Vores foredragsholdere kan også bookes til online events. Kontakt os og hør mere om mulighederne.

35 12 12 99
  • Få nemt info om foredragsholdere
  • Danmarks professionelle foredrag
  • Kontakt os nemt for information

Ina Kjøgx Pedersen

Journalist, antropolog og forfatter. Foredrag om demens og familie.
Gennem mere end tyve år har Ina Kjøgx Pedersen skrevet om folk og samfund på sin helt egen måde. Og med sit særlige blik for de vanskelige og sammensatte sandheder har hun skaffet sig et ry som en af sin generations mest interessante samtidsskildrere. Senest har hun gennem tre år været på feltarbejde i sin egen familie for at følge sin mor, Doris’, demenssygdom på nærmeste hold. Resultatet er den anmelderroste bog Drengen der blev væk: Mor, mig og demensen (Gyldendal 2018; se nedenfor, bl.a.
fem hjerter ved Svend Brinkmann i Politiken), som blev til i samarbejde med Doris.

Som foredragsholder er Ina nærværende og lydhør og fortæller ærligt, intenst og inspirerende, så publikum får noget med sig derfra. ’Indlevende’, ’rørende’, ’stærkt’ og ’trøsterigt’ er nogle af de tilbagemeldinger, vi har fået.

Ina er uddannet journalist (1987) og antropolog (1998). Den opsøgende journalistiske reportage har hun gjort til sit varemærke og findyrket på både DR, Politiken og Information; senest på Weekendavisen gennem tyve år. I 2013 sagde hun sin faste stilling op og har siden arbejdet med bøger og foredrag.

Alle Inas foredrag tager udgangspunkt i Mor, mig og demensen.

Forespørg på Ina Kjøgx Pedersen og få hurtigt svar

Ja tak - jeg vil gerne modtage forfatterforedrags nyhedsbrev om nye foredragsholdere, m.m.

Foredrag af Ina Kjøgx Pedersen

Mesterlære

Hvad stiller man op med demens? Der er ingen helbredelse eller egentlig behandling, så det er oplagt at havne i dén sorte grøft, som debatten ofte er domineret af. Men efter erfaringerne og samarbejdet med sin mor, Doris (og andre tidligere og nuværende demensramte i familien), kommer Ina Kjøgx Pedersen med godt nyt: Der er et liv før døden. Uge for uge førte hun, med Doris’ godkendelse, logbog over de nye dage, som de to stod med, og der blev mange dage. Forudsigelige var de ikke. Og nogle var svære, nogle mærkelige, nogle sørgelige. Men langt de fleste var først og fremmest intense, levende og fyldt med grin. Hør om at få vendt op og ned på sine sandheder og leveregler, da Ina kommer i en slags menneskelig mesterlære og må vænne sig til at leve med spøgelser. Og, ikke mindst, hør om at lære sin mor at kende i en sen alder.
Forespørg på dette foredrag

Hjem

En nat forlader Ina Kjøgx Pedersens mor, Doris, sit hus og går ud i mørket for at finde hjem. Bagefter forklarer Doris, der er enke og bor i det gamle slægtshus, som hendes mand arvede efter sin søfarende familie, at hun bor til leje hos ’de andre’ og derfor måtte på udkik efter det sted, hvor hun selv hører til. Hun er ikke noget særsyn. Verden over trænger den samme længsel sig på hos mange demensramte: De leder ikke efter Zoologisk Have eller fodboldbanen, de leder efter ’hjem’. Men hvordan skal man forstå denne søgen? At få at vide, at man er hjemme, hjælper ikke. Så: Er ’hjem’ et sted? Et hus? Er det dér, hvor man var barn, eller hvor man selv stiftede familie? Hvad skal der til, for at Doris ’hører til’? Hør om Inas undersøgelse, som allerede har inspireret bredt, også fagfolk på demensområdet.
Forespørg på dette foredrag

Hvem bestemmer her?

Da Ina Kjøgx Pedersens mor, Doris, tidligt i sit demensforløb udnævner datteren til sin sekretær, gør hun det velovervejet og ikke uden en vis selvironi. Der er brug for Inas bistand både i hjemmet og i mødet med den række velfærdsinstanser, der kommer i spil, når en demens melder sig - læge, gerontopsykiatri, visitator, hjemmepleje, demenskonsulent, sygehus og plejehjem - men netop bistand. For selv om Doris’ evne til fx at disponere over egne penge, dvs myndigheden i juridisk forstand, svinder, som tiden går, træder hendes myndighed som førende autoritet i eget liv tilsvarende stærkere frem. Og ved at gøre Ina til sin ’ansatte’ snarere end sin chef, bevarer Doris sin værdighed i relationen. Men hvad med hjælpesystemet? Hvordan aflæser de Doris og hun dem? Og hvad stiller Ina op, når hjemmepleje eller sygehus insisterer på, at det kun er Doris, de kan kommunikere direkte med, men samtidig forventer, at Ina sikrer, at denne kommunikation kan foregå og, ikke mindst, føre til handling? Ina er jo sin mors sekretær, ikke systemets. Hør beretningen om mor og datters færd fra diagnose til plejehjem – og få et indblik i, hvorfor det kan slå gnister på dørtrinnet, når velfærdsstaten banker på hos den generation fra 1930'erne, som den selv bygger på.
Forespørg på dette foredrag

