Tlf.35 12 12 99

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter

KIG OP fra skærmen og tag kontrollen tilbage

Foto: Nikolaj Linares/Politikens Forlag

Jakob Sorgenfri Kjær

Prisvindende journalist fra Politiken og forfatter til bogen "KIG OP".

5 ud af 5 stjerner

”En af mine yndlingsjournalister Jakob Sorgenfri Kjær har skrevet en knaldgod bog. 'Kig Op' er en veloplagt og velskrevet tur gennem det ødeland, som den hovedløse digitalisering og vores elendige skærmvaner har skabt, og et klogt bud på hvordan vi kan genvinde kontrollen over det vigtigste, vi har. For hvad er livet værd uden sanseoplevelser, pauser, nærvær, fordybelse, intimitet, søvn, og fri tid?”.

Mikkel Flyverbom, professor, CBS, regeringens ekspertgruppe om techgiganter Se alle referencer

Et foredrag med Jakob Sorgenfri Kjær giver jer:

  • De psykologiske og sociale konsekvenser af vores skærmafhængighed, og hvordan digitaliseringen har ændret vores samfund og dagligdag
  • Personlige beretninger og forskning, der belyser vores udfordringer med nærvær, koncentration, og mental sundhed
  • Praktiske råd og refleksioner over, hvordan vi kan genoprette balancen mellem teknologi og menneskelige værdier
Uforpligtende forespørgsel på Jakob Sorgenfri Kjær

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Jakob

Lecture icon

Foredrag

Books icon

Bøger

Jakob Sorgenfri Kjær har arbejdet på Politiken siden 2008, og siden 2020 har han arbejdet på Politikens danmarksredaktion, hvor han har haft fokus på digitalisering, velfærd, sundhed, uddannelse og økonomi. Han er forfatter til bogen “KIG OP” (2024), som undersøger hvordan skærmen kom imellem os, samt hvordan vi tager kontrollen tilbage. Jakob har også stået bag afslørende projekter som millionsvindel i Charlottenlund Lægehus, og statens systematiske indkøb af coronaudstyr for et tocifret milliardbeløb. Hans arbejde med serien om digital afhængighed og Den digitale underklasse første til nedsættelsen af Danmarks første digitaliseringsminister. I 2023 modtog Jakob “Hørup-prisen” for sine bidrag til journalistikken.

Et foredrag med Jakob Sorgenfri Kjær giver jer:

  • De psykologiske og sociale konsekvenser af vores skærmafhængighed, og hvordan digitaliseringen har ændret vores samfund og dagligdag
  • Personlige beretninger og forskning, der belyser vores udfordringer med nærvær, koncentration, og mental sundhed
  • Praktiske råd og refleksioner over, hvordan vi kan genoprette balancen mellem teknologi og menneskelige værdier

Er du i kontrol? Kig op fra skærmen

Jakob har af flere omgange været en del af Politikens gravegruppe, hvor han har afdækket ulovlige trivselsmålinger, offentlig datahøst, politiets teledataskandale og GDPR-krænkelser. For dette arbejde modtog han den digitale frihedspris, “Libre-Prisen” (2020). Tidligere har han også arbejdet på Politikens indlandsredaktion med fokus på kollektiv trafik, offentligt byggeri og digitalisering, herunder it-sikkerhed og databeskyttelse. Hans afsløringer af ulovligheder på metrobyggeriet førte til erstatninger på 400 millioner kroner til naboerne.

Jakob har også medvirket i afslørende artikelserier som Luxleaks, Swissleaks og Football Leaks, i et omfattende samarbejde med en lang række internationale journalister og medier. Desuden undersøgende projekter om blandt andet metrobyggeriet i København, CSC-hackersagen, offentlig it-sikkerhed samt big techs datahøst.

Jakob begyndte sin karriere som freelancer og journalistpraktikant, hvor han dækkede bredt fra sport til politik. Han har et bredt sprogligt repertoire og har været aktiv i Politikens Medarbejderforening siden 2015.

