Vores foredragsholdere kan også bookes til online events. Kontakt os og hør mere om mulighederne.

35 12 12 99
  • Få nemt info om foredragsholdere
  • Danmarks professionelle foredrag
  • Kontakt os nemt for information

Niels Bjerre-Poulsen

Historiker og lektor. Foredrag om amerikansk historie, politik og kultur.
Niels Bjerre-Poulsen er historiker med en ph.d.-grad i amerikansk historie fra University of California, Santa Barbara. Han er lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, og har de sidste 25 år skrevet en lang række bøger og artikler om amerikansk historie, og samfundsforhold i USA. Igennem to årtier har han også hyppigt analyseret og kommenteret amerikansk politik og kultur i de danske medier, ligesom han har været en flittig foredragsholder indenfor amerikansk historie, politik og kultur. Niels blev i 2015 tildelt Syddansk Universitets forskningsformidlingspris for sin formidling af amerikansk politik, og i 2018 blev han af universitetet indstillet til Forskningsministeriets formidlingspris.

Hans bog Vietnamkrigen; En International Historie, 1945-1975(Gyldendal, 2015) fik fremragende anmeldelser, og blandt andet er blevet kaldt ”et moderne hovedværk” (Jyllandsposten), ”en sand tour de force”, ”et mesterligt værk” (Politiken)”, ”et storværk” (Weekendavisen), og ”et lærestykke i, hvordan man bedriver saglig og begavet forskningsformidling til et oplyst publikum” (Kristeligt Dagblad). Bogen blev samme år nomineret til ”Årets Historiebog” og ”Læsernes Bogpris”. Den blev i 2017 tildelt ”Sven Henningsen-prisen” af Selskabet for Samtidshistorisk Forskning. Niels’ to seneste bøger er USA’s Historie (Gyldendal, 2018), med Erling Bjøl, samt USA; Kampen om Magten fra Washington til Trump (Ræson Medier, 2019).

Forespørg på Niels Bjerre-Poulsen og få hurtigt svar

Ja tak - jeg vil gerne modtage forfatterforedrags nyhedsbrev om nye foredragsholdere, m.m.

Foredrag af Niels Bjerre-Poulsen

Amerika er tilbage

“Amerika er tilbage”
Niels Bjerre-Poulsen analyserer den politiske situation i USA efter valget i november 2020. Donald Trumps valgsejr ved præsidentvalget fire år tidligere var det største chok i USA’s politiske historie, og årene siden har været paradoksale: På den ene side har den amerikanske økonomi haft det godt indtil Covid-19 sendte den til tælling. På den anden side har normerne og bærende institutioner i det amerikanske demokrati været under et voldsomt pres, ligesom polariseringen mellem tilhængere og modstandere af præsident Trump har været voldsom.

Millioner af amerikanere har haft en følelse af, at nationen befandt sig i et af sine mørkeste kapitler. Spørgsmålet er nu om USA under præsident Bidens ledelse kan sænke temperaturen i den politiske debat og enes om at tage fat på såvel de akutte, som de strukturelle problemer i det amerikanske samfund.

Også for USA's rolle i det internationale samfund venter store udfordringer. ”Amerika er tilbage” meddelte Joe Biden efter sin valgsejr til de internationale ledere, der lykønskede ham. Spørgsmålet er dog fortsat, hvad det så er for en rolle USA i de kommende år ønsker at indtage. Kan der skabes enighed om den i den hjemlige politiske kamp? Og kan omverdenens tillid til supermagten uden videre kan genoprettes?
Forespørg på dette foredrag

Træk fra USA's historie

I dette foredrag tager Niels sit publikum med igennem USA's begivenhedsrige historie. Niels fortæller om lige fra koloniseringen og stormagtens tilblivelse til det nuværende USA. Foredraget tager udgangspunkt i bogen "USA's historie" (2018), som er forfattet af Niels Bjerre-Poulsen og Erling Bjøl.

Helt specifikt vil du som publikum blive klogere på den multifacetterede amerikanske historie, og alt hvad det indebærer helt frem til årene, hvor George W. Bush er præsident. Ligeledes får du et dybdegående og interessant indblik i Barack Obamas regeringstid og et spændende portræt af Donald Trump.

Foredraget kan skæddersyes fra en lang række temaer i amerikansk historie.
Forespørg på dette foredrag

”Den amerikanske orden” – Hvorfor USA fortsat er verdens eneste supermagt.

