Vores foredragsholdere kan også bookes til online events. Kontakt os og hør mere om mulighederne.

35 12 12 99
  • Få nemt info om foredragsholdere
  • Danmarks professionelle foredrag
  • Kontakt os nemt for information

Thomas Harder

Adjungeret professor ved CBS, cand.mag. i italiensk og historie.
Thomas er opvokset i en dansk-italiensk familie i København, hvilket gjorde det både naturligt og til dels nødvendigt for ham at interessere sig for sprog, dets forskelle samt hvordan forskellige kulturer hver især fortolker verden. Han er uddannet i konferencetolkning ved Handelshøjskolen i København, og har senere haft en karriere, der startede med litterær oversættelse, som siden udvidede sig med forfattervirksomhed, konferencetolkning, journalistik, litteratur- og tv-anmelderi.

Thomas har forfattet bøger om mafiaen, Italien, italiensk mad, Rom og den danske folkelighed. Han appellerer til et bredt publikum, og har foredrag som bl.a. spænder lige fra gymnasier til universiteter og fra danske virksomheder til foreninger.

Thomas holder foredrag om sine bøger og emnerne dertil.

Forespørg på Thomas Harder og få hurtigt svar

Ja tak - jeg vil gerne modtage forfatterforedrags nyhedsbrev om nye foredragsholdere, m.m.

Foredrag af Thomas Harder

Dekameron/Fra sprog til sprog: Om at oversætte stor litteratur

Litterær oversættelse er en kunst og et håndværk, hvor der kan opstå mange uforventede udfordringer undervejs. Hvordan oversætter man f.eks. dialekt, fagsprog,vittigheder, ordspil, faste vendinger? Hvordan bygger man bro over kulturforskelle? Og skal man egentlig det? Er der noget, som ikke kan oversættes?

Thomas Harder tager fat i disse og mange andre spørgsmål med afsæt i sit eget arbejde med forfattere som Umberto Eco, Salman Rushdie, Antonio Pennacchi, Giovanni Boccaccio, Giovanni Tomasi di Lampedua ...
Forespørg på dette foredrag

Anekdoter

En anekdote betegnes som en kort, vittig fortælling, der karakteriserer en person, en befolkningsgruppe eller en begivenhed. Desuden er anekdoten en mundtlig, underholdende form, der samler sig om en enkelt pointeret hændelse, og den er ofte brugt i f.eks. foredrag til at illustrere en tankegang. Thomas Harder fortæller – med en masse eksempler – om anekdoten, dens brug og dens nære slægtninge som vittigheden og vandrehistorien.
Forespørg på dette foredrag

Italien - Historisk og/eller netop nu

Italien Anmeldere har beskrevet Thomas Harders store bog om italiensk kultur og historie "Italien, Fra Mazzini til Berlusconi" (Gyldendal, 2006) som ”en af de bedste bøger, der nogen siden er skrevet om Italien på dansk”. Thomas Harder tilbyder foredrag om både historiske og helt aktuelle emner, f.eks.: Italiens samling; stat og kirke; fascisme og antifascisme; Italien i Anden Verdenskrig, Anden Verdenskrig i Italien; Silvio Berlusconi – Hvordan var han mulig?; migration; antieuropæiske populister partier ved magten; en aggressiv ekstremistisk højrefløj; stagnerende økonomi; en aldrende befolkning; mafia; mistillid til staten, den katolske kirke som kulturel og politisk kraft ...
Forespørg på dette foredrag

Rom - historisk og aktuelt

Thomas Harder kan tilrettelægge foredraget på forskellige måder alt efter publikums interesse og behov. Det kan handle om Roms historie fra grundlæggelsen til nu, pavernes Rom, fascismens Rom, Rom som hovedstad, det moderne Rom, det politiske rom, kirkens Rom, turisternes Rom og meget andet.
Forespørg på dette foredrag

De uønskede

I februar-maj 1945 kom flere end 200.000 tyske flygtninge til Danmark på flugt fra den sovjetiske fremrykning i Østprøjsen og langs østersøkysten. Fra 5. maj 1945 var flygtningene de danske myndigheders ansvar. I den første tid var flygtningene indkvarteret i skoler, sportshaller, militære anlæg m.v. overalt i landet, men efterhånden blev de samlet i isolerede lejre. Den største af dem var Oksbøllejren, som med sine 36.000 beboere blev omtalt som ”Danmarks sjettestørste by”. De sidste flygtninge blev sendt ud af Danmark i februar 1949. 17.209 flygtninge døde i Danmark.
Thomas Harder fortæller om flygtningenes liv i Danmark, om det danske samfunds reaktion på denne ”anden invasion” og om de vanskelige internationale forhandlinger, som gjorde det muligt fra november 1946 til februar 1949 at sende flygtningene til de allierede besættelseszoner i Tyskland.
Forespørg på dette foredrag

Anders Lassens krig

Anders Lassen  (1920-1945) var en af Anden Verdenskrigs højest dekorerede soldater. Han meldte sig til den britiske hær i 1941, hvor han kæmpede i specialkorpset Special Boat Service, der førte guerillakrig mod de tyske styrker på de Ægæiske øer.
 
Anders Lassen deltog også ved kapringen af et italiensk passagerskib i den neutrale, spanske havn Fernando Po, og han holdt sig heller ikke tilbage i en række natlige overfald på de tyskbesatte engelske Kanaløer.
 
