35 12 12 99
  • Få nemt info om foredragsholdere
  • Danmarks professionelle foredrag
  • Kontakt os nemt for information

Anita Furu

Modtager af Bogforums Debutantpris 2018
Anita Furu debuterede i 2018 med romanen "Mit halve liv", som hun modtog Bogforums Debutantpris for.

"Mit halve liv" er inspireret af Anitas farmors liv. Hun blev forældreløs under pogromerne – jødeforfølgelserne – i Rusland og som seksårig sat på et tog fra Kiev til Sankt Petersborg. I Sankt Petersborg blev hun anbragt på et skib, som sejlede hende til Danmark, hvor hun blev adopteret ind i det jødiske miljø i København.

Romanens tema er den fremmedhed, som hovedpersonen Ruth bærer med sig, og den fortid og tradition, hun på en gang længes efter og ønsker at løsrive sig fra.

Anita Furu er uddannet økonom med efteruddannelser i kommunikation og journalistik og ansat i Statsministeriet. Hun skriver romaner om morgenen, før hun går på arbejde – når hjernen stadig er mærket af søvnens tåger og endnu ikke farvet af dagens indtryk. Det er på en måde et dobbeltliv, men det føles ikke unaturligt. Der er mange veje til at blive forfatter, og en af dem er, at stoffet kommer gennem et levet liv.

Anita er født i 1962 og har tre voksne børn. Fem dage før hun modtog Bogforums debutantpris for romanen om sin farmor – blev hun selv farmor.

Forespørg på Anita Furu og få hurtigt svar

Ja tak - jeg vil gerne modtage forfatterforedrags nyhedsbrev om nye foredragsholdere, m.m.

Foredrag af Anita Furu

Forfatterforedrag med udgangspunk i romanen ”Mit halve liv”

”Jeg fortæller det til dig. Så kan du nok bruge det til noget engang.” Sådan sagde Anita Furus farmor, når hun fortalte sit barnebarn om sit omtumlede liv.

Da Anita mange år senere gik i gang med at skrive en roman inspireret af farmorens historie, gik det op for hende, at hun måtte løsrive sig fra sin virkelige farmor og skrive en fiktiv romankarakter frem.

I foredraget fortæller Anita Furu om skriveproces, sproglig omhu og litterære valg, herunder om at forsøge at skrive en historisk roman, der føles nutidig. Om forholdet mellem fiktion og virkelighed. Om at trække på familiehistorien. Og om at finde ind til fortællingens smertepunktet.

Foredraget indeholder oplæsning og dialog med publikum.
Forespørg på dette foredrag

Forfatterforedrag om en læsning af Pontoppidans Lykke-Per og andre forbilleder i skrivningen af "Mit halve Liv"

Foredraget bygger på et oplæg, Anita Furu holdt i Pontoppidan-selskabet i januar 2018. Anita fortæller om arbejdet med romanen Mit halve liv og inddrager sin læsning af Pontoppidans Lykke-Per og hans skildring af det jødiske miljø i København.

Et engageret og engagerende foredrag, der kommer ind på flere litterære forbilleder og på læsningen som en vej ind i skrivningen samt en diskussion af, hvad romaner kan. Foredraget indeholder oplæsning og dialog med publikum.
Forespørg på dette foredrag

Mere information om Anita Furu

Referencer

”Anita Furu er en levende og engageret foredragsholder. Hendes spændende præsentation af romanen Mit halve liv er personlig uden at blive privat og perspektiverende uden at være overfladisk eller søgt. Det er en fin og øjenåbnende oplevelse at lytte til Anita Furu.” 
Johan Rosdahl, Formand for Pontoppidanselskabet

”Anita Furu leverede et nærværende, velstruktureret og utrolig spændende foredrag om romanen ’Mit halve liv’ – en fantastisk velskrevet bog, der tager afsæt i Furus egen farmors historie.”
Annebeth Møller, Helsingør Kommunes Biblioteker

"Anita Furu var i 2017 gæst i Thiemers Magasin og fortalte her levende om sin stærke og rørende debutroman, “Mit halve liv”, der bygger på hendes farmors historie som jødisk flygtningebarn i begyndelsen af det 20. århundrede. Anita Furu er en forfatter, der brænder for at fortælle sin historie, og hun har en utrolig fin sans for sproget. Både det skrevne og det talte."
- Rikke Viemose

”Anita Furu fortæller levende om sin farmors bevægende livshistorie, som har givet inspiration til hovedpersonen Ruth i bogen ”Mit halve liv”. Publikum var meget begejstret for foredraget.”
WIZO Danmark – den dansk jødiske kvindeforening

 

Bedømmelser af bogen "Mit halve liv"

"En nødvendig bog, der minder os om de halve liv, vi intet kender til. ★★★★★"
- Kristeligt Dagblad


"Overbevisende fortælling om en svær kvindeskæbne. ★★★★★"
- Fyens Stifttidende 

"Smerten over bruddet og afskeden præger den jødiske flygtningepige Ruth i vigtig, velskrevet og begavet roman."
- Weekendavisen 

"Jeg kan ikke andet end blive dybt investeret i Ruth Ballins skæbne."
- Information 

"En rig roman med dyb klangbund."
- Politiken 

"Om flugt og fortabelse. Om at være en fremmed. Om at leve livet med ar på sjælen. En vigtig roman om en jødisk kvindeskæbne i det 20. århundrede."
- Kirsten Thorup

"En helstøbt, velskrevet og rørende debutroman om smerten ved at være rodløs og fremmed og om længslen efter en familie, man ikke kan huske."
- Litteratursiden.dk

"Det er en roman, der ikke bare åbner for en historisk erfaring, men en menneskelig erfaring; som mestrer det, som kun god litteratur kan: at få læseren til at føle et dybt skæbnefællesskab med et andet menneske, hvis livsbetingelser kan være så langt fra ens egne."
- Juryens motivation for Bogforums Debutantpris

 

 

 

Her bor vi

Forfatterforedrag
Flakhaven 1, 1. sal
DK-5000 Odense C

Kontakt os

Telefon: 35 12 12 99
info@forfatterforedrag.dk

Forfatterforedrag  ・  Flakhaven 1, 1. sal  ・  DK-5000 Odense C  ・  tlf: 35 12 12 99  ・  info@forfatterforedrag.dk

Book foredrag og foredragsholdere