Vores foredragsholdere kan også bookes til online events. Kontakt os og hør mere om mulighederne.

35 12 12 99
  • Få nemt info om foredragsholdere
  • Danmarks professionelle foredrag
  • Kontakt os nemt for information

Nauja Lynge

Forfatter, debattør og foredragsholder
Nauja Lynge er grønlandsk/dansk forfatter, foredragsholder og debattør. Hun er sproguddannet på Handelshøjskolen og har siden 1995 arbejdet med storytelling. Hun har været formand for Foreningen Rigsfællesskabet, der har som formål at bevare og styrke rigsfællesskabet mellem Grønland, Færøerne og Danmark.Hun har skrevet mange kroniker og læserbreve om emnet, ligesom hun i 2012 søsatte en debat om rigsfællesskabet. Nauja Lynge er desuden blogger på Jyllandsposten og deltager i TV2s "News & Co".

Nauja Lynges roman “Ivalu´s Color” er udkommet på det amerikanske forlag IPI Press. I juli 2017 udkom hendes novelle "Welcome to my dream" på "The Arctic Journal". I 2012 udgav hun en interaktiv debatbog “Rigsfællesskabet til Debat” på forlaget Systime. I 2022 udkom "Toppen af Isbjerget".

Nauja Lynge arbejder for at bringe rigsfællesskabet på den politiske dagsorden i Danmark, Grønland og på Færøerne.

Nauja Lynge er oldebarn af Henrik Lund, som skrev Grønlands nationalsang, og barnebarn af Hans Lynge, forfatter, politiker, maler og fortaler for øget selvbestemmelse i en tid før hjemmestyrets indførelse.

Forespørg på Nauja Lynge og få hurtigt svar

Ja tak - jeg vil gerne modtage forfatterforedrags nyhedsbrev om nye foredragsholdere, m.m.

Foredrag af Nauja Lynge

Toppen af Isbjerget. Foredrag og debat om stormagterne i Grønland.

Nauja Lynge er aktuel med spændingsromanen “Toppen af Isbjerget. Bogen udspiller sig i en virkelighed, hun selv frygter: En ny kold krig.

Stormagterne kommer under dækord som 'venskab' og 'erhvervsudvikling'. I virkeligheden handler det om undergrunden, sejlruter og ikke mindst militærstrategi. Det gør Arktis til et farligt sted ifølge Nauja Lynge.

Verdens stormagter har interesse i Grønlands jord. Amerikanerne vil bruge den som missilskjold mod russerne. Kina forsøger at få lov til at udvinde mere uran. Samtidig er Rusland presset af krigen i Ukraine og ønsker at bruge Grønland mod Vesten. Alt dette er både sandt i den virkelige verden og også i Nauja Lynges nye roman, Toppen af Isbjerget.

Nauja Lynge har gennem længere tid udført politisk arbejde for Grønland og det grønlandske mindretal i Danmark. Den erfaring er noget, hun kan trække på, men også noget, hun har forsøgt at lægge til side under skrivningen af sin nye roman.

Hun har mere end ti års erfaring med foredrag og debatter om rigsfællesskabet og grønlandsk politik.
Forespørg på dette foredrag

Storpolitik i Arktis

For mig er det vigtigt at almindelige mennesker forstår og deltager i debatten om det storpolitiske spil, der udspiller sig for øjnene af os i rigsfællesskabet.
Mød mig på slap line og uden manuskript. Jeg lægger mit fladt ned blandt publikum og fortæller min historie med min egen sårbare side som bagkant. Jeg er hverken objektiv, ukritisk eller ekspert. Men mine mange års ballast som debattør for rigsfællesskabet har udstyret mig med en sund fornuft og en drivkraft til at forstå, hvorfor det er vigtigt at danske statsborgere blander sig.
Debatten om rigsfællesskabet og det storpolitiske spil i Arktis må hverken blive et elitært projekt eller en overophedet diskussion. Det handler om at forstå fortiden og skabe præmisserne for vores fremtidige relation uden at være naiv.
Fordi forandring kommer nedefra, starter jeg med at fortælle, hvorfor jeg selv er havnet i debatten.
Forespørg på dette foredrag

Rigsfællerne vantrives stadig i Danmark

På trods af det aktuelle fokus på Danmarks kolonifortid og på stigmatisering af minoriteter er det stadig fulderikkerne på torvet, danskerne tænker på, når de tænker på grønlændere. Det mener forfatter Nauja Lynge, der i sit foredrag foredrag, som er baseret på romanen Opgangen, der beskriver grønlændere og færingers møde med en danskhed, der ikke kan rumme rigsfællerne.

