35 12 12 99
  • Få nemt info om foredragsholdere
  • Danmarks professionelle foredrag
  • Kontakt os nemt for information

Vincent F. Hendricks

(Foto: Steen Andersen) Redaktør, forfatter, debattør, tv-vært, professor i filosofi.
Vincent F. Hendricks er professor i formel filosofi ved Københavns Universitet og chefredaktør på verdens største tidsskrift i filosofi: Synthese. Mange kender Vincent som ordstyrer og vært på diverse tv-serier, heriblandt: Gal eller genial, Kontrovers, Vincent: Kort og kompakt, Tankens magt og Nethaderne.

Som foredragsholder er Vincent ikke kun enormt vidende og oplysende men også humoristisk, når han skræddersyer sine foredrag, så de passer til målgruppen.

Vincent har skrevet en lang række bøger om logik, erkendelse, videnskabsteori og demokrati. Han har modtaget adskillige priser; heriblandt Lærebogsprisen, Videnskabsministeriets Eliteforskerpris, Roskilde Festivalens Eliteforskerpris og vinder af Copenhagen Science Slam. Vincent er fast klummeskribent på Ingeniøren, kommentator på Dagbladet Information og tilrettelægger på Faglitteratur P1.

Vincent F. Hendricks fik 28. november 2016 DRs store formidlingspris på direkte radio.

”Han er utrættelig. Og fuld af overskud har han gjort filosofien relevant”.
Det var blot nogle af ordene, som kanalchefen for P1, Thomas Buch-Andersen, kom med, da han lørdag i DR Koncerthuset afslørede, at filosofiprofessor og centerleder for Center for Information og Boblestudier på Københavns Universitet Vincent F. Hendricks blev årets modtager af P1’s store formidlingspris, Rosenkjærprisen, på 50.000 kroner.

Forespørg på foredrag med Vincent F. Hendricks

Ja tak - jeg vil gerne modtage forfatterforedrags nyhedsbrev om nye foredragsholdere, m.m.

Foredrag af Vincent F. Hendricks

Spræng boblen – Sådan bevarer du fornuften i en ufornuftig verden

Foredraget er baseret på Vincent F. Hendricks' bog "Spæng boblen", som hverken handler om de bobler, der findes i champagne, eller dem der laves af sæbe. Det handler derimod om de bobler, der dukker op i finansverdenen, som bl.a. nyere tids boligbobel i den vestlige verden, hvor vi var vidne til, at huse oversteg deres fundamentale værdi i et overophedet marked. Økonomiske bobler i finansverdenen er imidlertid ikke det eneste, der truer vores samfund. Det samme gør alt lige fra online-bobler og statusbobler til nyhedsbobler og politiske bobler.

I foredraget vil Vincent komme med en række underholdende og tankevækkende eksempler i forbindelse med boblernes funktioner og konsekvenser for verden. For hvad er det, der sker, og hvad kan det resultere i, når et stort antal mennesker handler ens? Undervejs vil Vincent inddrage en række af tidens mest oppustede tendenser – fra frikadeller i den danske børnehave til fankulturen om Justin Bieber.

The Trouble with Bubbles

Med undtagelse af champagne forbindes bobler typisk med situationer i finansverden, hvor aktiver handles til priser, der overstiger den fundamentale værdi, da man har tiltro til, at prisen vil fortsætte med at stige. Eksempler på dette er aktier og boliger, som kan overophedes. Det samme kan meninger på nettet, social status og en lang række af andre fænomener i hverdag og videnskab.

Vincent F. Hendricks vil i dette foredrag snakke om, hvordan bl.a. de økonomiske bobler kan punktere og efterfølgende ende ud i økonomiske nedture.

Oplysningens blinde vinkel

Nye teknologier har gjort at information sjældent er en mangelvare – vi lever i et informationssamfund. Adgangen til information anses som en gode, der kan gøre os mere oplyste og vidende.
Information kan imidlertid også udnyttes strategisk til manipulation, til at påvirke menneskers overvejelser, beslutninger og handlinger - både individuelt og kollektivt. Dette kan i sidste ende få betydning for de demokratiske processer.

Vincent fortæller i dette foredrag om oplysningens blinde vinkel og analyserer med udgangspunkt i filosofien, socialpsykologien, økonomien, beslutnings- og spilteorien en række informationsfænomener. Han viser bl.a. hvordan informationsfænomenerne kan bruges til at oplyse og dele viden, men ligeledes hvordan det kan bruges til at manipulere med mennesker, meninger og markeder.

