35 12 12 99
  • Få nemt info om foredragsholdere
  • Danmarks professionelle foredrag
  • Kontakt os nemt for information

Helle Juhl

Fortællinger om landliv og menneskeskæbner. Foredrag om skæbner.
Helle Juhl er uddannet journalist i 1980, og var dagbladsjournalist frem til 1986. Hun har sidenhen arbejdet som freelancejournalist ved en række magasiner, ugeblade samt inden for offentlig kommunikation. Udover uddannelsen som journalist er Helle også uddannet cand. public i kulturhistorisk formidling. Helle laver fortællinger fra gamle dage – om landboliv og barndomshistorie, kvindekamp og mønsterbrydere. Kort sagt om menneskeskæbner fra kulturhistoriens malstrøm.

I de seneste år er hun begyndt at arbejde mere med redigeringen af både egne og andres bodudgivelser, og har bl.a. udgivet ”Trods alle odds - interviewbog om epilepsi og arbejdsliv”, ”Da Frøken Jensen blev moderne. En fortælling om kvinden bag kogebogen” og ”På lige god – en krønike om kvinder, satire og kampen for valget”, som hun også holder foredrag om.

I sine bøger og foredrag levendegør Helle i ord og billeder livsvilkår og normer fra et Danmark af i går. Minderne myldrer frem ved gensynet af mormors gruekedel og oldefars knæbukser. Er det virkelig ikke længere tid siden…?

Forespørg på Helle Juhl og få hurtigt svar

Ja tak - jeg vil gerne modtage forfatterforedrags nyhedsbrev om nye foredragsholdere, m.m.

Foredrag af Helle Juhl

På lige fod – om kvindekamp og satire

I 1915 fik kvinder valgret på lige fod med mændene, og dermed afsluttedes et halvt århundredes ligestillingskamp for samme borgerrettigheder. Undervejs var kvinderne oppe imod stærke maskuline muskler - også lattermuskler. Datidens mange satirehæfter spiddede gerne de kæmpende kvinder. På godt og ondt. For trods satirepressens mere eller mindre venskabelige drillerier, blev tegningerne og vitserne også en forløsende faktor for kvindekampen.

Foredraget, baseret på bogen ”På lige fod – en krønike om kvinder, satire og valgret”, giver fornøjelige og tankevækkende tilbageblik på, hvad kvindevalgretsforkæmperne var oppe imod
Forespørg på dette foredrag

Der var så dejligt ude på landet

Der er en første bondegård i de fleste mennesker liv. Den man voksede op på. Den man besøgte som feriebarn. Eller den, man sammen med de andre fra lilla stue tog på udflugt til. Anderledes kan det ikke være i et land, hvor der for et par generationer siden var næsten en kvart million landbrug. I dag er de fleste bondegårde forsvundet.

Foredraget, der er baseret på bogen ”Der var så dejligt ude på landet – en billedkrønike fra det 20. århundredes bondeland”, tager dig i ord og billeder – og på godt og ondt – tilbage til et Danmark af i går.
Forespørg på dette foredrag

Barndommens land

Benny Andersens folkekære vise Barndommens land åbner poesiens dør for den tabte barndom. En anden kilde er fotografier og personlige beretninger. Følg i sporet på barndom og børneliv gennem hundrede år og mød englebørn og snotunger fra alle lag - herskabshjem og brunkulsbarakker, roemarker og baggårde. Hør historien om, hvordan stat og samfund gennem love og reformer har påtaget sig at være børnenes englevagt.

Foredraget er baseret på bogen ”Barndommens land – Danmarkshistorie i børnehøjde.”
Forespørg på dette foredrag

Da Frøken Jensen blev moderne

Frk. Kristine Marie Jensen (1858-1923) var ugift husbestyrerinde i København. Bag disse nøgterne data, om et tilsyneladende anonymt kvindeliv, gemmer sig intet mindre end et ikon: Frøken Jensen, forfatteren til danskernes mest elskede kogebog. Men på hjemmefronten var hun også reservemor og mæcen for den senere kendte operastjerne, Lauritz Melchior. Følg med fotos og fortælling i sporet af et eventyrligt kvindeliv, der startede som forældreløs pige i Randers, og endte som hele Danmarks Frøken Jensen.
Forespørg på dette foredrag

Husmødre - historier fra landets største arbejdsplads

At blive hjemmegående husmor var langt op i det 20. århundrede unge pigers drøm og ideal, afspejlet i samfundets indretning, i populærkulturen og i kønsrollerne. Men i 1960’erne blev husmoren ramt af galopperende elmesyge, og hun og hendes eftermæle er aldrig kommet sig.

Foredraget er baseret på bogen af samme navn, og bygger på fotos og beretninger af husmødre, der havde hænderne fulde med at vaske, skure, koge, bage, sylte og passe børn og gamle.
Forespørg på dette foredrag

Husbestyrerinde søges…

Førhen en hyppig overskrift i avisernes rubrikannoncer. I dag blot et næsten usynligt vandmærke i kvinde- og kulturhistorien. Husbestyrerinderne er nemlig hastigt på vej ud af vores kollektive bevidsthed. Stille har de smidt forklædet, pakket Nilfisken væk og vasket den sidste malkespand. Med udgangspunkt i 25 fotos fra bogen ”Husbestyrerinde søges … Ni kvindefortællinger fra det 20. århundrede” kommer vi bagom de historiske og kulturelle forudsætninger for husbestyrerindernes liv.
Forespørg på dette foredrag

”Jeg har tumlet mig i leg på Skamlingsbanken”

Sådan synger vi i sangen om det folkekære udsigtspunkt og mindested mellem Kolding og Christiansfeld. Men hvad er egentlig historien bag Skamlingsbanken og den arrede granitstøtte? Hvorfor fik stedet så stor betydning i 1800-årenes sønderjyske sag og kamp for folkestyre? Og hvad havde Grundtvig at bestille på den 113 meter høje bakketop? Gennem en vandring i det naturskønne område folder historien sig ud fra det danske demokratis spæde start, over tabet af Sønderjylland og til den sidste store folkefest i befrielsessommeren 1945.

Foredraget kan i stedet for et besøg på stedet også foregå ved hjælp af billeder på power point.
Forespørg på dette foredrag

Mere information om Helle Juhl

 - 79,4 KB

Helle Juhl - 31,3 KB

 - 221,3 KB

Her bor vi

Forfatterforedrag
Vestergade 63, 2. sal
5000 Odense

Kontakt os

Telefon: 35 12 12 99
info@forfatterforedrag.dk

Forfatterforedrag  ・  Vestergade 63, 3. sal  ・  5000 Odense  ・  tlf: 35 12 12 99  ・  info@forfatterforedrag.dk

Book foredrag og foredragsholdere