Tlf.35 12 12 99

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
Trine Engholm Michelsen

Spændende foredrag om efterretningstjeneste og spionage

Rune Hansen

Trine Engholm Michelsen

Forfatter og tidligere forsker hos Forsvarsakademiet, der kombinerer akademisk indsigt med skarp pen

Uforpligtende forespørgsel på Trine Engholm Michelsen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Trine

Lecture icon

Foredrag

Trine Engholm Michelsens foredrag er en dybtgående udforskning af efterretningsvirksomhedens verden og dens rolle i moderne demokratier. Med sin ekspertise som tidligere analytiker i Danmarks efterretningstjenester kaster hun lys over de komplekse spørgsmål om legitimitet og funktion, som omgiver de hemmelige tjenester.

Et foredrag med Trine Engholm Michelsen giver jer:

  • Indblik i efterretningstjenesternes rolle i moderne demokratier
  • Historier om modstands- og efterretningsarbejde under besættelsen
  • Perspektiver på spionageaktiviteter i Danmark gennem tiden

Efterretningens moralske dilemmaer

Trine Engholm Michelsen er ph.d. i international politisk historie fra Københavns Universitet og har en mastergrad i politisk filosofi fra Bruxelles Universitet. Hun har forsket i sikkerhedspolitik på Dansk Institut for Internationale Studier og i mange år været analytiker i Politiets og i Forsvarets Efterretningstjeneste. I dag er hun selvstændig forfatter.

Som forfatter af biografier er Trine Engholm Michelsen optaget af at grave dybt for at finde blinde vinkler og spændende eksistenser, der markant har bevæget historiens gang, men som ikke findes eller ikke er blevet opdaget i de officielle arkiver.

I 2021 udgav hun den anmelderroste ”Storfyrstinden”. Titlen er dæknavnet bag en af de helt store og centrale, men ukendte modstandsfolk. Jutta Graae havde allerede inden besættelsen startet en modstand mod nazismen. Hun blev en af Englands vigtigste kontakter i Danmark under Anden Verdenskrig.

Book Trine Engholm Michelsen til et spændende foredrag om eget forfatterskab og forskning.

Se foredrag med Trine Engholm Michelsen
Trine Engholm Michelsen foredrag

Efterretningstjeneste og spionage

Hvordan kan det være, at statsfinansieret spionage og de hemmelige tjenester ikke for længst er afviklet i moderne demokratiske samfund?

Der rettes ind imellem hård offentlig kritik mod lukketheden i efterretningstjenesterne. Men politikere, diplomater, embedsværk og generaler synes ikke at ville undvære dem.

Trine Engholm Michelsen har arbejdet som analytiker i Danmarks efterretningstjenester gennem to årtier. I foredraget kommer hun omkring de tilbagevendende spørgsmål om de hemmelige tjenesters legitimitet og om deres funktion som demokratiernes byggestene.

Trine Engholm Michelsen foredrag

Storfyrstinden

Forfatterarrangementet tager udgangspunkt i bogen Storfyrstinden, portrættet af modstands- og efterretningskvinden Jutta Graae.

Bankassistent om dagen og hemmelig agent om aftenen. Jutta Graae var en af Englands vigtigste kontakter i Danmark under besættelsen og en nøgleperson bag Danmarks befrielse. Alligevel var hun i sin samtid og eftertid ret ukendt. Jutta Graae levede i en tid, der kun gav en kvinde mulighed for at agere uformelt, skjult eller på de indre linjer. Hun så sin rolle som den usynlige hånd, der hjalp ”de rigtige helte”: Christmas-Møller, Mogens Fog og Ebbe Munck m.fl.

Men i dag er Storfyrstinden nået bredt ud. DR vil i slutningen af 2024 vise en dramadokumentar i fire dele med udgangspunkt i biografien. ”Trine Engholm Michelsen har gjort det store opklaringsarbejde”, skrev Berlingske Tidende, der gav bogen 5 stjerner. ”En af danmarkshistoriens ukendte heltinder, lød det fra Politiken, der gav ”Storfyrstinden” 5 hjerter.

Foredraget trækker på forfatterens mangeårige forskning i international politik og på et praktisk kendskab til efterretningsvirksomhed fra Rigspolitiet og Forsvaret.

Foredraget kan vinkles på utallige måder, tilpasses og justeres i forhold til formål og målgruppe, både som længere foredrag eller kortere oplæg på seminarer og kongresser.

Trine Engholm Michelsen foredrag

Spioner i Danmark

Forskerforedrag om fremmede spioner i åbne demokratier.

Hvad er efterretningsvirksomhed? Hvorfor er der spioner i Danmark?

Som forsker har Trine Engholm Michelsen fordybet sig i fjendtlige spioner, der i årevis og ugeneret har kunnet operere på dansk grund. Hun trækker linjer fra mellemkrigstiden til i dag med udgangspunkt i sagen om nazispionen Horst von Pflugk-Harttung. Han opererede tæt på den danske regering og militære elite i Danmark gennem fem år (1932-1938).

Denne spionskandale er aktuel i lyset af sagerne om de mange identificerede russiske spioner rundt i Europa. Åbne demokratier vil altid være sårbare over for totalitære staters efterretningsaktiviteter. Afsløringen af den tyske spion Pflugk-Harttung chokerede i 1938 regering og offentlighed. Som populær journalist havde han fri adgang til omfattende militær spionage og var desuden mester i vildlednings-og afpresningsforsøg.

Foredraget kan vinkles på utallige måder, tilpasses og justeres i forhold til formål og målgruppe, både som længere foredrag eller kortere oplæg på seminarer og kongresser.

Referencer

Forespørg på Trine Engholm Michelsen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 12 12 99