Tlf.35 12 12 99

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
Ole Sønnichsen

Foredrag om "Rejsen til Amerika" og Dirch Passer

Ole Sønnichsen

Journalist og forfatter med passion for historie. Besidder et unikt indblik i fortidens begivenheder og deres betydning.

Uforpligtende forespørgsel på Ole Sønnichsen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Ole

Lecture icon

Foredrag

Ole Sønnichsens foredrag om historiske øjeblikke er gribende og informative. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole og San Francisco State University, har Ole etableret sig som en dygtig journalist og forfatter. I dag indtager han rollen som forlagschef for Storyhouse, et nyt og spændende non-fiktion forlag under Lindhardt & Ringhof.

Et foredrag med Ole Sønnichsen giver jer:

  • Indsigt i den danske udvandringshistorie til Amerika
  • Fortællinger om kendte danske personligheder
  • Berigende historiske fortællinger

Dyk ned i historiske øjeblikke

Ole har markeret sig som en fremtrædende forfatter med værker, der spænder fra dybdegående biografier om danske kulturpersonligheder som Dirch Passer og Ulf Pilgaard til nøglefigurer i erhvervslivet. Han opnåede også succes med bestsellerne “Ærligt talt!” og “Færdig”, skrevet i samarbejde med håndboldspilleren Joachim Boldsen.

Siden 2010 har Ole fokuseret på den massive udvandring af 300.000 danskere til Amerika fra 1850 til 1920. Hans arbejde resulterede i “Rejsen til Amerika” serien, som blev filmatiseret til en dokumentarserie på Danmarks Radio. Senest har han udgivet “One Dollar Man”, der fortæller historien om William S. Knudsen, fra cykelsmed i Danmark til chef for General Motors og Roosevelts rådgiver under Anden Verdenskrig.

Oles forfatterskab er præget af en evne til at formidle komplekse historier med indsigt, hvilket ikke bare har beriget den danske litterære scene, men også kastet lys over de historiske forbindelser mellem Danmark og USA.

Book Ole Sønnichsen til et oplysende foredrag om historiske øjeblikke, der spænder bredt fra krig til komik.

Se foredrag med Ole Sønnichsen
Ole Sønnichsen og Mads Sandau-Jensen foredrag

Det sidste gidsel

I julen 1990, da Den Første Golfkrig truede, sad et enkelt udenlandsk gidsel tilbage i Iraks hovedstad Bagdad – den danske ambassadeattache Mogens Pedersen. Ham ville irakerne ikke lade gå, og mens amerikanerne forberedte krigen, sendte Danmark specialisten Mads Sandau-Jensen til Bagdad. Han skulle sammen med kommunikationseksperten Tine Astrupgaard i en hemmeligstemplet mission smugle Mogens Pedersen ud af Irak og få ham hjem til Danmark i sikkerhed. Remedierne endte med at blive en hvid stationcar, en omsyet postsæk, en lille hundehvalp ved navn Saddam og et pas udsted til H.C. Andersen.

Den dramatiske historie – og andre hæsblæsende fortællinger fra det dramatiske forløb – fortæller Mads Sandau-Jensen om i samtale med forfatter Ole Sønnichsen, den ene af to forfatter til bogen ”Det Sidste Gidsel”, der i efteråret 2023 bliver lavet om til en dokumentarsserie i tre afsnit på Danmarks Radio.

”Det Sidste Gidsel” begynder den 2. august 1990, da irakiske soldater på befaling af diktator Saddam Hussein invaderede oliestaten Kuwait og indlemmede landet i Irak. Invasionen betød, at op mod 100 danskere gennem efteråret 1990 blev holdt som gidsler i både Kuwait og Iraks hovedstad Bagdad, mens deadlinen for en amerikanske-ledet krig mod Hussein nærmedes sig. Nogle valgte at blive i Kuwait – fx 39-årige Liselotte Hertz, der gik ind i undergrundsbevægelsen – mens andre drog i konvoj til Bagdad og samlede sig på et stort hotel. Det fik udenrigsministeriet til at sende Mads Sandau-Jensen til Bagdad for at lære danskerne at flygte eller i det mindste gemme sig i ørkenen. Senere rejste tidligere statsminister Anker Jørgensen til Irak og fik 16 af gidslerne med hjem under stor mediebevågenhed.

Heldigvis besindede diktatoren sig og sendte de fleste gidsler hjem inden jul. Og til sidst var der så kun ambassadeattache Mogens Pedersen tilbage.

