Vores foredragsholdere kan også bookes til online events. Kontakt os og hør mere om mulighederne.

35 12 12 99
  • Få nemt info om foredragsholdere
  • Danmarks professionelle foredrag
  • Kontakt os nemt for information

Mette Høeg

Litteraturforsker og kulturkritiker.
Mette Høeg er kendt for sin kritiske og bramfrie interventioner i dansk litteratur- og kulturdebat. Med artiklen ”Dansk litteratur lider under kvindelige forfatteres dominans,” der satte fokus på den problematiske favorisering af politisk korrekte feminismediskurser i dansk litteratur, skabte hun en af de største og heftigste fejder i nyere dansk litteraturdebat.

Siden har hun markeret sig som en af de mest opsigtsvækkende stemmer i den offentlige kulturdebat med sine kritiske analyser af dominerende trends i samtidslitteraturen og –kunsten og sin opfordring til større kritisk bevidsthed, stærkere udøvelse af selvkritik og højere kunstnerisk ambitionsniveau i kultur-Danmark, bl.a. i Weekendavisen, Politiken, Kristeligt Dagblad, på TV og med programmer på Radio24syv.

Mette Høeg er tilknyttet King’s College, London, som ph.d.-stipendiat. Som forsker beskæftiger hun sig især med nyere skandinavisk blandingslitteratur og med ’uafgørlighed’ i både modernistisk og samtidslitteratur.

Forespørg på Mette Høeg og få hurtigt svar

Ja tak - jeg vil gerne modtage forfatterforedrags nyhedsbrev om nye foredragsholdere, m.m.

Foredrag af Mette Høeg

Fusionen af roman og selvbiografi i ny skandinavisk litteratur

I de seneste årtier har litteraturen, litteraturteorien og –kritikken i Skandinavien været stærkt optaget af blandingen af roman og selvbiografi, stærkest eksemplificeret ved kæmpesuccesen af Karl Ove Knausgårds mastodontiske blandingsværk, Min kamp. I dette foredrag belyser Mette Høeg denne måske mest markante strømning i nyere tids litteratur overhovedet gennem præsentationer af kernebegreber som autofiktion, autonarration, dobbeltkontrakt og selvfortælling og ved introduktion til og analyse af hovedrepræsentanter for strømningen som Knausgård, Thomas Espedal og (Claus Beck-) Nielsen, samt afdækker strømningens historiske fremkomst og forbindelse til bl.a. modernismen og vidnesbyrdlitteraturens ophævelse af skellet mellem fiktionens og ikke-fiktionens domæne i kølvandet på 2. Verdenskrig.
Forespørg på dette foredrag

Pseudoaktivisme og forloren identitetspolitik i samtidskunsten og -litteraturen

Klima- og økolitteratur, en alternativ feministisk litteraturkanon, queer- og LGBT-diskurser: det er i dag et eksplicit imperativ, at kunst og litteratur skal være samfundsengageret og politisk, allerhelst identitetspolitisk. Men kunstens påståede politiske engagement er ved nærmere eftersyn et pseudoengagement uden effekt eller risikovillighed. Bagved den privilegerede kulturelle og kunstneriske elites risikofrie udøvelse af tom identitetspolitik på internettet ligger en omfattende uudtalt og stærkt tidstypisk magtesløshed, der fratager individet dets handlekraft og sløver dets kritiske sans. I dette foredrag redegør Mette Høeg for, hvordan centrale udviklinger inden for politik og medier i de vestlige samfund i de sidste årtier og, parallelt hermed, internettets stigende dominans har medført, at kunsten og litteraturen i dag er domineret af pseudoaktivisme og forloren identitetspolitik, og forsøger at udpege en vej ud af den stagnation, hvori kunsten i de vestlige samfund befinder sig.
Forespørg på dette foredrag

Selvkritik i dansk kunst- og litteraturdebat

Det statslige kunststøttesystem betragtes som en livsnerve for kunsten og kulturen i Danmark, og når systemet udfordres fra politisk side går repræsentanter for støttesystemets og kunstverdenen prompte på barrikaderne i unisont forsvar. En fuldstændig afgørende faktor for, at kunststøttesystemet overhovedet kan fungere, og dertil for at kunstverdenen kan overbevise politikerne om nødvendigheden af kunst for et demokratisk samfund, er imidlertid udøvelse af selvkritik hos støttesystemet og kunstverdenen selv. I dette foredrag sætter Mette Høeg fokus på den måske største begrænsning for udviklingen af kunsten i Danmark, nemlig fraværet af selvkritik i kunst- og litteraturverdenen, og belyser den indlysende nødvendighed af etableringen af en stærk selvkritisk diskurs for kunstens ikke blot udvikling, men også overlevelse.
Forespørg på dette foredrag

Relaterede foredragsholdere

Disse foredragsholdere tilbyder foredrag, som minder om de foredrag, som Mette Høeg holder.

Foredrag med Lotte Garbers

Lotte Garbers

Lotte Garbers er oprindeligt uddannet cand.merc.int. fra Handelshøjskolen i København. Lotte beslutt...
Foredrag med Kaspar Colling Nielsen

Kaspar Colling Nielsen

Kaspar Colling Nielsen har på meget få år slået igennem som værende en af de mest originale og opfin...
Foredrag med Jes Stein Pedersen

Jes Stein Pedersen

Jes Stein Pedersen er journalist og kendt fra sin tidligere værtsrolle på DR2’s Deadline. Jes er udd...
Foredrag med Cecilie Frøkjær

Cecilie Frøkjær

Cecilie Frøkjær er uden tvivl en af de mest prominente tv-værter herhjemme. I mere end 20 år har hun...

Her bor vi

Forfatterforedrag
Flakhaven 1, 1. sal
DK-5000 Odense C

Kontakt os

Telefon: 35 12 12 99
[email protected]

Forfatterforedrag  ・  Flakhaven 1, 1. sal  ・  DK-5000 Odense C  ・  tlf: 35 12 12 99  ・  [email protected]

Book foredrag og foredragsholdere