Vores foredragsholdere kan også bookes til online events. Kontakt os og hør mere om mulighederne.

35 12 12 99
  • Få nemt info om foredragsholdere
  • Danmarks professionelle foredrag
  • Kontakt os nemt for information

Jesper Clemmensen

Journalist, forfatter og foredragsholder.
Jesper Clemmensen er journalist og forfatter og har skrevet en række anmelderroste bøger om Den Kolde Krig og Anden Verdenskrig. “Flugtrute: Østersøen” blev Årets Historiske Bog i 2012, og både den og “Skyggemand” var nomineret til Weekendavisens Litteraturpris. “Afhopperne” og “Skibet fra helvede” udkom i henholdvis 2020 og 2021.

De menneskelige skæbner i den store historie driver Jespers foredrag, der er fyldt med personlige fortællinger i billeder og video – meget visuelle eksempler, som har stor gennemslagskraft hos især det unge publikum, der er født efter Murens fald.

Hvert foredrag varer 2 x 45 minutter inkl. spørgsmål, men kan også tilpasses til både en hel og en halv time.

Jesper Clemmensen har holdt mere end 100 foredrag.

Forespørg på Jesper Clemmensen og få hurtigt svar

Ja tak - jeg vil gerne modtage forfatterforedrags nyhedsbrev om nye foredragsholdere, m.m.

Foredrag af Jesper Clemmensen

Skibet fra Helvede

Tidligt på dagen den 5. maj 1945, mens Mønbeboerne langsomt vågnede efter at have fejret frihedsbudskabet, blev en synkefærdig flodpram bugseret ind til det lille fiskerleje Klintholm Havn. Lasten bestod af 345 fanger fra kz-lejren Stutthof, og en redningsaktion, som man ikke havde set magen til, tog sin begyndelse.
 
SKIBET FRA HELVEDE er den bemærkelsesværdige historie om, hvordan Anden Verdenskrigs rædsler drev i land i et lille dansk øsamfund og satte befrielsesfesten på pause. For mønboerne – med en gruppe modstandsfolk, lokale læger og Dansk Røde Kors-medlemmer i spidsen. De satte deres eget liv på spil og kastede sig ind i arbejdet med at hjælpe de udsultede, syge og døende kz-fanger.
 
I dette foredrag fortæller Jesper Clemmensen og Thomas Albrektsen om en lokalbefolkning, der ved et tilfælde blev hvirvlet ind i verdenshistoriske begivenheder og udviste et unikt sammenhold og hjælpsomhed. En historie om at blive reddet fra rædsler og skulle slå sig ned i et nyt og fremmed land.
Forespørg på dette foredrag

Afhopperne

Søndag den 24. juli 1960 hoppede Jan Rocek sammen med sin kone, to små drenge og svigermor overbord fra den østtyske færge "Seebad Ahlbeck" og ned i vandet i Gedser Havn, hvorefter de blev reddet i land. Dagen efter gjorde familiens gode venner dem kunststykket efter og sluttede årtiers undertrykkelse af to jødiske familier i Østeuropa. AFHOPPERNE er den utrolige historie om at overleve nazisternes uhyrligheder i udryddelseslejren i Auschwitz, blive fanget bag Jerntæppet i Prag for til sidst at undslippe kommunismen via Danmark. Her kom de to familier kun i land, fordi heltemodige danskere forhindrede det østtyske mandsskab i at stoppe familiernes flugt. Senere kunne familierne immigrere til Amerika med hjælp ingen ringere end Niels Bohr, som havde engageret sig i deres sag. I dette foredrag fortæller Jesper Clemmensen på bagrund af hans bog AFHOPPERNE en storslået fortælling om at gennemleve totalitære regimer, se det meste af sin familie blive udslettet og selv søge friheden med en dristig og hårrejsende flugt fra Prag og op gennem Østtyskland. Bogen er blevet til gennem interviews med hovedpersonerne dengang - bl.a. Jan Rocek, der stadig lever - og et omfangsrigt arkivarbejde i Danmark, USA, Tyskland og flere østeuropæiske lande.
Forespørg på dette foredrag

”Skyggemand – flugthjælper i den kolde krigs Berlin”

I 2017 udkom så Jesper Clemmensens nyeste bog Skyggemand – flugthjælper i den kolde krigs Berlin (Gyldendal). Bogen handler om Berlin i 1962, hvor stemningen er på kogepunktet i den delte by, da den unge Dietrich Rohrbeck beslutter sig for at blive flugthjælper. Bogen afdækker, hvordan en række vidt forskellige danskere var aktive i det risikable og illegale arbejde med at organisere flugt fra det totalitære regime i vores naboland.

Foredraget tager afsæt i bogen.
Forespørg på dette foredrag

”Flugtrute Østersøen”

I sin bog Flugtrute Østersøen – historien om den usynlige mur mellem DDR og Danmark under den kolde krig (Gyldendal, 2012) fortæller Jesper Clemmensen dokumentarisk om østtyskernes dramatiske kamp for frihed ved at vælge flugten over Østersøen mellem DDR og Danmark. Foredraget tager afsæt i bogen.

Bogen, der blev Årets Historiske Bog i 2012 og var nomineret til Weekendavisens Litteraturpris, er ude i fjerde oplag. Har holdt 90 foredrag om fortællingen – på biblioteker, på skoler og gymnasier, for AOF og en lang række private foreninger.
Forespørg på dette foredrag

Mere information om Jesper Clemmensen

 - 262,3 KB

Relaterede foredragsholdere

Disse foredragsholdere tilbyder foredrag, som minder om de foredrag, som Jesper Clemmensen holder.

Foredrag med Rasmus Dahlberg

Rasmus Dahlberg

Alting har en historie, samtiden er lige nu og her, og det meste er der ligefrem også fremtid i. Nys...
Foredrag med Birgithe Kosovic

Birgithe Kosovic

Birgithe Kosovic er opvokset i Albertslund med en dansk mor og en jugoslavisk far. Hun har studeret ...
Foredrag med Peter Øvig Knudsen

Peter Øvig Knudsen

Peter Øvig Knudsen (f. 1961) har modtaget Cavling prisen, Læsernes Bogpris, Den Berlingske Journalis...
Foredrag med Claus Bundgård Christensen

Claus Bundgård Christensen

Claus Bundgård Christensen er forfatter og medforfatter til en række anmelderoste og prisvindende bø...

Her bor vi

Forfatterforedrag
Flakhaven 1, 1. sal
DK-5000 Odense C

Kontakt os

Telefon: 35 12 12 99
[email protected]

Forfatterforedrag  ・  Flakhaven 1, 1. sal  ・  DK-5000 Odense C  ・  tlf: 35 12 12 99  ・  [email protected]

Book foredrag og foredragsholdere