35 12 12 99
  • Få nemt info om foredragsholdere
  • Danmarks professionelle foredrag
  • Kontakt os nemt for information

Sara Omar

Flygtning og prisvindende romanforfatter.
Sara Omar (1986) er en prisvindende dansk-kurdisk romanforfatter, som har boet i Danmark siden 2001 og er udover at være forfatter også studerende. Hendes debutroman Dødevaskeren udkom den 30. november 2017 på JP/Politikens Forlag og solgte over 50.000 eksemplarer i løbet af den første måned og har siden ligget på samtlige bestsellerlister hos danske boghandlere. Romanen er desuden solgt til udgivelse i udlandet, og i skrivende stund er romanen på vej i flere lande. I 2018 modtog hun Årets Victor for sit særlige mod. Herudover er hun nomineret til Artbeat Prisen for sit særlige talent og derudover Læsernes Bogpris 2018 og hun var desuden nomineret til de Gyldne Laurbær i 2017.

Dødevaskeren har været genstand for stor debat især på grund af bogens kontroversielle indhold om kvindeundertrykkelse, incest, pædofili, vold, voldtægt, æresforbrydelser, æresdrab og social kontrol i visse muslimske kredse og om hvordan det muslimske patriarkat bruger religionen til at legitimere deres ugerninger. Men også Saras mod til at tage bladet fra munden har vakt opmærksomhed. Romanen er inspireret af virkeligheden, og parallellerne til forfatterens eget liv er tydelige.
I en tidlig alder måtte Sara Omar med hendes familie flygte fra Kurdistan blandt andet på grund af krig. De boede i en flygtningelejr i Iran, og fortsatte flugten gennem Mellemøsten, herunder Syrien. Mange steder mødte Sara det samme kvindesyn og et samfund og en kultur, som var domineret af mænd og hvor kvinder og børn konsekvent undertrykkes, misbruges og bliver udsat for vold.

Sara Omar har siden 2001 skrevet digte og kritiske debatindlæg i mellemøstlige medier om omskæring, incest, seksuelle overgreb, æresforbrydelser, æresdrab, social kontrol, kvindeundertrykkelse og rettigheder for homoseksuelle, handicappede, børn og kvinder i de patriarkalske samfund. Sara har flere gange forsøgt at blive udgivet i Mellemøsten - uden held, da hendes tekster blev betegnet som forurenende og hun fik at vide at hendes ord lugtede af blod. En betegnelse som giver et rammede indtryk af tilstanden hos nogle af Mellemøstens såkaldte intellektuelle. Angsten for at åbne debatten om menneskerettigheder og ligestilling er simpelthen for stor blandt de undertrykte og de undertrykkende.

Sara Omar er kandidatstuderende i statskundskab, sidder desuden i Expert Advisory-panel for Arts & Globalization og er bestyrelsesmedlem ved flere danske og udenlandske kvindeorganisationer og -foreninger. Sara har tidligere bidraget med digte til henholdsvis ORD PÅ FLUGT udgivet af Dansk PEN i 2016 og det svenske KRITIKER i 2014.

Forespørg på Sara Omar og få hurtigt svar

Ja tak - jeg vil gerne modtage forfatterforedrags nyhedsbrev om nye foredragsholdere, m.m.

Foredrag af Sara Omar

Arrangement med Sara Omar

Sara Omars autentiske roman Dødevaskeren er en voldsom og anmelderrost bog om undertrykkelse, vold, krænkelser og drab, som foregår i fattige og krigsramte områder i Mellemøsten, men også i subkulturer udenfor Mellemøsten. Bogen er derfor et stærkt kampskift mod ikke bare et lokalt, men et globalt fænomen. I dette arrangement fortæller Sara om romanen og baggrunden for den, og der vil være mulighed for oplæsning, spørgsmål og bogsignering.
Forspørg på dette foredrag

Her bor vi

Forfatterforedrag
Vestergade 63, 2. sal
5000 Odense

Kontakt os

Telefon: 35 12 12 99
[email protected]

Forfatterforedrag  ・  Vestergade 63, 3. sal  ・  5000 Odense  ・  tlf: 35 12 12 99  ・  [email protected]

Book foredrag og foredragsholdere