Det 20. århundrede blev ofte omtalt som ”det amerikanske århundrede”, om end diskussionerne om supermagtens forfald satte ind allerede i 1970’erne. Sådanne diskussioner dukker fortsat op. I de senere år er ikke mindst Kina hyppigt blevet nævnt som en mulig arvtager som verdens førende magt. Men er det en korrekt analyse? Og har Verden overhovedet brug for en supermagt? I dette foredrag ser Niels Bjerre-Poulsen nærmere på de globale magtforhold.
Forespørg på dette foredrag

Spøgelserne fra Vietnam

Krigen i Vietnam blev i 1960’erne en katalysator for ungdomsoprør og politisk opbrud, såvel i USA, som i Europa. Konsekvenserne fortsatte dog længe efter krigens afslutning i 1975. I dette foredrag beskriver Niels Bjerre-Poulsen, hvordan ”spøgelserne fra Vietnam” er blevet ved med at hjemsøge supermagten USA – såvel i udenrigspolitik, som i kulturlivet og samfundsdebatten. På sporet af spøgelserne fra Vietnam tager vi hele turen fra Hollywood til Afghanistan og Irak.
Forespørg på dette foredrag

Vietnamkrigen – et tragisk lærestykke

Niels Bjerre-Poulsen er forfatter til et meget rost storværk om Vietnamkrigen, og i dette foredrag fortæller han om de begivenheder, der – ofte utilsigtet – endte med at gøre Indokina til den Kolde Krigs centrale kampplads. Foredraget præsenterer ”det store billede” samt en række af de personer, som i Saigon, Hanoi, Paris, Washington, Moskva og Beijing traf de skæbnesvangre valg.
Forespørg på dette foredrag

”Verdens mægtigste mand?” – et foredrag om det amerikanske præsidentembede og nogle af de mænd, der har beklædt det.

USA’s præsident har som leder af en supermagt og øverstkommanderende for verdens største militære apparat vidtgående beføjelser og adskillige magtmidler til rådighed. Alligevel ser embedet oftest væsentlig større ud udefra end det føles indefra, og de fleste præsidenter har haft svært ved at opfylde de mange forhåbninger som amerikanerne, såvel som folk i andre dele af verden – har haft til dem. I dette foredrag forklarer Niels Bjerre-Poulsen nogle af embedets indbyggede paradokser og illustrerer dem i rigt mål med eksempler fra nogle af USA’s bedste og værste præsidenter.
Forespørg på dette foredrag

”Paranoia Americana” – om konspirationsteorier og deres rolle i amerikansk politisk kultur

Fra hemmelige katolske våbenlagre over mordet på John F. Kennedy til 9/11: I dette foredrag ser Niels Bjerre-Poulsen nærmere på en række af de konspirationsteorier, som op gennem amerikansk historie har sat deres præg på samfundsdebatten. Han vil forsøge at indkredse konspirationsteoriernes karakter og politiske formål, og se nærmere på om der er træk ved amerikansk politisk kultur, der har dannet en særligt god grobund for denne type af forklaringer
Forespørg på dette foredrag

Mere information om Niels Bjerre-Poulsen

Referencer:

"Niels Bjerre-Poulsen levede helt op til forventningerne; god til at lytte og afstemme foredrag herefter. Tusind tak for en god aften."
- Helle Martensen, Rotary Holbæk Øst

"Yderst kompetent, veldisponeret og engageret foredragsholder."
- Ivan Jensen, Dalgas skolen

"Det var en ekstra gevinst, at vores velforberedte samfundsfagselever kunne stille spørgsmål i alle retninger og få et begavet og oplysende svar, oftest indeholdende et analytisk bud på valgets tendenser."
- Flemming Hansen, Solrød Gymnasium

"Virkelig godt foredrag. Meget velafstemt i forhold til vores elever. Kan varmt anbefales!"
- Mogens Holm, Teknisk Gymnasium Silkeborg

 - 53,8 KB

Relaterede foredragsholdere

Disse foredragsholdere tilbyder foredrag, som minder om de foredrag, som Niels Bjerre-Poulsen holder.

Foredrag med Mads Fuglede

Mads Fuglede

Mads Fuglede er udover at være en af landets mest anvendte USA analytikere og anerkendt forfatter og...
Foredrag med Steffen Kretz

Steffen Kretz

Steffen Kretz er blevet beskrevet som en uhyre dygtig og erfaren journalist, som samtidig er en af D...
Foredrag med Christian Mørk

Christian Mørk

Christian Mørk (f. 1966) er født på Frederiksberg og kom som 15-årig til Massachusetts for at gå på ...
Foredrag med Mathilde Walter Clark

Mathilde Walter Clark

Mathilde Walter Clark er født og opvokset i Danmark hos sin danske mor, men tilbragte somrene i USA ...

Her bor vi

Forfatterforedrag
Flakhaven 1, 1. sal
DK-5000 Odense C

Kontakt os

Telefon: 35 12 12 99
[email protected]

Forfatterforedrag  ・  Flakhaven 1, 1. sal  ・  DK-5000 Odense C  ・  tlf: 35 12 12 99  ・  [email protected]

Book foredrag og foredragsholdere