Tlf.35 12 12 99

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
Ole Sønnichsen

Foredrag om "Rejsen til Amerika" og Dirch Passer

Ole Sønnichsen

Journalist og forfatter

Uforpligtende forespørgsel på Ole Sønnichsen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Ole

Lecture icon

Foredrag

Ole Sønnichsen er journalist og forfatter. Han er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole og San Francisco State University. I dag er han forlagschef for Storyhouse, et nyt non-fiktion forlag under Lindhardt & Ringhof.

Ole er forfatter til en række anmelderroste bøger om bl.a. Dirch Passer, Ulf Pilgaard Johannes Møllehave, Benny Andersen, Vestas og Danfoss-direktøren, Jørgen Mads Clausen. Desuden skrev han sammen med håndboldspilleren, Joachim Boldsen, bestsellerne “Ærligt talt!” og “Færdig”.

Siden 2010 har Ole beskæftiget sig med historien om de 300.000 danskere, der udvandrede til Amerika mellem 1850 og 1920. Det er foreløbig blevet til “Rejsen til Amerika”, som udkom i 2013. Bind 2 udkom i 2015. Bøgerne blev filmatiseret som dokumentarserie til Danmarks Radio. I efteråret 2018 er Ole aktuel med endnu en udvandringshistorie, One Dollar Man, om William S. Knudsen, cykelsmeden der blev chef for General Motors og endte som Roosevelts højre hånd under Anden Verdenskrig.

Se foredrag med Ole Sønnichsen
Ole Sønnichsen foredrag

Det sidste gidsel - danskernes flugt fra Saddam Hussein

Da Saddam Hussein i august 1990 invaderede Kuwait og udløste den internationale krise, der førte til Golfkrigen, blev over 100 danskere fanget den lille oliestat i uvished og utryghed. Hen over efteråret lykkedes det af få de fleste danske gidsler hjem i sikkerhed, bl.a. takket være tidligere statsminister Anker Jørgensen, der tog af sted som gidselforhandler.

Til sidst holdt irakerne kun ét udenlandsk gidsel: Den danske diplomat Mogens Pedersen. Irakerne ville ikke lade ham gå, og Udenrigsministeriet sendte to specialister til Irak for at befri den sidste dansker i Bagdad. I flugtplanen indgik en hvid stationcar, en omsyet postsæk, et pas udstedt til H.C. Andersen – og en hundehvalp ved navn Saddam.

Foredraget er en hæsblæsende og dramatisk fortælling om plyndringer, flugtforsøg, fængselsophold, falske pas og politiske forviklinger, der endte med en hemmeligstemplet dansk operation gennem den irakiske ørken i de sidste døgn, før Golfkrigen brød ud. Den historie – baseret på bogen ”Det sidste gidsel”, der udkommer i september 2020 – genfortæller Ole Sønnichsen i ord og billeder.

Ole Sønnichsen foredrag

One Dollar Man

Den utrolige historie om danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig

Den 24. maj 1940 ringede telefonen hos William Knudsen på kontoret hos General Motors i Detroit. I den anden ende var den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt på en linje fra Det Hvide Hus. Han havde brug for en mand, der kunne stille sig i spidsen for den amerikanske produktion af krigsudstyr – også selv om lønnen kun var på symbolske 1 dollars om året. Og præsidenten havde kun én kandidat til jobbet: Danskeren.

Og sådan gik det til, at William S. Knudsen blev ”The One Dollar Man” og den højeste dekorerede civile nogensinde i den amerikanske hær. Det er fortællingen om cykelsmeden, der udvandrede fra København i 1900 og kæmpede sig op fra bunden af det amerikanske samfund, viste stort talent for at organisere, satte samlebåndsproduktionen i system hos Henry Ford, blev øverste direktør for konkurrenten General Motors med 250.000 ansatte, var en af USA’s bedst betalte erhvervsledere i 1930erne – og altså endte i spidsen for 11 millioner arbejdere på 1.200 amerikanske fabrikker, der var med til at vende de allieredes krigsheld, da USA trådte ind i Anden Verdenskrig. William S. Knudsens produktionstalent var ganske enkelt med til at afgøre Anden Verdenskrig, siger historikerne – og den medrivende historie om den amerikanske drøm fortæller forfatter og journalist Ole Sønnichsen i ord og billeder.

Ole Sønnichsen foredrag

Rejsen til Amerika

Nogle drømte om en ny begyndelse med rigdom og lykke. Andre flygtede fra en fortid med kriminalitet eller ulykkelige begivenheder. Og andre igen håbede på, at de kunne føre en religiøs levevis, der ikke var plads til i Danmark. Men fælles for de 300.000 danskere – godt en tiendedel af den daværende befolkning – der fra 1850 til 1920 udvandrede til Amerika, var, at de troede på et bedre liv på den anden side af Atlanterhavet, hvor de kunne få del i den amerikanske drøm om en ny begyndelse og social retfærdighed for alle.

Den dramatiske historie om den store udvandring til Amerika genfortæller journalist og forfatter, Ole Sønnichsen, i det anmelderroste bogværk ”Rejsen til Amerika”, der udkom i to bind hos Gyldendal i efteråret 2013 og efteråret 2015. Bøgerne bygger på fem års research i arkiver i USA, Danmark, Tyskland og England – og i foredraget fortæller Ole Sønnichsen om udvandringen via nogle af bogens hovedpersoner. Det er fx historien om August Rasmussen, der i 1856 blev træt af herremandens pisk og den manglende stemmeret til tyendet på landet. Det er historien om Jens Jensen, der flygtede til Amerika med naboens datter, som han ikke måtte få, og blev en af landets mest berømte landskabsarkitekter. Og det er historien om Jens Weibye, der blev mormon og måtte rejse hundredvis af kilometer over prærien for at nå til Zion.

Udvandringen var et drama fyldt med knuste drømme, død, sygdomme og falske forhåbninger, men det var også en historie fyldt med lykke, kærlighed og store drømme, der går i opfyldelse. Den historie genfortæller Ole Sønnichsen i ord og billeder.

Ole Sønnichsen foredrag

Dirch Passer – kongen af komik

Dirch Passer var ubetinget Danmarks største og mest elskede komiker. Ole Sønnichsen har skrevet hans historie i bestsellerbiografien ”Dirch Passer” – fortalt i enestående interviews med familie, venner og kolleger – og inviterer nu til et foredrag, der med historier, fotos og filmklip går bag om myten om den sjove mand.

Passer var hele Danmarks Dirch, elsket for numre som “Hvem har du kysset i din gadedør”, “Skolekammerater” og “Mudderkliren”, men han blev også et fænomen og en levende legende. I foredraget søger Ole Sønnichsen helt ind til hans blanding af sceneskræk, nysgerrighed over for livet og kærligheden til komikken. Dirch Passer var udadtil kompromisløs, energisk og morsom, men privat blufærdig, melankolsk og evigt kæmpende. En dobbelthed der i sidste ende skabte hans fænomenale talent for komik.

Referencer

Forespørg på Ole Sønnichsen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 12 12 99