
Peter Øvig Knudsen

I 2004 modtog Peter Øvig Rosenkjærprisen fra Danmarks Radio for sine to bøger om besættelsestiden. I sin begrundelsen blev han kaldt "en af de største nulevende formidlere af den nyere danske historie".
Senest er Peter Øvig Knudsen udkommet med bøgerne Hippie - bind 1 og 2, hvor han med vanlig indsigt og indlevelse beskriver hippietidens positive og negative sider.
Peter Øvig er desuden forfatter til "Børn skal ikke lege under fuldmånen" (1995), "Min generation" (1997), "Passioner" (1998), "Efter drabet" (2001), "Hilsner fra klovnen" (2003), "Birkedal" (2004
Peter Øvig Knudsen har tidligere arbejdet som journalist på månedsbladet Press, Dagbladet Information og senest Weekendavisen. Siden 2003 har han arbejdet som fri forfatter.
Foredrag af Peter Øvig Knudsen
Da jeg blev sindssyg
Med udgangspunkt i sin nye bog, Jeg er hvad jeg husker, som udkom i september 2021, fortæller Peter Øvig i dette foredrag om at bevæge sig ind i den dybe depression og om at blive underkastet en behandlingsform, elektrochok, som han frygtede mere end stort set alt andet, men som skulle vise sig at være mirakuløs.
Og ikke mindst beretter han om om at opdage, at han efter sygdommen faktisk var blevet en anden.
Min mor var besat
I foredraget fortæller Peter Øvig om at vokse op som barn af en psykisk syg, ligesom han giver et billede af de mange andre traumatiske hemmeligheder bag de pæne facader i barndommens parcelhuskvarter.
Men han beretter også om, hvordan noget begyndte at gå i skred i ham selv, da han under arbejdet med bogen fik adgang til sin mors psykiatriske journaler, og han selv røg ind i en alvorlig depression – præcis som sin mor.
Da han to måneders psykiatrisk indlæggelse og syv elektrochok blev udskrevet, havde han ændret syn på sin mor.
Ungdomsoprøret 50 år
Men i virkeligheden bestod ungdomsoprøret af to vidt forskellige bevægelser: Med udgangspunkt i sine tobindsværker ’Blekingegadebanden’ og ’Hippie’ fortæller forfatteren Peter Øvig Knudsen om det store kærlighedsoprør, der eksploderede med ’Summer of Love’ i 1967, og som kom til at ændre alt. Og om det mere politiske studenteroprør i 1968, der førte til 70’ernes benhårde marxisme og decideret fundamentalistiske grupper.
Undervejs vil Øvig også trække en tråd tilbage til besættelsestidens unge frihedskæmpere og frem til 80’ernes BZ’ere. Og han vil diskutere grænserne mellem terror og frihedskamp.
BZ: Du har ikke en chance – tag den!
Hvis det ønskes, kan en tidligere BZ’er også deltage som gæst under foredraget. Peter Øvig forklarer:
“I princippet kan jeg invitere enhver af de BZ’ere, som medvirker i bogen, til en gæsteoptræden ved mine foredrag efter nærmere aftale. Jeg har allerede en fast aftale med en af hovedpersonerne i bogen, Henrik Tud, om at han gerne deltager, ligesom jeg før har optrådt sammen med bl.a. Jannik Lindquist, Eva Lykke, Claus Hansen, Janne Høyrup, Maria ‘Miram’ Exner, Mariella Harpelunde og Lars Grarup.”
Varighed: op til 2 timer inkl. pause og spørgsmål fra deltagerne.
Hippie 1 og 2
Hippie – et koncertforedrag
Sammen med klaviaturspilleren Marianne Sonntag opfører Peter Øvig og Tømrer-Claus gode historier fra lydbogen live, og ind i mellem fortæller de begge om hippietiden set med to generationers øjne.
Frihedskamp og ungdomsoprør
Med historier fra sine bøger diskuterer Peter Øvig i foredraget, hvad forskellen er på frihedskæmpere og terrorister. Og hvornår vi selv bruger ’det gode formål’ til at retfærdiggøre uetiske handlinger. Foredraget kan også holdes i en særlig udgave for gymnasier og højskoler med vægt på, at oprørerne altid har været ganske unge mennesker.
Blekingegadebanden
Siden udgivelsen har bøgerne vakt voldsom debat, og efter krav fra et flertal af de politiske partier har regeringen indvilget i at nedsætte en særlig Blekingegade-undersøgelseskommission, hvis ikke PET-kommissionen trænger til bunds i sagen.
Dokumentarisme
Med eksempler fra sin omfattende research diskuterer Peter Øvig, hvad vi som mennesker egentlig kan huske fra vores eget liv, og hvad vi foretrækker at glemme. Og han spørger, om vi overhovedet kan fortælle sandfærdigt om fortiden.
Nakkeskuddet – og andre historier om at beskrive virkeligheden
Mere information om Peter Øvig Knudsen
Referencer:
"Foredraget levede op til vores forventninger, og Peter Øvig Knudsen havde målrettet sit foredrag til deltagerne i henhold til de oplysninger, vi havde givet ham om dem, og hans foredrag var struktureret omkring de ønsker, vi have til foredraget. Vi havde en fin kommunikation med Øvig forud for konferencen; han var hurtig til svare, behagelig i sin kommunikation og tog konferencen og vores ønsker alvorligt."
- Marianne Dietz, HistorieLab, UCL, Jelling
”Helsingør Gymnasium har haft Peter Øvig ude til alle sine klasser. Og det med stor succes. Peter Øvig talte om Hippiekulturen, men med udgangspunkt i besættelsen og de unge modstandsgrupper der opstod dengang. En kultur der fortsatte op i ungdomsoprøret og protesterne mod Vietnamkrigen og Verdensbanken. Dette blev så forbundet til historien om Blekingegadebanden og hippiekulturen. Det var en sammenbinding der gav vores elever et nyt kulturhistorisk perspektiv på vores nyere historie. Alt sammen fortalt særdeles levende og velformuleret. Her var alle optændte af foredraget og ingen havde lyst til at være på sms'en. Det var det alt for spændende til. Hvilket også kunne ses af den store spørgelyst efter foredraget.”
- Ole Jelby, uddannelsesleder på Helsingør Gymnasium
Relaterede foredragsholdere
Disse foredragsholdere tilbyder foredrag, som minder om de foredrag, som Peter Øvig Knudsen holder.