
Andreas Kamm

I løbet af de 19 år med Andreas Kamm ved roret gik Dansk Flygtningehjælp fra at være en økonomisk klemt organisation til en international anerkendt nødhjælpsorganisation med en omsætning på næsten 3 milliarder kr. i 2016.
Baggrunden for denne vækst er desværre trist, men vidner om at Dansk Flygtningehjælp i internationalt samarbejde er blevet vurderet som en pålidelig og effektiv samarbejdspartner i bestræbelserne på hjælpe nødlidende over hele kloden.
I 2016 stod Andreas Kamm i spidsen for 7000 ansatte i flere end 40 lande og et endnu større antal frivillige.
Foredrag af Andreas Kamm
Det værdige liv
Mange institutioner og organisationer har “værdighed” som en del af deres værdigrundlag a la: “ Vi bygger på værdierne rummelighed og værdighed” eller “ Vores vision er at alle fordrevne skal have et værdigt liv”.
Men hvad er værdighed? Hvor kommer forestillingen om menneskelig værdighed fra? Hvordan definerer vi begrebet? Hvordan bruger vi det, og hvor møder vi det i virkelighedens verden?
Andreas Kamm fortæller om sit personlige møde med værdighed og det u-værdige. Han reflekterer over, hvor den menneskelige værdighed har sin oprindelse, og hvordan begrebet spiller en rolle i mange landes grundlove og internationale konventioner.
Er Gud kilden til menneskets værdighed?
Er værdighed en følge af den menneskelige fornuft?
Hvordan forsvarer vi retten til en værdig tilværelse?
Den store udfordring
Publikum vil både opleve, at Andreas Kamm forsøger at sætte sig ind i en flygtnings situation, når han eller hun kommer fra lerhytter og klanledere, og han giver sit blik på, hvordan Danmarks flygtningepolitik har ændret sig de sidste 30 år.
Det er ingen hemmelighed, at Andreas Kamm er skuffet over, at de europæiske ledere ikke har formået at samle sig om at løse den flygtningekrise, der ikke har set sin ende endnu, og som måske vil sende 100 millioner på flugt.
Andreas Kamms erindringer i dette foredrag er en unikt indsigt i de komplekse sammenhænge i vores verden. Det er et personligt blik på, hvordan verdens krige har påvirket Danmark, og hvordan vi danskere selv forandrede os med dem, og hvordan vi i sidste ende valgte at håndtere dem. I foredraget giver Andreas Kamm et personligt bud på menneskerettighedstænkningen, et blik på vores evne og vilje til fællesskaber og på vores evne til at tænke langt.
Ledelse og udvikling i forandringstid
I foredraget tager Andreas udgangspunkt i sin egen tid som leder i en organisation, som gik fra at være lukningstruet til en omsætning på 3 mia. kr. Her fortæller han om ruten fra strategi, til implementering, til resultat - og belyser samtidig balancen mellem værdigrundlag og bundlinje.
Et lærerigt og inspirerende foredrag om professionel og værdiskabende ledelse, som kan vinkles til store og små organisationer i både det offentlige og det private.
Når verden flytter sig
Foredraget kommer også til at handle om at vurdere, hvordan fordrivelsesudfordringen med de 66 mio. flygtninge og de 250 mio. migranter vil udvikle sig i de kommende år. Herunder også betydningen af befolkningsvæksten, klimaforandringerne, fattigdommen og de meget komplekse og langvarige kriser, som vi oplever.
Hertil kommer konsekvenserne for vores værdier og den internationale retsorden. Hvad skal vi gøre?
Hør Andreas Kamm fortælle om hvorfor vi i følge ham; skal vi stå sammen, styrke fællesskaberne – FN, EU m.v. – og så må vi se i øjnene, at vi skal arbejde langsigtet, med mange sideløbende indsatser – og i meget lang tid. Derudover skal vi bruge betydeligt flere ressourcer end vi er vant til.
Andreas Kamm har arbejdet for Dansk Flygtningehjælp i mere end 30 år og har siden 1998 været generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp og har et indgående og nuanceret kendskab til emnet - både set fra et nationalt såvel som et internationalt perspektiv.
Det frivillige arbejde
De frivillige bærer ifølge Andreas Kamm vores tids største demokratiprojekt og i løbet af sin tid hos Dansk Flygtningehjælp har Andreas været med til at opbygge et landsdækkende netværk af over 200 frivilliggrupper og en lang række frivilligrådgivninger samt adskillige samarbejder med offentlige og private organisationer på såvel lokalt som på landsplan.
Men hvordan sørger man for, at det frivillige arbejde - hvor det i høj grad er lysten der driver værket- ikke tabes på jorden pga. bureaukrati, administrative regler og krav til dokumentation? Hvilke udfordringer og roller venter de frivillige organisationer i en fremtid, som (måske) er præget af stigende individualisering, øget globalisering og migration? Det frivillige arbejde spiller en utrolig stor rolle i den sammenhæng. Hør Andreas Kamm give sit bud på hvordan vi styrker, inspirerer og videreudvikler vores frivillige organisationer.
Mere information om Andreas Kamm
Referencer:
"Jeg var inde i Dansk Flygtningehjælps hovedkvarter i går og høre Andreas Kamms foredrag om flygtningesituationen globalt (og nationalt). Jeg siger bare, hold da helt op, hvor den mand er god til at formidle - Det Andreas tegner og fortæller - knivskarpe analyser, af et rent hjerte."
- Sthens Kirke, Edel Riget
"Vi inviterede Andreas Kamm til at holde oplæg for vores elever, fordi vi har fokus på verdens flygtninge situation. Eleverne og Andreas fik gang i en god dialog, og man kunne mærke en dyb respekt for hans indsigt og overblik."
- Olav Johannsen, Ranum efterskole
"Yderst professionel optræden og meget interessant foredrag."
- Birgitte Franck, Seniorklubben ved Næstved Sygehus
Relaterede foredragsholdere
Disse foredragsholdere tilbyder foredrag, som minder om de foredrag, som Andreas Kamm holder.