Vores foredragsholdere kan også bookes til online events. Kontakt os og hør mere om mulighederne.

35 12 12 99
  • Få nemt info om foredragsholdere
  • Danmarks professionelle foredrag
  • Kontakt os nemt for information

Anna Libak

En af Danmarks største eksperter i Rusland og udenrigspolitik
I den offentlige debat kendes Anna Libak især for sin viden om Rusland, som hun har beskæftiget sig med siden, hun blev sprogofficer i forsvaret i slutningen af 80'erne. Hun har dækket Rusland for tre aviser, og hendes udstationering som korrespondent for Berlingske Tidende 1999-2003 resulterede i bogen "Rusland på Røde Plader". Interessen for international politik i verden dyrker hun i Det Udenrigspolitiske Selskab, hvor hun er medlem af forretningsudvalget og bestyrelsen. Anna er uddannet cand. mag. i samfundsfag og russisk fra Århus Universitet.

Anna er desuden også dybt optaget af kultur og litteratur. Før hun kom til Berlingske som udlandsredaktør i 2014, var hun gennem fem år litteraturredaktør på Weekendavisen, og hun holdt siden sin kulturelle interesse ved lige som smagsdommer på DR2 som fast gæst i Søndagsfrokosten på P1 og som bestyrelsesmedlem i et af Nordens største landskabsarkitektoniske firmaer, Schønherr, der står bag nogle af Danmarks mest berømte pladser, parker, og offentlige samlingssteder.

Anna har også oversat kriminalromaner fra russisk sammen med sin mand, herunder blandt andet "Achilleus’ død" af Boris Akunin. I 2003 modtog Anna den Berlingske Fonds Journalistpris, 2.prisen i Jyllands-Postens prisopgave om Samfundets bærende værdier i 2001 og førsteprisen i Alt for Damernes kriminovellekonkurrence i 1993. I 2022 vandt hun Fonsmark prisen. Anna Libak er tidligere udlandsredaktør og lederskribent på Berlingske.

Forespørg på Anna Libak og få hurtigt svar

Ja tak - jeg vil gerne modtage forfatterforedrags nyhedsbrev om nye foredragsholdere, m.m.

Foredrag af Anna Libak

Konflikten mellem Ukraine og Rusland

Rusland har annekteret den ukrainske halvø Krim, og kontrollerer i dag en stor del af Østukraine gennem de såkaldte folkerepublikker i Donetsk og Lugansk. Ifølge EU og USA truer den russiske aggression med at undergrave den europæiske sikkerhedsarkitektur, som blev indstiftet med ophøret af den kolde krig. Ifølge russerne er der aldrig blev indstiftet en ny verdensorden siden Sovjetunionens opløsning. Tværtimod har EU og USA gennem NATO's og EU's aktive ekspansion mod øst undermineret alle forsøg på at etablere en ny kollektiv retsorden. Så hvordan kunne det gå så galt, at vi skal tilbage til før Gorbatjovs tiltræden i 1985 for at finde et tilsvarende dårligt forhold?
Forespørg på dette foredrag

Forstå populismen!

Populisme er et skældsord, som bruges om nye bevægelser og partier i Vesten, der definerer sig i opposition til den siddende magtelite og hævder at repræsentere folket på mere ægte vis end eliten. Men det er en fremstilling, som slører mere end den klargør. Det, der forener de såkaldte populistiske partier er ikke deres selvforståelse, men deres krav om systemforandring.

Anna Libak giver sit bud på, hvad populisme er, og diskuterer, hvad der giver populisterne vækst og styrke, og hvordan det etablerede system udfordres af og reagerer på populismen.

En forsimplet fremstilling ser bort fra, at alle politikere i en repræsentativt demokrati påberåber sig at handle på vegne af vælgerne, den forklarer ikke, hvad der er årsagen til, at populisterne rammer et behov hos folk – og den ignorerer, at gårsdagens populisme kan være morgendagens politik.

Populismen er en reaktion på en verden, hvor Vesten – økonomisk, kulturelt og demografisk – er blevet svagere i forhold til de øvrige magtcentre. Det får vælgerne i Vesten til at efterspørge nye ideologier, der tillader os at bevare kontrollen med vores samfundsudvikling. Virkeligheden er, at populisterne forandrer vores politiske diskussion og flytter rammerne for vores politiske systemer.
Forespørg på dette foredrag

