolde sig på, i lys og i mørke, i lyst og i nød, står centralt.”
***** Berlingske

”De mange handlingstråde og udflugter er komponeret med stort overblik, og Himlen under jorden er både tankevækkende og elementært underholdende. Og en stor fuckfinger til det patriarkalske samfunds grundlæggende bornerthed.”
***** Ekstra Bladet

”Uhyre velskrevet og fuld af nørdet, encyklopædisk viden, men også kropsligt og sanseligt suggestiv. Romanen er en selvstændig fortsættelse af Lyngsøs første roman, ’Min ukendte bror’, og dens slutning lægger op til endnu en bog, som man kun kan glæde sig til.”
**** Politiken

”Skulle man på den basis sammenligne Lyngsø med nogle relevante forgængere, kunne det (foruden Leonardo da Vinci?) være Jan Kjærstad eller Peter Høeg, dog uden sidstnævntes hang til spirituel mission. I stedet forsøger og gennemfører! Niels Lyngsø at skrive på én gang karsk erotisk og encyklopædisk. Hans to nye romaner er nok det nærmeste, vi lige for tiden kommer en utopisk insisterende koncis karnevalisme. At følge Hans-Peter og Nadia gennem deres parallelløbende udforskningsspor er både elementært underholdende og intellektuelt stimulerende.”
- Information

”Bogen undersøger kvindelig seksualitet og kønsproblematikker med antropologiens værktøjer og videnskabs-fiktionens 'hvad nu hvis', og det åbner for fornyende og herligt bevidsthedsudvidende perspektiver på emnet.”
***** Nordjyske

Om Min ukendte bror skrev anmelderne blandt andet:

"Min ukendte bror er både historien om en begavet, men kikset enspænder og en stor samtidsroman."
****** Jyllandsposten

"Lyngsøs beskrivelse af Hans-Peters optur, ægteskab og sammenbrud gør ondt i sin præcision (…). Min ukendte bror er (…) en både underholdende, bevægende og meget klog roman om en tid og et liv. Svær at slippe, selv når det gør ondt. Som livet selv."
***** Berlingske

"En kølig ekstase og et brændende bibliotek, og man suges lige op og ind og ud."
- Kristeligt Dagblad

"Lyngsø er lige så velskrivende, som han er vidende."
***** Berlingske

 - 2,8 MB 

Relaterede foredragsholdere

Disse foredragsholdere tilbyder foredrag, som minder om de foredrag, som Niels Lyngsø holder.

Der er ingen relaterede foredragsholdere.

Har du spørgsmål? Stil dem her:


Kunderne udtaler:

”Fungerede fint - stor hjælpsomhed”

Beate Storm - HvidovreBibliotekerne

"Vi er meget tilfredse og vil gerne benytte jer en anden gang."

Maria Lindahl Strøm - Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm

”Fin service i uformel tone.”

Jane Sommer Christensen - Erhvervskvinder.dk

”Jeg har været MEGET tilfreds med hele forløbet og den service som jeg har modtaget i forbindelse med arrangementet.”

Susanne Quvang - Roche Diagnostics A/S

”Jeg synes vi har fået fin service. I har været lette at kontakte og har meldt hurtigt tilbage.
Jeg synes det er dejligt at vi kunne flytte foredraget fra lockout perioden til nu.”

Hanne Jensen - Kildegårdskolen, Herlev

"Professionel og på pletten"

Marianne Klöcker - Albertslund Kommune, Skoler og uddannelse

Kontakt forfatterforedrag

Forfatterforedrag  ・  Vestergade 63, 3. sal  ・  5000 Odense  ・  tlf: 35 12 12 99  ・  info@forfatterforedrag.dk

Book foredrag og foredragsholdere