Vores foredragsholdere kan også bookes til online events. Kontakt os og hør mere om mulighederne.

35 12 12 99
  • Få nemt info om foredragsholdere
  • Danmarks professionelle foredrag
  • Kontakt os nemt for information

Henrik Hvenegaard Mikkelsen

Antropolog og Forfatter.
Henrik er en erfaren foredragsholder, som fortæller levende og underholdende om et væld af temaer – altid med udgangspunkt i sit mangeårige arbejde som antropolog under til tider ekstreme forhold rundt om i verden. For at kunne lære om mennesker livs, forsøger han komme derud, hvor andre for længst har vendt om. I sine studier af socialt isolerede ældre mænd i ”Udkantsdanmark”, flyttede han ind i deres nedslidte huse og boede der i månedsvis. Han har desuden tilbragt årevis blandt stammefolk i Filippinernes regnskove.

I sine foredrag bevæger han sig fra det danske velfærdssamfund til hovedjægere i Sydøstasien til menneskets udvikling igennem hundredetusindvis af år. Han elsker at tage publikum med på en rejse igennem tid og rum. Men publikum er aldrig i tvivl om, at de er i gode hænder og at der for enden af de underholdende historier venter vigtige pointer.

Foruden at have skrevet mange internationale forskningsartikler om aldring i Danmark, er han forfatter til bøgerne Cutting Cosmos, som giver et dybdegående indblik i voldelige ritualer blandt stammefolk, samt; En Historie om Mennesket: Leg siden tidernes Morgen (skrevet med Rane Willerslev), som udkommer i foråret 2022.

Forespørg på Henrik Hvenegaard Mikkelsen og få hurtigt svar

Ja tak - jeg vil gerne modtage forfatterforedrags nyhedsbrev om nye foredragsholdere, m.m.

Foredrag af Henrik Hvenegaard Mikkelsen

SAPIENS OG DEN TABTE LEG

Rane Willerslev er gået sammen antropolog Henrik Hvenegaard Mikkelsen og arkæolog Mads Dengsø Jessen for at fortælle historien om mennesket på ny måde.
Foredraget tager udgangspunkt i det enkle spørgsmål: hvorfor lever vi i dag i en verden, hvor leg og arbejde forstås som to forskellige ting? For at besvare det spørgsmål tager de tre forskere publikum med ud på en hæsblæsende, underholdende og tankevækkende rejse tilbage til nogle af de første mennesker og den skelsættende neolitiske revolution, hvor mennesket for ca. 10.000 år siden gik fra livet som jægere og samlere til at være fastboende agerbrugere. Her fik arbejde en ny betydning for mennesket og legen blev skubbet i baggrunden.
Men hvad er konsekvensen af dette skift for menneskeheden? Og hvordan lukker vi legen ind i vores liv igen og finder tilbage til menneskelivets oprindelige, legende kerne?
Forespørg på dette foredrag

TILBAGE TIL LEGEN!

Legen i det moderne samfund har trænge kår. Vi har fået stadig mindre tid til leg i hverdagen - og mange vil måske endda mene, at leg hovedsageligt hører til børnenes verden. Dette foredrag viser, hvad det skyldes. Med udgang i bogen “En Historie om Mennesket: Sapiens og Meningen med Tilværelsen”, kommer publikum ud på en rejse hundretusindvis af år tilbage i tiden for at forstå den rolle, som “leg” har spillet i menneskets udvikling da vi levede som jæger-samlere. Legen har nemlig været en drivende faktor i menneskets udvikling. Men med landbrugets fremkomst skete der den opsplitning i “arbejde” og “leg”, som vi stadig orienterer os i forhold til i dag.
Tiden er nu kommet til at lære af jæger-samlerne, så vi kan få noget modstandskraft overfor de kræfter i samfund, som presser os ud af legen.

Foredraget er underholdende og fortælles på en måde, så alle kan være med. Foredraget indeholder en række kerne-fortællinger, som gør, at den mere faglige viden ikke føles kedelig. Dernæst bliver fortællingen kontinuerligt knyttet til menneskers livsvilkår i dag.
Forespørg på dette foredrag

”Det er aldrig for sent” Livets afslutning i den succesfulde aldrings epoke

Mange ældre i dag er købestærke, sexuelt aktive og ønsker oplevelser. De insisterer på at være sunde og de kan se frem til at leve længere end nogensinde før i historien. Nutidens ældre har oplevet perioder, hvor samfundets værdier blev grundlæggende udfordret. Det er således ikke overraskende, at de også i deres seniortilværelse udfordrer, hvad alderdom indebærer. Det er unægtelig en ekstremt positiv udvikling. Men der er også en bagside af medaljen. For i en tid, hvor succesfuld aldring handler om at forblive aktiv til sidste åndedrag, så er vi jo alle, før eller siden, dømt til at fejle. Med historier fra sine mange år som forsker og debattør indenfor aldringsområdet, kaster Henrik et antropologisk blik på disse tendenser. I et foredrag fyldt med overraskende indsigter fra aldringsforskningen samt historier om de ældre mænd, som han fulgte i en årrække, leveres følgende budskab: det er afgørende, at vi nuancerer de budskaber, der lover en evig ungdom. Den gør os nemlig dårligere rustet til at forholde os til den uundgåelige fysiske og psykiske tilbagegang - for ikke at nævne døden - i alderdommen. Emnet er måske tungt, men takket være Henriks evner som formidler og sans for den gode historie, leveres der et underholdende foredrag, som giver publikum meget at reflektere over.
Forespørg på dette foredrag