Den nye verdensorden - fra global til national

Den liberale verdensorden er brudt sammen Vesten er svækket, og de tider er forbi, hvor det var vesten, der forsøgte at sprede sine værdier til resten af verden: Nu kæmper Vesten for at forhindre, at resten af verden spreder deres værdier til os.
Allerede nu ser vi, at Schweiz og Danmark fjerner tibetanske protestflag, når den kinesiske præsident lægger vejen forbi, og i EU forsøger man at formilde Erdogan, så han ikke opsiger flygtningeaftalen og sender flere asylansøgere mod Grækenland.
Over hele Vesten bygges der mure og indføres grænsekontroller for at beskytte sig. Donald Trump og Brexit er ikke forklaringen på skiftet i magtbalancen: De er reaktionen på den.
Vil det lykkedes Vesten at blive stærkt igen? Og vil vi kunne holde sammen mod de andre stormagter i verden?
Forespørg på dette foredrag

Den gode, den onde og den grusomme historie

Hvorfor er den gode nyhed altid dårlig? Og hvorfor bliver en helt i medierne med usvigelig sikkerhed til en skurk dagen efter? Anna Libak forklarer, hvilke historier pressen prioriterer – og hvorfor det er sådan.
Forespørg på dette foredrag

Libaks katekismus

Den amerikanske sociolog Phil Zuckerman konkluderede for et par år siden, at Danmark er et af verdens mest sekulære samfund: ”Et samfund uden gud”. Han tog fejl. Danskere er kulturkristne i en grad, som de ikke engang selv er klar over. Anna Libak trækker en linje fra Luther og Grundtvig til det modernes samfunds danske værdier.
Forespørg på dette foredrag

Bjørnen og musen

I Danmark gør de kendte alt, hvad de kan, for at overbevise os om, at de skam er helt almindelige. I Rusland gør de kendte alt, hvad de kan, for at overbevise offentligheden om, at de er noget helt specielt. Anna Libak kortlægger den danske og den russiske folkekarakter, og giver et bud på årsagen til forskellene.
Forespørg på dette foredrag

Mere information om Anna Libak

Referencer: 

"Anna er utrolig vidende, og formidler fantastisk. Hun er en ildsjæl, og en sådan fortæller er altid godt. Man bliver bare revet med, og vi kunne bare høre på hende en hel dag. Dejligt at deltage i / høre på noget man bliver klogere af. Hils hende og sig MANGE TAK"
- Hanne Pedersen Formand for Familie og Samfund Kalundborg Kredsen

"Aktuelt, alsidigt .... Udmærket!"
- Preben Mogensen, Sydslesvigsk Forening

"Anna Libak holdte et meget levende og spændende foredrag om Rusland og Ukraine. Hun holdt eleverne fanget i samtlige 90 minutter, og spørgelysten var stor"
- Hanne Friis Johnsen, Sønderborg Statsskole 

"Libak var veloplagt, vidende og en glimrende humørfyldt formidler af Gåden Rusland"
- Janet Wilhjelm, Køgebibliotekerne 

"Jeg skrev således til Anna dagen efter foredraget: Hej Anna. Mange tak for et super godt foredrag! Alle var meget tilfredse! Du forstår i den grad at få din enorme viden ud over scenekanten! Vi blev alle meget klogere på Rusland og russerne og for mit eget vedkommende har dine ord i den grad sat sig fast – og det skyldes din evne til at formidle – det er ikke nok at have en stor viden! Vi havde en god generalforsamling og en meget hyggelig middag efterfølgende – alle synes det var et super godt ”arrangement” – og det skyldes altså dig! Jeg var på Wikipedia i går…..så derfor skal du også lige have et tillykke med fødselsdagen! Med venlig hilsen Line, Økonomikonsulenternes forening."
- Line Hansen, Økonomikonsulenternes forening


Anna Libak - 48,4 KB

 

Relaterede foredragsholdere

Disse foredragsholdere tilbyder foredrag, som minder om de foredrag, som Anna Libak holder.

Foredrag med Rasmus Tantholdt

Rasmus Tantholdt

Rasmus Tantholdt har siden 2003 været international korrespondent i diverse konflikt-, krigs- og kat...
Foredrag med Rane Willerslev

Rane Willerslev

Rane Willerslev er en af landets absolut mest efterspurgte foredragsholdere, der med sin jordnære ti...
Foredrag med Leif Davidsen

Leif Davidsen

Leif Davidsen er en af Danmarks mest populære forfattere, og har i den forbindelse modtaget adskilli...
Foredrag med Christian Aziz

Christian Aziz

Christian Aziz er uddannet folkeskolelærer og sprogofficer med arabisk som speciale og formår derfor...

Her bor vi

Forfatterforedrag
Flakhaven 1, 1. sal
DK-5000 Odense C

Kontakt os

Telefon: 35 12 12 99
[email protected]

Forfatterforedrag  ・  Flakhaven 1, 1. sal  ・  DK-5000 Odense C  ・  tlf: 35 12 12 99  ・  [email protected]

Book foredrag og foredragsholdere