Nedtur! Finanskrisen forstået filosofisk

Finanskrisen lagde hele Danmark ned. Vi gik og troede på evig optur, men fik i stedet for en langvarig nedtur. Vi blev vildledt af vejledning og friværdier. Boligbobler og luftige lån blev til konkurser og krak. Men hvordan kunne det gå så galt? Grådige finansfolk satte småsparers penge over styr - Og det samme gjorde dumdristighed og naivitet. Nedturen skyldes også den måde vi overvejer og handler på i flok og hver for sig. Det var ikke kun politikere og pengemarkeder, der skabte krisen. Vi har som mennesker et fælles ansvar, og må derfor forstå os selv for at forstå nedturen - ikke mindst for at undgå, at den gentager sig.

Nedtur! er filosofiprofessor Vincent Hendricks og investeringsekspert Jan Lundorff Rasmussens historie om, hvordan finanserne faldt, mens vi faldt for manipulation og vores egen psykologi - og idéen om det fornuftige menneske blev i den grad sat på prøve.

Udvidelse af ledelsesrummet

Begrænsede handlemuligheder opleves ofte som indgreb i handlefriheden og dermed også i den personlige frihed. Oplev Vincent filosofere over, hvordan man som leder kan udvide sit ledelsesrum og opnå så meget frihed i sin ledergerning, at man kan være autentisk i sine valg og handlinger og således blive den bedste udgave af sig selv.

Tal en tanke - om klarhed og nonsens i tænkning og kommunikation

"Menneskers ord og tanker fødes sammen, at tale uklart er at tænke uklart". Sådan har den svenske biskop og poet Esaias Tegnér engang udtrykt det.

I foredraget giver Vincent et lynkursus i at tænke og tale klart, og i at være på vagt over for uklar tænkning og tale, hvor den end optræder. Foredraget er baseret på bogen ”Tal en tanke - om klarhed og nonsens i tænkning og kommunikation” og blev i 2007 tildelt en særpris i Lærebogspriskonkurrencen.

Logik, sandhed og ledelse

Logik i ordets oprindelige forstand spiller en væsentlig rolle i ledelsen af offentlige velfærdsinstitutioner - både i forhold til medarbejdere og i forhold til de visioner som institutionen søger at kommunikere til offentligheden.

Lederens hverdag er én lang række af store og små beslutninger, valg der træffes og retninger, der stikkes ud. Ofte stilles lederen til regnskab for sine valg på en meget kontant og direkte måde - af medarbejdere, chefer og forældre / brugere, som tit mener valget skulle have været et andet.Der er gode grunde til at lederen er sikker i sine valg, at lederen træffer de korrekte - sande - beslutninger. Vincent F. Hendricks udfordrer i sit oplæg de vante forestillinger om grundlaget for den offentlige leders mange store og små valg. Er det løse antagelser, ren intuition og følelse eller foreligger der en rationel argumentation, der tåler at blive efterprøvet? Er nogle sandheder og grundlæggende antagelser mere værd end andre og hvordan afgøres så det?

Filosofi på tværs

"Jeg er bekymret for værdien af filosofi, der bedrives af filosoffer, som ikke er trænet i andet." [David Papineau, 1947]. Filosofi betyder kærlighed til visdom. Den oprindelige mening med ’visdom’ fra Homer og Hesiod knytter specifikt an til begrebet ’færdighed’, og hermed overgangen fra tanke til udførsel. Denne kærlighed til visdom er imidlertid ikke blot en filosofisk provins eller et filosoffernes monopol. Selv samme kærlighed findes lige såvel i specialvidenskaberne hvad enten disse har human-, social-, natur-, læge-, eller teknologividenskabelig karakter, men her er færdighedsaspektet dog betydelig mere udtalt. For at forblive vedkommende er det igennem det tværvidenskabelig samspil filosofien skal hente sit materiale. Dette stiller omvendt færdighedskrav til filosofferne, som ikke er blevet stillet til dem i århundreder - og det kommer der et oplysende og underholdende foredrag ud af, der både introducerer filosofien og gør passende grin med den.

