Vores foredragsholdere kan også bookes til online events. Kontakt os og hør mere om mulighederne.

35 12 12 99
  • Få nemt info om foredragsholdere
  • Danmarks professionelle foredrag
  • Kontakt os nemt for information

Trine Engholm Michelsen

Forfatter og forsker hos Forsvarsakademiet
Trine Engholm Michelsen er ph.d. i international politisk historie fra Københavns Universitet og har en mastergrad i politisk filosofi fra Bruxelles Universitet. I over tyve år har hun forsket i international politik for bl.a. DIIS og arbejdet som praktiker inden for efterretningsanalyse i Politiets Efterretningstjeneste og i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Som forsker har Trine Engholm Michelsen mange års erfaring i efterretningsvirksomhed og analyse af trusler mod Danmark. Ofte graver hun dybt for at finde de blinde vinkler og spændende eksistenser, som ikke fylder, eller som ikke er nået frem til de officielle arkiver.

Som forfatter er Trine Engholm Michelsen optaget af at dokumentere følelserne og tidsånden bag menneskers valg og historiens gang, som den tager sig ud i kølvandet på disse valg.

I 2021 udgav hun den anmelderroste ”Storfyrstinden”. Titlen er dæknavnet bag en af de helt store og centrale, men ukendte modstandsfolk, Jutta Graae, som allerede inden besættelsen oparbejdede en modstand mod nazismen, og som skulle vise sig at blive en af Englands vigtigste kontakter i Danmark under Anden Verdenskrig.

Forespørg på Trine Engholm Michelsen og få hurtigt svar

Ja tak - jeg vil gerne modtage forfatterforedrags nyhedsbrev om nye foredragsholdere, m.m.

Foredrag af Trine Engholm Michelsen

Storfyrstinden


Forfatterarrangement med udgangspunkt i Storfyrstinden, portrættet af modstands- og efterretningskvinde Jutta Graae

Trine Engholm Michelsen har skrevet den anmelderroste biografi om den diskrete, men indflydelsesrige heltinde Jutta Graae. Under besættelsen opererede den modige og varmhjertede kvinde internationalt bag hele tre dæknavne. For englænderne var Graae den betroede kontakt Haddock, for svenskerne samarbejdspartneren Röda Nejlikan og for danskerne Storfyrstinden, kurer, pengefordeler og modstandsdiplomat.

”Storfyrstinden” blev på få måneder trykt i tre oplag. Bogens kvindehistorie og beretningen om dansk spionage som modstandsvåben føjer en vigtig dimension til vores forståelse af Danmarkshistorien. ”Bankassistent om dagen og hemmelig agent om aftenen – man tror, det er løgn, men det er beretningen om en af danmarkshistoriens ukendte heltinder, lød det fra Politiken, der gav ”Storfyrstinden” 5 hjerter. Også Berlingske Tidende gav 5 stjerner: ”Jutta Graae (1906-1997) er ganske vist omtalt i litteraturen om modstandskampen mod Nazityskland, men i Trine Engholm Michelsens nye bog, ”Storfyrstinden”, afdækkes hele hendes vigtige indsats, som i en vis udstrækning var ukendt, fordi Jutta Graae selv holdt kortene tæt til kroppen.

Trine Engholm Michelsen trækker i foredraget også på sine mange års forskning i international politik og på sit praktiske kendskab til efterretningsvirksomhed gennem sit arbejde i Rigspolitiet og Forsvaret.
Foredraget kan vinkles på utallige måder, tilpasses og justeres i forhold til formål og målgruppe, både som længere foredrag eller kortere oplæg på seminarer og kongresser.

Foredraget kan bl.a. komme omkring trusler mod Danmark, levende historieformidling, spionage, kvindehistorie, Danmark som småstat, Danmark som allieret, dansk modstandskamp, nazisme og totalitarisme.
Forespørg på dette foredrag

Spioner i Danmark


Forskerforedrag om totalitære staters spioner i åbne demokratier med udgangspunkt i sagen om nazispionen Horst von Pflugk-Harttung, der opererede i Danmark gennem syv år.
Hvad er efterretningsvirksomhed? Hvorfor er der spioner i Danmark?

Som forsker har Trine Engholm Michelsen også fordybet sig i fjendtlige spioner, der i årevis og ugeneret har kunnet operere på dansk grund. Hun kan f.eks. fortælle med udgangspunkt i sin seneste udgivelse: ”En spion tæt på regeringen: Horst von Pflugk-Harttungs arbejde for Abwehr og Gestapo i 1930'ernes Danmark”, Tidsskriftet Fra Krig og Fred, marts 2022.

Denne spionskandale er aktuel i lyset af sagerne om de mange udviste russiske spioner rundt i Europa. Åbne demokratier vil altid være sårbare over for totalitære staters efterretningsaktiviteter. Afsløringen af den tyske spion Pflugk-Harttung chokerede i 1938 regering og offentlighed. Under dække som populær journalist havde nazisten drevet omfattende militær spionage mod Tysklands fjender fra dansk jord. Han var desuden mester i vildlednings-og afpresningsforsøg og havde brugt Nazitysklands apparat til at manipulere meningsdannelsen.

Foredraget kan vinkles på utallige måder, tilpasses og justeres i forhold til formål og målgruppe, både som længere foredrag eller kortere oplæg på seminarer og kongresser.
Forespørg på dette foredrag

Mere information om Trine Engholm Michelsen

Referencer:

 ”Trines Engholm Michelsens foredrag om Storfyrstinden gav et indblik ind i en side af 2. verdenskrig, som jeg ikke kendte og som har foregået i det skjulte: Efterretningstjenesten og især Jutta Graae, som på sin egen stille måde trak i mange og mange afgørende tråde. Det er en forfriskende vinkel på et ellers, skulle man tro, afdækket område: 2. verdenskrig. Trine Engholm Michelsen formidler sin gennemresearchede viden med lethed og engagement. Jeg fik lyst til at se filmen ”Storfyrstinden”, for det er der stof og drama til!”
Løgumkloster Refugium, april 2022

 

 ”Vi havde besøg af Trine Engholm Michelsen på Holte Bibliotek, hvor hun fortalte om bogen ”Storfyrstinden”. Det var en utrolig spændende aften, hvor man fik en masse viden om besættelsen og ikke mindst om en sej kvinde, der formåede at gøre en forskel i denne periode. Det var en aften, hvor bogen, om muligt, blev endnu mere interessant. Og Trine Engholm Michelsen er uhyre dygtig til at formidle sit stof. Arrangementet får min varmeste anbefaling”.  
Rudersdalbibliotekerne, april 2022

 

"Trine Engholm Michelsen gav et spændende og meget underholdende foredrag i vores bogcafe. Hun var en god fortæller, og det var dejligt at møde en så engageret forsker i relation til forsvaret. Med Storfyrstinden fortæller Trine Engholm på underholdende vis en fantastisk historie om en for de fleste af os ukendt modstandskvinde, Jutta Graae.  Vi kommer på en tidsrejse tilbage til 2. verdenskrig og miljøet omkring modstandsbevægelsen. Samtidig blev vi klogere på det mystiske liv i efterretningstjenesterne." 
Dansk Journalistforbund, november 2021

Her bor vi

Forfatterforedrag
Flakhaven 1, 1. sal
DK-5000 Odense C

Kontakt os

Telefon: 35 12 12 99
[email protected]

Forfatterforedrag  ・  Flakhaven 1, 1. sal  ・  DK-5000 Odense C  ・  tlf: 35 12 12 99  ・  [email protected]

Book foredrag og foredragsholdere