
Nauja Lynge

Nauja Lynge har netop udgivet sin første roman “Ivalu´s Color” på det amerikanske forlag IPI Press. I juli 2017 udkom hendes novelle "Welcome to my dream" på "The Arctic Journal". I 2012 udgav hun en interaktiv debatbog “Rigsfællesskabet til Debat” på forlaget Systime. Nauja Lynge arbejder for at bringe rigsfællesskabet på den politiske dagsorden i Danmark, Grønland og på Færøerne.
Nauja Lynge er oldebarn af Henrik Lund, som skrev Grønlands nationalsang, og barnebarn af Hans Lynge, forfatter, politiker, maler og fortaler for øget selvbestemmelse i en tid før hjemmestyrets indførelse.
Foredrag af Nauja Lynge
Storpolitik i Arktis
Mød mig på slap line og uden manuskript. Jeg lægger mit fladt ned blandt publikum og fortæller min historie med min egen sårbare side som bagkant. Jeg er hverken objektiv, ukritisk eller ekspert. Men mine mange års ballast som debattør for rigsfællesskabet har udstyret mig med en sund fornuft og en drivkraft til at forstå, hvorfor det er vigtigt at danske statsborgere blander sig.
Debatten om rigsfællesskabet og det storpolitiske spil i Arktis må hverken blive et elitært projekt eller en overophedet diskussion. Det handler om at forstå fortiden og skabe præmisserne for vores fremtidige relation uden at være naiv.
Fordi forandring kommer nedefra, starter jeg med at fortælle, hvorfor jeg selv er havnet i debatten.
Rigsfællerne vantrives stadig i Danmark
Spændinger i Arktis kan skabe en ny kold krig og gøre Grønland til en farlig legeplads
Den danske stat kom i fokus, da Trump tilbød at købe Grønland. Vi kan takke Trump for påmindelsen om vores ansvar i denne situation. Det har gjort os opmærksomme på, at en splittelse i rigsfælleskabet kan være farlig for freden i Arktis og dermed for alle på den nordlige halvkugle.
USA ser Grønland som USA's nordlige flanke og vil derfor gerne have magten til at inddrage denne store ø i sit nationale forsvar hen over hovederne på grønlænderne og resten af den danske befolkning. Samtidig ønsker de at forhindre den kinesiske indflydelse i Grønland. Forsvarets Efterretningstjeneste advarer også mod kinesiske investeringer i Grønland.
I Grønland har de grønlandske politikkere igennem de seneste år udtrykt et stigende ønske om selvstændighed. Men meget få oplyste mennesker tror på, at Grønland vil få lov til at være uafhængige ret længe. En sådan situation vil næsten uundgåeligt starte et kapløb mellem stormagterne om at tilrane sig indflydelse i Grønland, der ikke med +50.000 mennesker og en dårlig økonomi vil kunne opretholde sin egen suverænitet.
For russerne vil Arktis kun forblive et lavspændingsområde, så længe Grønland er en del af den danske stat. I samme sekund Grønland måtte løsrive sig, vil Putin vise tænder og opruste yderligere på sin del af Arktis.
Hvordan kan rigsfællesskabet medvirke til, at der ikke opstår en ny kold krig i Arktis? Og hvordan kommer Grønland, Færøerne og Danmark helskindet gennem stormagternes opmærksomhed på Arktis?
Naujas foredrag bidrager med løsninger på, hvordan vi bedst undgår, at stormagterne kiler sig fast i Grønland. Arktis er blevet verdens brandpunkt på grund af søveje, ressourcer, klimaforandringer og store sikkerhedspolitiske forgreninger.
Hverken Danmark eller Grønland kan i længden blive opfattet som en seriøs partner i Arktis, hvis vi undlader at reparere på revnerne i vores fælles konstruktion.
Forespørg på dette foredrag
Jeg er Nauja
Vi hører om en munter og tryg barndom i Grønland, et svært ungdomsliv i Danmark og et voksenliv, hvor kampen for at finde sig tilrette med en dansk/grønlandsk baggrund har kostet blod, sved og tårer. Der er hug til kolonimagten Danmark, til selvfede grønlandske politikere, til den dovne danske presse og til de mennesker, der til stadighed holder fast i stereotypen om grønlænderen på bænken.
Jeg er Nauja. En grønlandsdanskers bekendelser er samtidig fortællingen om en stærk kvinde, der ikke lader sig kue af hverken fordomme, retssager eller trusler på livet, men som insisterer på retten til både at være grønlænder og dansker. Foredraget lægger op til såvel debat som refleksion.
Rigsfællesskabet og fiktionen
Gennem sit forfatterskab maner hun til besindighed i hastværket for selvstændighed. Der er store omkostninger både menneskeligt og økonomisk ved de potentielle kræfter, som skal finansiere løsrivelse. Romanen “Ivalu´s Color” fremstiller grønlændere, som de sande ofre ved en udvikling, som går så stærkt. Tiden er inde til, at slå koldt vand i blodet, argumenterer Nauja Lynge. Grønland vil få sin uafhængighed. Det kunne blive inden for rammerne af kongeriget. Men det må ikke ske på bekostning af landet og kulturen. Uddannelse, informationsdeling, samarbejde og tålmodighed vil guide os mod mere ligeværdighed.
Der er plads til spørgsmål og debat efterfølgende.
Om mit liv og forfatterskab
Mere information om Nauja Lynge
Referencer:
Om bogen: "Vi lever i en brydningstid. Det gælder i Europa, hvor nye populistiske bevægelser forsøger at splitte det gamle kontinent. Det gælder vores transatlantiske relationer, hvor præsident Trump har sat store spørgsmålstegn ved samarbejdet med EU og i NATO. Og det gælder desværre også i Rigsfællesskabet, hvor stadig flere røster taler for, at de tre dele af Rigsfællesskabet bør gå hver deres vej. I sådanne tider er det befriende, at der også er stemmer, der opfordrer til samling og sammenhold. Sådan en stemme er Nauja Lynge. Hun påpeger med rette, at der sjældent har været mere brug for, at vi forstår og bruger hinanden i et jævnbyrdigt, respektfuldt og ligeværdigt samarbejde. Ingen af de udfordringer, som de forskellige dele af Rigsfællesskabet står overfor, ville blive mindre, hvis vi stod alene. Tværtimod. Jeg hilser derfor hendes bog meget velkommen og ønsker den held og lykke på vejen!"
- Martin Lidegaard
"Foredraget var godt, og vi mærkede en foredragsholder, som var meget glad, engageret, imødekommende og oplysende - lidt mere folkelig. Vi havde tilhørere, som var meget interesseret og glade for arrangementet og Kulturgruppen er meget glad for besøget."
- Taimi Grønborg, Kulturgruppen i Jyderup
Relaterede foredragsholdere
Disse foredragsholdere tilbyder foredrag, som minder om de foredrag, som Nauja Lynge holder.