Logik, argumentation og viden

"Det er jo logisk" siger man ofte uden egentligt at gøre sig det klart, hvad det, som er så logisk. Logik betyder læren om gyldige slutninger - ikke andet. Tit og ofte forveksler man hvad der er logisk med hvad man synes er rimeligt, korrekt, common-sense, naturligt og sådan fremdeles. Men logik og common-sense er ikke sammenfaldende, argumentation er ikke det samme som hvad man nu måtte mene, og viden er igen en helt anden slags kronjuvel i vor tænkning. Forholdet mellem logik, argumentation og viden tages her op med konstant og underholdende eksempler fra mediestrømmen, politik og hverdag.

Sammensæt et foredrag

Vincent F. Hendricks er fast klummeskribent på Ingeniøren og skriver i øvrigt jævnligt kontroversielle indlæg i dagspressen om alt fra logik til politik, samfundsforhold, det danske sprog, dets anvendelse, forfald etc. Mange af disse indlæg er samlet i bøgerne "Vincent vender virkeligheden" og "Fortsat: flere klummer" Flere af disse er filmatiseret på DR2 og dk4. Nu kan du selv sammensætte et foredrag, hvor der er flg. playliste af klummer (af ca. 5 minutters varighed hver) at vælge imellem (se nedenfor). Du kan også bede Hendricks om at sammensætte et foredrag om alt fra logik, matematik, kultur, politik, sprog, videnskabsteori eller bede ham om at fabulere over et af temaerne nendenfor).
+ mere om

Infostorms

Vincent F. Hendricks har netop udgivet bogen: "Infostorms" (2014), der handler om hvordan irrationel gruppeadfærd kan forstærkes af informationsteknologi og sociale medier. Det kan både være morsomt, og det kan ligeledes være ganske farligt - hør bl.a. hvorfor "likes" kan være fandens værk.

Nethaderne

Vincent er vært på TV 3 serien, Nethaderne, hvor han konfronterer nogle af de personer, der dagligt udsætter kendte personer og almindelige borgere for trusler og hadefulde kommentarer på diverse sociale medier. Disse ”nethadere” har ofte ingen grænser i forbindelse med deres chikaner og trusler, og ofrene står som regel tilbage, magtesløse og truede. I dette foredrag går Vincent bag scenen og giver hans bud på årsagen til de utallige chikaner, trusler og forfølgelser på nettet.

Mere information om Vincent F. Hendricks

Referencer:

"Vincent Hendricks ramte både målgruppe, tema og genre helt perfekt, og vi var meget tilfredse."
- Pernille Frøling, HTX Sukkertoppen 

”Vincent Hendricks leverede et spændende og professionelt foredrag. Vincent er i besiddelse af en faglig viden, der er imponerende. Samtidig formår han at viderebringe det til tider højtflyvende faglige niveau, så også dem uden en grad i filosofi eller økonomi forstår det og kan følge med. Vincent er en hyggelig og imødekommende person, der ikke har noget imod lidt smalltalk efter foredraget.”
- Bo Jönsson, AOF Nordsjælland

"Det var spændende og relevant for vores målgruppe - og sikke et tempo og engagement. Og en særlig tak til Hendricks, der viste sig meget hjælpsom i forhold til nogle programændringer, vi hurtigt måtte implementere."
- Karina Lorentzen, Dansk Fjernvarme

Vincent Fella Hendricks  - 59,3 KB

Vincent F. Hendricks - 45,8 KB

Relaterede foredragsholdere

Disse foredragsholdere tilbyder foredrag, som minder om de foredrag, som Vincent F. Hendricks holder.

Der er ingen relaterede foredragsholdere.

Har du spørgsmål? Stil dem her:


Kunderne udtaler:

Rigtig god service og hjælpsomhed hele vejen igennem!

Malene Rasmussen - Rockwool A/S

”Det var rart med den direkte kommunikation i forbindelse med booking. Der var hurtig respons og styr på detaljerne.”

Sanne Majgaard - Nordea, APS DK

”Fin service i uformel tone.”

Jane Sommer Christensen - Erhvervskvinder.dk

”Det fungerer særdeles professionelt. Nemt, hurtigt og enkelt.”

Jacob Madsen - Mettler-Toledo A/S

”Vi har fået en god service og har været rigtig glade for det valg vi tog.”

Hanne Marie Hammer Hansen - Haderslev Kommune

"Hurtig og nem kommunikation helt frem til dagen."

Esther Wissels - Signatur Skolen, afd. Tjæreborg

Kontakt forfatterforedrag

Forfatterforedrag  ・  Vestergade 63, 3. sal  ・  5000 Odense  ・  tlf: 35 12 12 99  ・  info@forfatterforedrag.dk

Book foredrag og foredragsholdere