Familien

Når demens dukker op i en familie, får den ofte rollen som katalysator. Det gør den blandt andet ved at aktivere to områder: Det, vi altid har kendt – og det, vi aldrig har kendt. Stik mod forventning indser Ina Kjøgx Pedersen og hendes mor Doris hurtigt, at det er det velkendte, der volder størst besvær – alt det, der har med opdragelse, leveregler og gamle roller at gøre – da de to, mor og datter, ryger ind i en gammel magtkamp, grundlagt 50 år forinden. Men efterhånden kommer de hinanden i møde. Det begynder, da en dramatisk familiehistorie optrevles, og Ina forstår noget vigtigt om sin mors generation af kvinder. Og trådene samles, da Doris inviterer inden for i sine parallelverdener, hvorfra hun henter og beværter alle sine kære, herunder sine afdøde sønner og sin afdøde mand.
Forespørg på dette foredrag

Mere information om Ina Kjøgx Pedersen

Referencer:

"Mange tak for dit foredrag på Holstebro Bibliotek. Det er en ualmindelig fin historie du har med dig, og din måde at fortælle den på er så flot balanceret. Det er en vigtig evne at have som foredragsholder, at du formår at være personlig uden at blive privat."
- Gitte Lassen, leder af Formidling og Oplevelse, Holstebro Bibliotek

”Mange tak for en dejlig aften! Det var ægte, ærligt, modigt og nærværende.”
- Stiftspræst Miriam Florez, Kirkerne på Fanø

"Ina er en utrolig dygtig formidler, som formår at forene et helt nært pårørendeperspektiv med en række mere overordnede og eksistentielle perspektiver på, hvordan vi kan forstå demens. Inas foredrag er både relevant for fagfolk og for dem, det hele handler om – mennesker med demens og deres pårørende.”
(og efter en fælles optræden med Svend Brinkmann på Folkemødet på Bornholm): ”Tusind tak for et supergodt event på Folkemødet. I får meget ros af de af mine kolleger, som overværede det.”
- Sarah Skafte, Ældre Sagen

”Fantastisk oplæg, der giver anledning til selvrefleksion og eftertanke!”
- Lotte Kofoed Hansen, efter årsmødet 2019 hos DKDK, Demenskoordinatorer i Danmark

”Whauv – stærkt og følsomt oplæg! Føler mig stadig dybt rørt og bevæget.”
- Nynne Karstensen, efter årsmødet 2019 hos DKDK, Demenskoordinatorer i Danmark

Om Inas foredrag sagde publikum efterfølgende: ”Virkelig godt.” ”Rørende!” ”Det er lidt mindre håbløst nu…” ”Nærværende og stærkt”. ”Trøsterigt!”
- Mette Kathrine Grosbøll Brok, sognepræst, Østerbro

"Foredraget var en meget personlig beretning om Inas mors demensforløb og hendes forsøg på at stå bi. Hun udfordrede det udprægede sortsyn, der knytter sig til demens. Da Inas mor tidligt i forløbet sagde: "Nå, men så må vi få det bedste ud af det", blev det derfor et fælles mål på den tur, der vendte op og ned på gamle leveregler. Deltagerne var begejstrede for hendes indlevende foredrag, hvor de kunne genkende mange hverdagssituationer fra deres eget liv. Ina fremstod meget ærlig omkring, hvor svært det er at være pårørende til en person med demens og hvor svært det er altid at gøre det rigtige. Foredraget gav deltagerne mulighed for refleksion om at demenssygdom ikke kun er sorg og ulykke, men også kan betyde nærvær og en mulighed for at lære hinanden at kende på en helt anden måde. Deltagerne ønskede at foredraget varede længere idet man fornemmede at Ina havde meget mere at byde på."
- Ane Eckermann, udviklingschef, og Else Hansen, demensfaglig rådgiver, Alzheimerforeningen

"Mange tak for dit inspirerende oplæg. Spændende indsigter båret frem af en stærk og intens performance! Jeg synes, at din empatiske indsigt i livet med demens er vigtig og værdifuld at bringe videre til alle, der møder mennesker med demens."
- Gertrud Øllgaard, formand, Erhvervsantropologerne

"Tak for en rigtig god eftermiddag! Folk var begejstrede. Dit meget indlevende foredrag sætter i den grad lys på vigtigheden af at forsøge at forstå det menneske, som er ramt af sygdommen, at forstå det andet menneskes levede liv.”
- Susanne Rasmussen, funktionsleder, demensteamet Horsens

"Jeg blev beriget med et nuanceret blik på demens i virkelig godt selskab."
- Therese Kjellerup Thorstholm, sundhed.dk

 

Bøger:

 - 241,3 KB

Relaterede foredragsholdere

Disse foredragsholdere tilbyder foredrag, som minder om de foredrag, som Ina Kjøgx Pedersen holder.

Foredrag med Christian Jungersen

Christian Jungersen

Christian Jungersen blev født i København i 1962 og voksede op i Humlebæk. I 1988 blev Christian Can...
Foredrag med Henriette Ghorbani

Henriette Ghorbani

Henriette er 49 og har sammen med sin mand to voksne døtre. I februar 2017 udkom hendes meget person...
Foredrag med Frederik Lindhardt

Frederik Lindhardt

Frederik (f. 1989) er chefrådgiver og hjælper organisationer og ledere med at begå sig troværdigt i ...
Foredrag med Marie Brixtofte

Marie Brixtofte

Marie Brixtofte vil med sine foredrag forsøge at bryde tabuet omkring alkoholisme, da hun selv har h...

Her bor vi

Forfatterforedrag
Flakhaven 1, 1. sal
DK-5000 Odense C

Kontakt os

Telefon: 35 12 12 99
[email protected]

Forfatterforedrag  ・  Flakhaven 1, 1. sal  ・  DK-5000 Odense C  ・  tlf: 35 12 12 99  ・  [email protected]

Book foredrag og foredragsholdere