35 12 12 99
  • Få nemt info om foredragsholdere
  • Danmarks professionelle foredrag
  • Kontakt os nemt for information

Birgithe Kosovic

Vinder af Litteraturprisen med fortællinger om Jugoslaviens historie (foto: Elisabeth Rønde Kristensen)
Birgithe Kosovic er opvokset i Albertslund med en dansk mor og en jugoslavisk far. Hun har studeret dansk på Københavns Universitet og udgivet romanerne ”Legenden om Villa Valmarana” og ”Om natten i Jerusalem”, der er oversat til syv sprog. Hun fik sit store gennembrud med romanen "Det dobbelte land" i 2010, som hun også holder foredrag på baggrund af. Birgithe har i forbindelse med ”Det dobbelte land” modtaget Weekendavisens Litteraturpris, Danske Banks Litteraturpris og Radioens romanpris.

Birgithe har tidligere arbejdet som featurejournalist på forskellige dagblade og som underviser.

Forespørg på Birgithe Kosovic og få hurtigt svar

Ja tak - jeg vil gerne modtage forfatterforedrags nyhedsbrev om nye foredragsholdere, m.m.

Foredrag af Birgithe Kosovic

Det dobbelte land.

Foredraget er baseret på bogen "Det dobbelte land", der bygger på autentiske historier fra Kosovic's egen familie fra Jugoslavien. En slægtsroman, der tager udgangspunkt i en nulevende person, men som går helt tilbage til under Det Osmanniske Rige. Det er en psykologisk skildring med den jugoslaviske historie som bagtæppe. Et foredrag om kærlighed, besættelse og svigt, men det dybere tema er spørgsmålet om identitet. Foredraget kan også vinkles til at omhandle de politiske og kulturelle aspekter i Jugoslaviens historie.
Forespørg på dette foredrag

Mellem løgn og overlevelse

Foredraget varer typisk omkring to timer, men kan tilpasses jeres arrangement. Den første time kan Birgithe Kosovic fortælle om Scavenius' dramatiske privatliv og om hans politiske virke med fokus på besættelsesårene, og om hvordan Birgithe opdagede ham undervejs med sit arbejde med ham og romanen. Derpå kan der være en kort pause i foredraget, hvis I ønsker det, og så bruges den anden del af tiden eventuelt på spørgsmål fra publikum. Herfra kan samtalen gå i mange retninger, som peger mod spørgsmål og svar.

Birgithe Kosovic vil i dette foredrag fortælle sit publikum op sin roman "Den inderste fare", der har vundet Politikens Litteraturpris 2018. Romanen binder et ægteskabsdrama og Danmarkshistorie sammen i ét.

Romanen omhandler Erik Scavenius, der er leder af regeringen under besættelsen. Han er i manges øjne danmarkshistoriens største landsforræder. Her møder vi ham både som politiker og som ægtemand i en udmarvende ægteskabskamp. Hans 'ja' til at lede samarbejdet med tyskerne vækker gamle konflikter med hans kone til live. Konflikten bliver sat på spidsen, da han forelsker sig i en 27 år yngre korsetsyerske. Men hvem er denne kvinde, som tilsyneladende ikke har nogen skrupler ved at nærme sig ham, den forhadte?

’Den inderste fare’ er et politisk-personligt romanportræt af den mand, som i manges øjne er danmarkshistoriens største landsforræder: Erik Scavenius.

Hvordan kan vi forstå Scavenius i dag, hvor vi igen er konfronteret med spørgsmålet: Hvor meget af din frihed vil du opgive for freden? Og hvor meget af din fred vil du ofre for friheden? Hvor går grænsen mellem integritet og underkastelse? Scavenius svarer. Som politiker i krig. Som ægtemand i utroskab og dyb forelskelse. Og som det menneske, vi alle er, der kæmper med at få tilværelsens store regnskab til at gå op.

Det handler om værdier. Og hvordan vi kan håndtere de sværeste af alle spørgsmål i vores kærlighedsliv såvel som i det åbne samfund uden at forråde os selv og vores fællesskab. Hvad er vores idealer? Og hvilke idealer kræves hvornår?
Forespørg på dette foredrag

Mere information om Birgithe Kosovic

Referencer: 

”Tak for et fantastisk foredrag. Birgithe tryllebandt hele forsamlingen. En fantastisk aften.”
- Thorsø Høje Kirke

"Birgithe Kosovic besøgte Hovedgård Bibliotek med et yderst veloplagt og engageret foredrag om sin roman, ’Den inderste fare’, om Erik Scavenius og forhandlingspolitikken under 2. verdenskrig. Hendes engagement blev desuden ført op i nutiden i en diskussion af hvordan ytringsfriheden forvaltes. Jeg tror alle tilhørere havde en udbytterig aften.”
- Hovedgård Bibliotek

"En herlig aften i selskab med Birgithe Kosovic. Birgithe er både underholdende og vidende i sin levende måde at formidle på, og der var rigtig god dynamik mellem hende og publikum. En stor anbefaling herfra."
- Vejle Bibliotekerne

"Tak for et medrivende foredrag. Kosovic er den fødte fortæller. Hun udstråler entusiasme og formidler sin viden på en meget charmerende og levende måde. Man bjergtages af den historie, som hun brænder for at videregive efter sin mangeårige research om denne spændende person og hans beslutninger i en historisk vanskelig tid. Vi kan på det varmeste anbefale en aften med Kosovic."
- Lions Club Faaborg-Broby

”Birgithes foredrag om ham var levende og medrivende og de mange fremmødte havde en spændende og stærk eftermiddag.”
- Tikøb-Gurre Kirke

”Et meget interessant og medlevende foredrag.”
- Lind Kirke

"Vi har været rigtigt glade for Birgithe Kosovic' meget interessante og oplagt spændende foredrag ud fra bogen "Det dobbelte Land". Birgithe er en levende formidler, der mesterligt maler billeder og tegner personer med sine ord, så man som tilhører kan forestille sig scenarierne og forstå de mange stærke dilemmaer. Hun giver sig tid til at vende problemstillinger, så disse belyses fra forskellige vinkler og kan desuden perspektivere i forhold til nutid og fremtid på Balkan. Charmerende og oplagt. Vi vil klart kunne anbefale Birgithe Kosovic til andre. Selv vil jeg se frem til at følge hendes videre forfatterskab".
- Hanne Hovmøller, Hammelev Menighedsråds Lørdagshøjskole 

"Fremragende roman om krig og splittelse. Man fascineres, forfærdes og fortrylles"
- Weekend Avisen

"Klogt, indfølende og chokagtigt præcist"
- Politiken

"Fremragende og ligefrem rystende"
- Kristelig Dagblad

"Den har været ventetiden værd"
- Berlingske Tidende

"Fortalt med stor indsigt og indlevelse" - Inf. "En meget vellykket roman"
- Jyllands Posten

Birgithe Kosovic - 289,3 KB

Her bor vi

Forfatterforedrag
Vestergade 63, 2. sal
5000 Odense

Kontakt os

Telefon: 35 12 12 99
info@forfatterforedrag.dk

Forfatterforedrag  ・  Vestergade 63, 3. sal  ・  5000 Odense  ・  tlf: 35 12 12 99  ・  info@forfatterforedrag.dk

Book foredrag og foredragsholdere