Selv om Lassen ikke havde nogen egentlig officersuddannelse, avancerede han fra menig til major i rekordfart og blev hele tre gange dekoreret med Military Cross for sin tapperhed og handlekraft. 
+ mere om
Forespørg på dette foredrag

Besættelsen i billeder

Med afsæt i sin store bog Besættelsen i billeder (L&R, 2015) viser Thomas Harder udvalgte fotografier fra besættelsen. Han fortæller om sit arbejde med bogen, der omfatter flere end 600 billeder, hvoraf en del ikke har været offentliggjort. Thomas Harder fortæller om alt det, man får at vide, hvis man ser grundigt nok på de billeder, som man ellers betragtede som velkendte. Bliv klogere på de billeder, der ikke forestiller det, som du hidtil troede, at de forestillede. Thomas Harder fortæller om falske eller konstruerede billeder og om, hvordan samlere, f.eks. på Facebook-grupper og andre uofficielle eksperter, kan hjælpe med at identificere motiver, personer og steder.
Forespørg på dette foredrag

Kryssing

Biografien handler om den danske officer C.P. Kyssing (1891-1976), som var chef for Frikorps Danmark, indtil han i februar 1942 blev afskediget efter den dramatiske konflikt med Waffen-SS. Til trods for Kryssings stærke højreorienteret og antikommunistiske holdning, var han ikke nazist, og insisterede derfor på, at Frikorps Danmark skulle være en selvstændig dansk og upolitisk styrke.

I 1942 blev Kryssing afskediget, og erstattet med nazisten C.F. von Schalburg. Afskedigelsen var hård for Kryssing, og han var for stolt og stædig til at vende tilbage til den danske hær, og blev derfor i Waffen-SS. Grunden til at han blev i Waffen-SS skyldes, at han gerne ville være i nærheden af sine to sønner, der begge havde meldt sig i Waffen-SS. I december 1943 blev han udnævnt til at være chef for en kampgruppe, som deltog i forsøget på at standse en sovjetisk offensiv, der ville befri Leningrad og trænge tyskerne tilbage gennem de baltiske stater. Men pga. sin hustru, Kamma, der var blevet invalid under et luftangreb samt sønnernes død i Østfronten, forlod Kryssing sin kommando i marts 1944 for at være sammen sin hustru. I marts 1945 blev Kryssing taget til fange af amerikanerne, og blev i 1946 overdraget til de danske myndigheder, hvor han blev idømt otte års fængsel, som dog blev nedsat til fire år.

Biografen bygger på danske, tyske, britiske og amerikanske arkiver samt tusinder af breve og private noter af Kryssing – en mand hvis stolthed og politiske blindhed gjorde ham til medskyldig i det Tredje Riges forbrydelser.
Forespørg på dette foredrag

Den danske krigshelt

Bogen "Den danske partisan" handler om den danske krigshelt, Arndt Paul Richardt Lauritzen (1915-1978), som gennem sit liv havde flere titler i form af bl.a. dansk officer, italiensk partisan, forretningsmand og hemmelig agent i flere lande. Disse mange titler førte dog også til, at han tit blev bragt i ekstremt farlige situationer. Men gennem hans mod og karisma blev han til en af de mest beundrede lederskikkelser i frihedskampen i Norditalien fra vinteren 1943-44 til april 1945.
Forespørg på dette foredrag

Italiensk kultur og historie

Italien Anmeldere har betegnet Thomas Harders store bog om italiensk kultur og historie Italien, Fra Mazzini til Berlusconi (Gyldendal, 2006) som ”en af de bedste bøger, der nogen siden er skrevet om Italien på dansk”. Thomas Harder holder foredrag om både historiske og helt aktuelle emner, fx: Italiens samling; stat og kirke; fascisme og antifascisme; Italien i Anden Verdenskrig, Anden Verdenskrig i Italien; Silvio Berlusconi – Hvordan var han mulig?; migration; antieuropæiske populister partier ved magten; en aggressiv ekstremistisk højrefløj; stagnerende økonomi; en aldrende befolkning; mafia; mistillid til staten, den katolske kirke som kulturel og politisk kraft ...
Forespørg på dette foredrag

Mere information om Thomas Harder

Referencer:

"Blændende fremført - meget lydhør forsamling - især fordi nye vinkler og perspektiver blev inddraget".
- Bente Møller Rasmussen, Markuskirken, Aarhus 


 - 249,8 KB

 - 278,6 KB

 - 24,4 KB

Relaterede foredragsholdere

Disse foredragsholdere tilbyder foredrag, som minder om de foredrag, som Thomas Harder holder.

Foredrag med Rasmus Dahlberg

Rasmus Dahlberg

Alting har en historie, samtiden er lige nu og her, og det meste er der ligefrem også fremtid i. Nys...
Foredrag med Lars Hovbakke Sørensen

Lars Hovbakke Sørensen

Lars Hovbakke Sørensen er én af de mest anvendte kommentatorer og analytikere i både tv, radio og av...
Foredrag med Niels Bjerre-Poulsen

Niels Bjerre-Poulsen

Niels Bjerre-Poulsen er historiker med en ph.d.-grad i amerikansk historie fra University of Califor...
Foredrag med Jeanette Varberg

Jeanette Varberg

Jeanette Varberg har været museumsinspektør på Moesgaards Museum, og tiltræder som museumsinspektør ...

Her bor vi

Forfatterforedrag
Flakhaven 1, 1. sal
DK-5000 Odense C

Kontakt os

Telefon: 35 12 12 99
[email protected]

Forfatterforedrag  ・  Flakhaven 1, 1. sal  ・  DK-5000 Odense C  ・  tlf: 35 12 12 99  ・  [email protected]

Book foredrag og foredragsholdere