35 12 12 99
  • Få nemt info om foredragsholdere
  • Danmarks professionelle foredrag
  • Kontakt os nemt for information

Helle Juhl

Fortællinger om landliv og menneskeskæbner. Foredrag om skæbner.
Helle Juhl er uddannet journalist i 1980 og var dagbladsjournalist frem til 1986. Hun har sidenhen arbejdet som freelancejournalist ved en række magasiner og fagblade samt inden for offentlig kommunikation. Udover uddannelsen som journalist er Helle Juhl også cand. public i kulturhistorisk formidling og har udgivet en række rigt illustrerede bøger om landboliv og barndomshistorie, kvindekamp og mønsterbrydere – og senest også en anderledes fortælling om Første Verdenskrig belyst gennem en vestjysk kvindes barske oplevelser som interneret missionær på Marshalløerne.
Kort sagt beskæftiger Helle Juhl sig med menneskeskæbner i historiens malstrøm, og både i sine bøger og foredrag levendegør hun i ord og billeder livsvilkår og normer fra et Danmark af i går. Minderne myldrer frem ved gensynet af mormors gruekedel og oldefars knæbukser, og man fascineres af det livsmod, som blev lagt for dagen i en ikke så fjern og ofte brydsom fortid.

Forespørg på Helle Juhl og få hurtigt svar

Ja tak - jeg vil gerne modtage forfatterforedrags nyhedsbrev om nye foredragsholdere, m.m.

Foredrag af Helle Juhl

Mathildes krig – en anderledes krigsskæbne

Det var ikke kun sønderjyderne, som led under Første Verdenskrig. Vestjyden og missionærfruen Mathilde Maas gennemlevede et højspændt krigsdrama i Sydhavet, der nær havde kostet hende livet. ”Mathildes krig” udruller en anderledes krigs- og kvindekvindeskæbne fra ’Den store Krig’.
Foredraget bygger på bogen ”Mathildes krig. En autentisk sydhavshistorie fra Første Verdenskrig”, som følger den unge kvinde fra udvandringen til Amerika i 1906, over krigsinternering på Marshalløerne og til hendes redning tilbage til Amerika i 1921. Undervejs mister hun ikke blot friheden, men også ægteskab og kald.
Forespørg på dette foredrag

Da Frøken Jensen blev moderne

Frk. Kristine Marie Jensen (1858-1923) var ugift husbestyrerinde i København. Bag disse nøgterne data, om et tilsyneladende anonymt kvindeliv, gemmer sig intet mindre end et ikon: Frøken Jensen, forfatteren til danskernes mest elskede kogebog. Men på hjemmefronten var hun også reservemor og mæcen for den senere kendte operastjerne, Lauritz Melchior. Følg med fotos og fortælling i sporet af et eventyrligt kvindeliv, der startede som forældreløs pige i Randers, og endte som hele Danmarks Frøken Jensen.
Forespørg på dette foredrag

Husbestyrerinde søges…

Førhen en hyppig overskrift i avisernes rubrikannoncer. I dag blot et næsten usynligt vandmærke i kvinde- og kulturhistorien. Husbestyrerinderne er nemlig hastigt på vej ud af vores kollektive bevidsthed. Stille har de smidt forklædet, pakket Nilfisken væk og vasket den sidste malkespand. Med udgangspunkt i 25 fotos fra bogen ”Husbestyrerinde søges … Ni kvindefortællinger fra det 20. århundrede” kommer vi bagom de historiske og kulturelle forudsætninger for husbestyrerindernes liv.
Forespørg på dette foredrag

Der var så dejligt ude på landet

Der er en første bondegård i de fleste mennesker liv. Den man voksede op på. Den man besøgte som feriebarn. Eller den, man sammen med de andre fra lilla stue tog på udflugt til. Anderledes kan det ikke være i et land, hvor der for et par generationer siden var næsten en kvart million landbrug. I dag er de fleste bondegårde forsvundet.

Foredraget, der er baseret på bogen ”Der var så dejligt ude på landet – en billedkrønike fra det 20. århundredes bondeland”, tager dig i ord og billeder – og på godt og ondt – tilbage til et Danmark af i går.
Forespørg på dette foredrag

Barndommens land

Benny Andersens folkekære vise Barndommens land åbner poesiens dør for den tabte barndom. En anden kilde er fotografier og personlige beretninger. Følg i sporet på barndom og børneliv gennem hundrede år og mød englebørn og snotunger fra alle lag - herskabshjem og brunkulsbarakker, roemarker og baggårde. Hør historien om, hvordan stat og samfund gennem love og reformer har påtaget sig at være børnenes englevagt.

Foredraget er baseret på bogen ”Barndommens land – Danmarkshistorie i børnehøjde.”
Forespørg på dette foredrag

Husmødre - historier fra landets største arbejdsplads

At blive hjemmegående husmor var langt op i det 20. århundrede unge pigers drøm og ideal, afspejlet i samfundets indretning, i populærkulturen og i kønsrollerne. Men i 1960’erne blev husmoren ramt af galopperende elmesyge, og hun og hendes eftermæle er aldrig kommet sig.

Foredraget er baseret på bogen af samme navn, og bygger på fotos og beretninger af husmødre, der havde hænderne fulde med at vaske, skure, koge, bage, sylte og passe børn og gamle.
Forespørg på dette foredrag

På lige fod – om kvindekamp og satire

I 1915 fik kvinder valgret på lige fod med mændene, og dermed afsluttedes et halvt århundredes ligestillingskamp for samme borgerrettigheder. Undervejs var kvinderne oppe imod stærke maskuline muskler - også lattermuskler. Datidens mange satirehæfter spiddede gerne de kæmpende kvinder. På godt og ondt. For trods satirepressens mere eller mindre venskabelige drillerier, blev tegningerne og vitserne også en forløsende faktor for kvindekampen.

Foredraget, baseret på bogen ”På lige fod – en krønike om kvinder, satire og valgret”, giver fornøjelige og tankevækkende tilbageblik på, hvad kvindevalgretsforkæmperne var oppe imod
Forespørg på dette foredrag

Mere information om Helle Juhl

Referencer:

"Fint foredrag, der stemte 100% overens med mine forventninger. Helle Juul formår at formidle sit stof både oplysende og med stor humor og nænsomhed."
Hannah Lyngberg-Larsen, Sortebrødre kirke


 - 79,4 KB

Helle Juhl - 31,3 KB

 - 221,3 KB

Her bor vi

Forfatterforedrag
Vestergade 63, 2. sal
5000 Odense

Kontakt os

Telefon: 35 12 12 99
info@forfatterforedrag.dk

Forfatterforedrag  ・  Vestergade 63, 3. sal  ・  5000 Odense  ・  tlf: 35 12 12 99  ・  info@forfatterforedrag.dk

Book foredrag og foredragsholdere