”I dit ansigts sved”: Sejlivede myter om arbejde

”I dit ansigts sved skal du spise dit brød”. Det var Guds ord til Adam - og ifølge det Gamle Testamente var det hårde arbejde således med os fra vores første færd som mennesker. Men i dag stiller stadig flere spørgsmålstegn til, hvilken rolle arbejdet skal spille i vores liv og kræver, at vores arbejde skal give mening. Det har for nyligt fået Statsminister Mette Frederiksen til at udtale at ”vi skal gøre op med den sejlede myte, at det at gå på arbejde skal være lystbetonet”.

Men spørgsmålet er, hvad der i virkeligheden er den sejlivede myte? Det besvarer Henrik i dette foredrag, ved at tage publikum med på en underholdende og indsigtsfuld rejse gennem det moderne arbejdsmarked for at forstå, hvordan vi kom til at se arbejde som det mest centrale i vores liv. Men for at kunne gøre det, skal vi også rejse tilbage i tiden. For vores forhold til arbejde har nemlig ændret sig radikalt igennem tiden. Meget tyder på, at “arbejde” i 99 procent af vores tid på jorden som art netop har været lystbetonet og i øvrigt ikke har optaget meget tid i hverdagen. Så hvad gik der galt?

De færreste vil, når de ligger på deres dødsleje, ønske, at de havde brugt mere tid på arbejde og mindre på deres nære relationer. Derfor har vi brug for bedre at forstå, hvorfor vi i dag befinder os i en situation, hvor forholdet til arbejde betyder, at mange udvikler stress, og hvor vi får stadigt sværere ved at finde mening i vores arbejde.
Forespørg på dette foredrag

Ansigt til ansigt med hovedjægere

Hvorfor er hovedjagt blevet praktiseret på tværs af kulturer siden tidernes morgen? Det er ikke et spørgsmål man reflekterer over hver dag. Men spørgsmålet har optaget antropolog Henrik Hvenegaard Mikkelsen indgående. For det er nemlig ikke kun et fænomen som vedrører ritualer hos eksotiske stammefolk. Det var en større skandale, da det viste sig at tyske soldater i Afghanistan samlede på taliban-kranier. Dernæst kan ISIS berømmelse på de sociale medier tilskrives deres sans for at iscenesætte halshugninger. Hovedjagt er pludselig en del af vores virkelighed i dag.

Tag med på en vanvittig rejse i tid og sted igennem den måske uhyggeligste praksis, som man har fundet på tværs af samfund: hovedjagten. I dette foredrag starter vi i de regnvåde bjerge i det nordlige Filippinerne, hvor Henrik har tilbragt en lang periode blandt et berygtet hovedjægerfolk. Men derfra springer vi over til spørgsmålet: hvad er det ved hovedet, som gør, at det er det foretrukne trofæ blandt krigere igennem historien? For at forstå det spørgsmål, skal vi se på den rolle som ansigtet spiller i mellemmenneskelig interaktion. Det viser sig nemlig, at vi ved at forsøge at forstå noget så fremmed som hovedjægere ender med at lære noget om sig selv.
Forespørg på dette foredrag

Relaterede foredragsholdere

Disse foredragsholdere tilbyder foredrag, som minder om de foredrag, som Henrik Hvenegaard Mikkelsen holder.

Foredrag med Lone Kühlmann

Lone Kühlmann

Lone Kühlmann er en engageret, populær og provokerende foredragsholder og ordstyrer. Lone har meget ...
Foredrag med Rane Willerslev

Rane Willerslev

Rane Willerslev er en af landets absolut mest efterspurgte foredragsholdere, der med sin jordnære ti...
Foredrag med Nicolai Bangsgaard

Nicolai Bangsgaard

Nicolai Bangsgaard er antropolog, eventyrer, foredragsholder og forfatter til bogen ”SOLO - 4 år jor...
Foredrag med Camilla Kring

Camilla Kring

Camilla Kring er civilingeniør og ph.d. fra Danmarks Tekniske Universitet. Hun er indehaver af kursu...

Her bor vi

Forfatterforedrag
Flakhaven 1, 1. sal
DK-5000 Odense C

Kontakt os

Telefon: 35 12 12 99
[email protected]

Forfatterforedrag  ・  Flakhaven 1, 1. sal  ・  DK-5000 Odense C  ・  tlf: 35 12 12 99  ・  [email protected]

Book foredrag og foredragsholdere