Forespørg på dette foredrag

Spændinger i Arktis kan skabe en ny kold krig og gøre Grønland til en farlig legeplads

I et højaktuelt foredrag med efterfølgende debat fortæller Nauja om, hvordan den stigende spænding mellem stormagterne i stigende grad inddrager det nordatlantiske område ikke mindst betinget af de klimamæssige forandringer. Dette påvirker Danmark og det danske rigsfælleskab i betydelig grad, ikke mindst med Grønlands centrale placering. Nauja giver sit bud på, hvordan vi med rigsfællesskabet kan medvirke til at forhindre denne udvikling og gøre rigsfælleskabet til en fredelig udviklingsforretning.

Den danske stat kom i fokus, da Trump tilbød at købe Grønland. Vi kan takke Trump for påmindelsen om vores ansvar i denne situation. Det har gjort os opmærksomme på, at en splittelse i rigsfælleskabet kan være farlig for freden i Arktis og dermed for alle på den nordlige halvkugle.

USA ser Grønland som USA's nordlige flanke og vil derfor gerne have magten til at inddrage denne store ø i sit nationale forsvar hen over hovederne på grønlænderne og resten af den danske befolkning. Samtidig ønsker de at forhindre den kinesiske indflydelse i Grønland. Forsvarets Efterretningstjeneste advarer også mod kinesiske investeringer i Grønland.
+ mere om
Forespørg på dette foredrag

Jeg er Nauja

Dette foredrag tager udgangspunkt i Naujas bog af samme titel: Jeg er Nauja. En grønlandsdanskers bekendelser er grønlandsdanskeren og græsroden Nauja Lynges selvbiografiske debatbog. Ærligt og usentimentalt beretter Nauja om et spændende, men også udfordrende liv som del af det grønlandske mindretal i Danmark.

Vi hører om en munter og tryg barndom i Grønland, et svært ungdomsliv i Danmark og et voksenliv, hvor kampen for at finde sig tilrette med en dansk/grønlandsk baggrund har kostet blod, sved og tårer. Der er hug til kolonimagten Danmark, til selvfede grønlandske politikere, til den dovne danske presse og til de mennesker, der til stadighed holder fast i stereotypen om grønlænderen på bænken.

Jeg er Nauja. En grønlandsdanskers bekendelser er samtidig fortællingen om en stærk kvinde, der ikke lader sig kue af hverken fordomme, retssager eller trusler på livet, men som insisterer på retten til både at være grønlænder og dansker. Foredraget lægger op til såvel debat som refleksion.
Forespørg på dette foredrag

Rigsfællesskabet og fiktionen

I dette spændende og aktuelle foredrag, fortæller Nauja Lynge om, hvorfor hun ved et tilfælde blev trukket ind i debatten om rigsfællesskabet. Nauja søsatte debatten om rigsfællesskabet i 2012 under næsten umulige vilkår. Nauja stak hånden i en hvepserede og anede ikke, at hun de kommende år skulle blive ekskluderet fra det grønlandske samfund og endda modtage dødstrusler. Hendes roman “Ivalu´s Color” er skrevet med det formål at mane til besindighed i hastværket for selvstændighed. Selv om det er fiktion, indrømmer Nauja, at den indeholder selvbiografiske elementer om at blive presset til det yderste af systemet, og om hvordan det var at blive stævnet af selvstyret midt i hendes livs værste krise.
Gennem sit forfatterskab maner hun til besindighed i hastværket for selvstændighed. Der er store omkostninger både menneskeligt og økonomisk ved de potentielle kræfter, som skal finansiere løsrivelse. Romanen “Ivalu´s Color” fremstiller grønlændere, som de sande ofre ved en udvikling, som går så stærkt. Tiden er inde til, at slå koldt vand i blodet, argumenterer Nauja Lynge. Grønland vil få sin uafhængighed. Det kunne blive inden for rammerne af kongeriget. Men det må ikke ske på bekostning af landet og kulturen. Uddannelse, informationsdeling, samarbejde og tålmodighed vil guide os mod mere ligeværdighed.
Der er plads til spørgsmål og debat efterfølgende.
Forespørg på dette foredrag