Foredraget om ”Det Sidste Gidsel” er en dramatisk, hæsblæsende og sand beretning om at blive fanget på den forkerte side af linjen i en international storkonflikt og finde håbet om overlevelse midt i uvisheden om, hvad fremtiden som gidsel bringer. Det fortæller Mads Sandau-Jensen og Ole Sønnichsen om i ord og billeder.

Ole Sønnichsen foredrag

One Dollar Man

Den utrolige historie om danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig

Den 24. maj 1940 ringede telefonen hos William Knudsen på kontoret hos General Motors i Detroit. I den anden ende var den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt på en linje fra Det Hvide Hus. Han havde brug for en mand, der kunne stille sig i spidsen for den amerikanske produktion af krigsudstyr – også selv om lønnen kun var på symbolske 1 dollars om året. Og præsidenten havde kun én kandidat til jobbet: Danskeren.

Og sådan gik det til, at William S. Knudsen blev ”The One Dollar Man” og den højeste dekorerede civile nogensinde i den amerikanske hær. Det er fortællingen om cykelsmeden, der udvandrede fra København i 1900 og kæmpede sig op fra bunden af det amerikanske samfund, viste stort talent for at organisere, satte samlebåndsproduktionen i system hos Henry Ford, blev øverste direktør for konkurrenten General Motors med 250.000 ansatte, var en af USA’s bedst betalte erhvervsledere i 1930erne – og altså endte i spidsen for 11 millioner arbejdere på 1.200 amerikanske fabrikker, der var med til at vende de allieredes krigsheld, da USA trådte ind i Anden Verdenskrig. William S. Knudsens produktionstalent var ganske enkelt med til at afgøre Anden Verdenskrig, siger historikerne – og den medrivende historie om den amerikanske drøm fortæller forfatter og journalist Ole Sønnichsen i ord og billeder.

Ole Sønnichsen foredrag

Rejsen til Amerika

Nogle drømte om en ny begyndelse med rigdom og lykke. Andre flygtede fra en fortid med kriminalitet eller ulykkelige begivenheder. Og andre igen håbede på, at de kunne føre en religiøs levevis, der ikke var plads til i Danmark. Men fælles for de 300.000 danskere – godt en tiendedel af den daværende befolkning – der fra 1850 til 1920 udvandrede til Amerika, var, at de troede på et bedre liv på den anden side af Atlanterhavet, hvor de kunne få del i den amerikanske drøm om en ny begyndelse og social retfærdighed for alle.

Den dramatiske historie om den store udvandring til Amerika genfortæller journalist og forfatter, Ole Sønnichsen, i det anmelderroste bogværk ”Rejsen til Amerika”, der udkom i to bind hos Gyldendal i efteråret 2013 og efteråret 2015. Bøgerne bygger på fem års research i arkiver i USA, Danmark, Tyskland og England – og i foredraget fortæller Ole Sønnichsen om udvandringen via nogle af bogens hovedpersoner. Det er fx historien om August Rasmussen, der i 1856 blev træt af herremandens pisk og den manglende stemmeret til tyendet på landet. Det er historien om Jens Jensen, der flygtede til Amerika med naboens datter, som han ikke måtte få, og blev en af landets mest berømte landskabsarkitekter. Og det er historien om Jens Weibye, der blev mormon og måtte rejse hundredvis af kilometer over prærien for at nå til Zion.

Udvandringen var et drama fyldt med knuste drømme, død, sygdomme og falske forhåbninger, men det var også en historie fyldt med lykke, kærlighed og store drømme, der går i opfyldelse. Den historie genfortæller Ole Sønnichsen i ord og billeder.

Ole Sønnichsen foredrag

Dirch Passer – kongen af komik

Dirch Passer var ubetinget Danmarks største og mest elskede komiker. Ole Sønnichsen har skrevet hans historie i bestsellerbiografien ”Dirch Passer” – fortalt i enestående interviews med familie, venner og kolleger – og inviterer nu til et foredrag, der med historier, fotos og filmklip går bag om myten om den sjove mand.

Passer var hele Danmarks Dirch, elsket for numre som “Hvem har du kysset i din gadedør”, “Skolekammerater” og “Mudderkliren”, men han blev også et fænomen og en levende legende. I foredraget søger Ole Sønnichsen helt ind til hans blanding af sceneskræk, nysgerrighed over for livet og kærligheden til komikken. Dirch Passer var udadtil kompromisløs, energisk og morsom, men privat blufærdig, melankolsk og evigt kæmpende. En dobbelthed der i sidste ende skabte hans fænomenale talent for komik.

Referencer

Forespørg på Ole Sønnichsen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 12 12 99