Book hans foredrag og bliv klogere på skærmens konsekvenser og indvirkning på jeres hverdag, indre og ydre.

Se foredrag med Jakob Sorgenfri Kjær
Jakob Sorgenfri Kjær foredrag

KIG OP

I en tid hvor skærme dominerer vores hverdag, og digitaliseringen griber ind i alle aspekter af vores liv, tilbyder Jakob Sorgenfri Kjærs foredrag om bogen “KIG OP” en dybtgående og kritisk undersøgelse af, hvordan denne udvikling påvirker os som individer og som samfund.

Jakob er en anerkendt journalist, der med mange års erfaring inden for teknologi og digitalisering, giver jer indsigt i de konsekvenser, som vores skærmvaner og den hovedløse digitalisering har skabt. Bogen er en analyse af det moderne menneskes forhold til teknologi, og hvordan vi kan genvinde kontrol.

Hør hvordan teknologien har påvirket vores forhold til hinanden, til vores børn, partner, os selv og vores sind, og hvordan ensomhed, stress, depression, udbrændthed og angst hænger sammen med vores digitale liv.

Jakob Sorgenfri Kjær kombinerer sin journalistiske skarphed med en dyb forståelse for de menneskelige aspekter af teknologien.
Han opfordrer os til at reflektere over vores digitale vaner, og tage skridt mod et mere nærværende og balanceret liv.

Det er tid til at kigge op og tage kontrollen tilbage.

Referencer

KIG OP - Hvordan skærmen kom imellem dig og mig - og hvordan vi tager kontrollen tilbage

Har du oplevet at tale med en, der pludselig afbryder jeres øjenkontakt for at tjekke sin mobil? Kan du sidde i et tog i dine egne tanker uden at tage telefonen frem? Kan du fordybe dig i en bog i bare en halv time ad gangen uden digitale distraktioner? Er du lige så nærværende i samtaler, og sover du lige så godt og stabilt, som du gjorde engang?

Mennesket er blevet forandret af den digitale revolution, og mange af os føler, at telefonen slavebinder os. Undersøgende journalist Jakob Sorgenfri Kjær udforsker, hvordan teknologien har påvirket mennesket og samfundet: Vores forhold til hinanden, til vores børn, partner, os selv og vores sind. Undervejs præsenteres læseren for stribevis af tankevækkende studier og detaljer om mennesket og det digitale liv, vi fik. Personlige beretninger blandes med den nyeste viden fra hjerneforskere, psykologer, sociologer, dataloger, antropologer og historikere.

På få år er vi blevet ført baglæns ind i et verdensomspændende socialt eksperiment, og vores autonomi er udfordret. Men heldigvis er det ikke for sent at kigge op og tage kontrollen tilbage over vores liv.

Politikens Forlag

Kilde: SAXO

 

Udtalelser til bogen:

Miriam Michaelsen, forperson, Medierådet for Børn og Unge

“De sidste MANGE år har jeg arbejdet med ofre for digitale krænkelser, vold og chikane. Jeg har arbejdet FOR bedre (digital) beskyttelse, ansvarlighed, tryghed og trivsel.
Jeg har MØDT og DELT viden og erfaringer med NGO’er, SSP’er, forældre, elever, lærer, skoleledere, politi, anklagemyndighed, politikere, advokater, arbejdsgivere og mange andre led i “skjoldet” omkring særligt børn og unge.
Og HVER GANG er der nogen der spørger: “Har du et bud på noget jeg kan læse, som giver et godt indblik og overblik? En bog eller en artikel?”

Der har været mange forslag undervejs. Spændende analyser, artikler, forskningsresultater og ikke mindst kloge folk. Men DEN her kan noget helt særligt! Jakob Sorgenfri Kjær har med sin nye bog ’KIG OP’ ramt den lige i… Øjet. Fordi han er gået grundigt og journalistisk til værks. Fordi han har TALT MED og LYTTET til kloge hoveder. Og fordi han bare skriver tæskehamrende godt.