Om mit liv og forfatterskab

Nauja Lynge fortæller om sin baggrund som grønlænder i Danmark. Hun forlod Grønland som barn. Langsomt har hun vokset sig stærk nok til, at gøre krav på hendes identitet som dansk grønlænder. Gennem denne rejse hjem har Nauja set effekten af kulturelle stereotyper i snart sagt alle henseender lige fra sprog, økonomi til essensen af at være splittet mellem to verdener. Nauja fortæller om et følelsesladet opgør, om at ramme bunden og finde vejen til at bryde igennem muren af følelser og fordomme gennem fiktionen. Der er mulighed for spørgsmål og debat efterfølgende.
Forespørg på dette foredrag

Mere information om Nauja Lynge

Referencer: 

Om bogen: "Vi lever i en brydningstid. Det gælder i Europa, hvor nye populistiske bevægelser forsøger at splitte det gamle kontinent. Det gælder vores transatlantiske relationer, hvor præsident Trump har sat store spørgsmålstegn ved samarbejdet med EU og i NATO. Og det gælder desværre også i Rigsfællesskabet, hvor stadig flere røster taler for, at de tre dele af Rigsfællesskabet bør gå hver deres vej. I sådanne tider er det befriende, at der også er stemmer, der opfordrer til samling og sammenhold. Sådan en stemme er Nauja Lynge. Hun påpeger med rette, at der sjældent har været mere brug for, at vi forstår og bruger hinanden i et jævnbyrdigt, respektfuldt og ligeværdigt samarbejde. Ingen af de udfordringer, som de forskellige dele af Rigsfællesskabet står overfor, ville blive mindre, hvis vi stod alene. Tværtimod. Jeg hilser derfor hendes bog meget velkommen og ønsker den held og lykke på vejen!"
- Martin Lidegaard

"Foredraget var godt, og vi mærkede en foredragsholder, som var meget glad, engageret, imødekommende og oplysende - lidt mere folkelig. Vi havde tilhørere, som var meget interesseret og glade for arrangementet og Kulturgruppen er meget glad for besøget."
- Taimi Grønborg, Kulturgruppen i Jyderup

 - 1,9 MB

 - 24,6 KB

 

Relaterede foredragsholdere

Disse foredragsholdere tilbyder foredrag, som minder om de foredrag, som Nauja Lynge holder.

Foredrag med Kim Leine

Kim Leine

Kim Leine er født i Norge, men flyttede som teenager til Danmark, hvor han uddannede sig til sygeple...
Foredrag med Henrik Saxgren

Henrik Saxgren

Han var fra 1985-91 billedredaktør på månedsbladet Press og udgav i 1990 bogen "Tid — om fotojournal...
Foredrag med Minik Rosing

Minik Rosing

"Jeg har altid været interesseret i forholdet mellem kunst og videnskab. Begge aktiviteter er et for...
Foredrag med Iben Mondrup

Iben Mondrup

Iben Mondrup er en garvet foredragsholder, som sætter dialogen med sit publikum højt. Hun er ikke bl...

Her bor vi

Forfatterforedrag
Flakhaven 1, 1. sal
DK-5000 Odense C

Kontakt os

Telefon: 35 12 12 99
[email protected]

Forfatterforedrag  ・  Flakhaven 1, 1. sal  ・  DK-5000 Odense C  ・  tlf: 35 12 12 99  ・  [email protected]

Book foredrag og foredragsholdere