Så skal du læse én bog, så er DEN mit bedste bud”.”

Mikkel Flyverbom, professor, CBS, regeringens ekspertgruppe om techgiganter

”En af mine yndlingsjournalister Jakob Sorgenfri Kjær har skrevet en knaldgod bog. ‘Kig Op’ er en veloplagt og velskrevet tur gennem det ødeland, som den hovedløse digitalisering og vores elendige skærmvaner har skabt, og et klogt bud på hvordan vi kan genvinde kontrollen over det vigtigste, vi har. For hvad er livet værd uden sanseoplevelser, pauser, nærvær, fordybelse, intimitet, søvn, og fri tid?”.

Louise Klinge, uafhængig børne- og skoleforsker samt medlem af ekspertnetværket Tech & Trivsel

”TAK til forfatter Jakob Sorgenfri Kjær for en helt igennem vidunderlig bog – oplysende, opløftende, velskrevet og utrolig vigtig.

I den store strøm af ord om konsekvenserne af et overdigitaliseret samfund, hvor vi alle for sjældent kigger op og møder hinandens blikke og beriges af drivende skyer, grønne blade og finurlige begivenheder, træder Jakobs bog frem som en vægtig søjle af saglighed, håb og meningsfuldhed. Et bidrag til, hvordan vi kan bruge teknologien, uden at nogen misbruger os.

Jeg håber, den udkommer i mange, mange oplag, fordi man ikke kan læse bogen uberørt – og dermed er den et betydningsfuldt skridt henimod større forbundethed os mennesker imellem”.

Ann-Birthe Overholt Nicolaisen, forperson, Center for Uddannelsesmidler Danmark

”Det er en vanvittigt velskrevet bog – både sprogligt og indholdsmæssigt, som Jakob Sorgenfri Kjær har skrevet. Jeg har taget flere pointer med mig om bl.a. at skabe mere plads til tankevandringer i hverdagen og de synkroniserede hjerterytmer i forhold til fællesskabets værdier”.

Henrik Vestergaard Stokholm, rektor Nyborg Gymnasium

”Jeg er blown away. For Jakob tager livtag med den digitale revolution og de evige notifikationer og distraktioner, som smadrer det rigtige nærvær, fællesskaberne, koncentrationen og fordybelsen.

Han påviser, hvordan vores smartphones og galopperende skærmfetich har påvirket os som mennesker, som familier, som venner, som læsere og som samfund. Der er både personlige beretninger, som jeg tror alle kan identificere sig med, og de er krydret med nyeste og mest hardcore forskning fra psykologer, sociologer, dataloger, antropologer og historikere. Det er en polyhistor værdig, og det er guf!

Og så er det skrevet så skarpt, smukt, polemisk og virtuost, at jeg bukker mig i støvet af ærefrygt. Det er som at læse en moderne Tom Kristensen. Og der er ikke langt fra Hærværks længsel efter skibskatastrofer og selvdestruktion til det moderne digitale samfunds zombietilværelse. Jastraus alkohol er bare blevet skiftet ud med en smartphone…

’Kig op’ er den vildeste page turner, som jeg håber alle mennesker i det her land vil læse”.

Anders Legarth-Schmidt, forfatter og Cavling-vinder

”Jeg kan ikke anbefale den bog nok. I et letforståeligt, flydende og personligt sprog gennemgår Jakob de seneste små tyve års revolution af vores liv og vores samfund”.

Jyllands-Posten, fire stjerner (David Trads)

”Forfatteren, der som journalist på Politiken har beskæftiget sig med teknologi i næsten to årtier, giver et overbevisende indblik i, hvordan smartphonen har revolutioneret vores liv”.

”Bogens store styrke er, at forfatteren er dygtig til at opsøge danske kilder, så pointer og forskning bliver mere relevant, ligesom han med sikker hånd tager udgangspunkt i egne oplevelser undervejs, som når han fortæller om sin opvækst i 1980’erne, hvor DR sendte ”Fjernsyn for dig” på tv en halv time hver dag. Hverken mere end mindre. Den passive underholdning havde et naturligt stop. Sådan er det sandt for dyden ikke i dag”.

”Det er ikke kun vores evne til at koncentrere os om at læse bøger, der svækkes af de talrige digitale distraktioner. Jakob Sorgenfri Kjær beskriver indgående og interessant begrebet phubbing, som er en engelsk sammenskrivning af ”phone” og ”snubbing” (at afvise nogen). Phubbing udfordrer samværet mellem mennesker – eksempelvis i parforhold, hvor det svækker lysten til sex”.
”Med ”Kig op” giver Jakob Sorgenfri Kjær os en stærk indføring i, hvordan mobilen griber ind i et og alt. Vores autonomi er udfordret”.

Altinget, fire stjerner (Niels Frid-Nielsen)

”Journalist Jakob Sorgenfri Kjær viser i sin bog, at nye teknologier både udfordrer os personligt og som samfund”.

”Sorgenfri har om nogen været med til at dokumentere digitaliseringens bagside. I bogen viser han, at vi har fået en digital underklasse, der omfatter mange andre end pensionister og dårligt stillede. De betaler en for høj pris for digitaliseringen. De fleste borgere tilhører dog den middelklasse, der lider af skærmafhængighed og pantsætter deres opmærksomhed i skærmens blå lys”.

”Noget gik galt i mødet mellem mennesker og de computerdrevne teknologier,” funderer Jakob Sorgenfri Kjær, “vi er endt med at få fake news, ekkokamre, clickbait, tabte læseevner, hadtale, digital afhængighed og polarisering.” Han stiller derfor diagnosen “demokratisk depression”. Vi har fået et samfund, hvor “negativitet, mistillid, fake news og hadtale præger dagsordenen. Det digitale forsamlingshus er blevet et demokratisk galehus”.

”’Kig op’ giver et godt overblik over, hvad den nye digitale virkelighed gør ved os og vores samfund. Sorgenfri viser, at de nye teknologier både udfordrer os personligt og som samfund, der baserer sig på demokratisk samtale”.

Politiken, fire hjerter (Astrid Haug)

”Mobiltelefonen er ikke bare en tidsrøver, men en livsrøver. Det er det klare budskab i Jakob Sorgenfri Kjærs bog. Der har i de senere år været meget fokus på børns skærmbrug, nu står forældrenes »automatiserede uvane« med at tjekke mobilen i tid og utide for tur. Samfundet er præget af skærmrelateret mistrivsel, og bogen peger på et væld af gruopvækkende studier”.

”Jakob Sorgenfri Kjær fremstår i bogen som en antihelt. Han fortæller om sin nylige skilsmisse, sin rygeafhængighed og sit eget anstrengte forhold til mobiltelefonen. Bogen er velskrevet og giver anledning til mange refleksioner om egen omgang med mobiltelefonen, særligt sociale medier, som er en af de store tidsrøvere for mange”.

Forespørg på Jakob Sorgenfri Kjær

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 12 12 99
Jakob Sorgenfri Kjær
Jakob Sorgenfri Kjær

5 ud af 5 stjerner

”En af mine yndlingsjournalister Jakob Sorgenfri Kjær har skrevet en knaldgod bog. 'Kig Op' er en veloplagt og velskrevet tur gennem det ødeland, som den hovedløse digitalisering og vores elendige skærmvaner har skabt, og et klogt bud på hvordan vi kan genvinde kontrollen over det vigtigste, vi har. For hvad er livet værd uden sanseoplevelser, pauser, nærvær, fordybelse, intimitet, søvn, og fri tid?”.

Mikkel Flyverbom, professor, CBS, regeringens ekspertgruppe om techgiganter Se alle referencer