Tlf.35 12 12 99

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
Karen Fastrup

Tankevækkende foredrag om eget forfatterskab og psykisk sygdom

Morten Holtum

Karen Fastrup

Forfatteren bag den anmelderroste bog "Hungerhjerte"

Uforpligtende forespørgsel på Karen Fastrup

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Karen

Lecture icon

Foredrag

References icon

Referencer

Karen Fastrup har et anmelderrost forfatterskab bag sig og har modtaget adskillige legater fra Statens Kunstfond – heriblandt Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

I september 2018 udgav hun den kritikerroste og i medierne meget omtalte bog Hungerhjerte, som er en selvbiografisk roman, der beskriver hendes pludselige psykiske sygdom med indlæggelser på psykiatriske afdelinger og kampen ud af sygdommen. Hungerhjerte er også en kærlighedsfortælling og en roman om barnet Karen, der vokser op i en kompliceret højskolefamilie, som er tynget af storebrorens død. Hungerhjerte er nomineret til DR Romanprisen 2019 og præmieret af Statens Kunstfond som et kunstværk af særlig høj kvalitet.

Karen Fastrup har læst litteraturvidenskab og gået på Forfatterskolen. Hun debuterede i 2000 med romanen Brønden og har ud over Hungerhjerte udgivet børnebogen Kampen om Syrakus (sm. m. Niels Lyngsø) samt romanerne Mine syvogtyve sansers elskede, Begravelsen og Udfordringen.
Ved siden af sit forfatterskab arbejder Karen Fastrup som skønlitterær oversætter af blandt mange andre Linn Ullmann, Sally Rooney, Vigdis Hjorth og Strindberg.

Se foredrag med Karen Fastrup
Karen Fastrup foredrag

Hungerhjerte

I foredraget fortæller Karen Fastrup om sin nye roman og om det at skrive om sit eget liv i romanform – mens det leves. Hun fortæller åbent om den vanskelige skriveproces og om sygdommen borderline, som romanen beskriver, men også om den barndom og opvækst, hun tegner et billede af i Hungerhjerte – og om hvordan hun i det hele taget har arbejdet med at omforme sit eget liv og sin sygdom til litteratur.

Anmelderne skriver om Hungerhjerte:

★★★★★ “Karen Fastrup skriver om sindssygdom, så man kan mærke det på egen krop. Men især skriver hun om at være menneske, og det gør hun fremragende.” – Politiken

“HUNGERHJERTE er svær at slippe […] en pageturner af et erindringsværk” – Information

“Hjerteskærende læsning […] HUNGERHJERTE er en nutidig pendant til klassiske sindssygdomsværker som HINSIDES af Helga Johansen og GLASKLOKKEN af Sylvia Plath – og det er flot litterært selskab” – Litteratursiden

★★★★★ Dagbladenes Bureau

★★★★★ Nordjyske

Karen Fastrup foredrag

Forfatterskabet

I dette foredrag fortæller Karen Fastrup om hele sit forfatterskab, der tæller seks romaner. Hovedfokus vil være på den nye roman Hungerhjerte, men hun fortæller også om de træk og linjer, der løber gennem hele forfatterskabet: En stor interesse for det psykologiske, for relationerne mellem mennesker, især mellem elskende og mellem forældre og børn – samt om form og sprog. Og om de overvejelser hun gør sig som oversætter: Hvordan indfanger man en anden forfatters særlige sprogtone og rytme? Især ved hjælp af musikalitet og empati.

Karen Fastrup foredrag

Borderline

Karen Fastrup fortæller åbent om det chok, det var at blive syg og få en meget stigmatiseret diagnose. Om hvordan det er pludselig at befinde sig på psykiatriske afdelinger, om smerten og skammen – og om hvordan hun kæmpede sig ud af sygdommen og blev rask. Hun fortæller også om sine personlige erfaringer med, hvad der fungerer godt og mindre godt ved vores psykiatriske system. Karen Fastrup lider ikke længere af borderline, men det er vigtigt for hende at arbejde for aftabuisering af den sygdom og af psykiske lidelser generelt.

Referencer

Karen Fastrup er i sit foredrag om Hungerhjerte et eminent talerør for alle, der er berørt af psykisk sygdom og for alle, der arbejder professionelt med psykisk sygdom. Karen formidler fra den syges verden, så man som tilhører kravler helt ind under huden på et menneske, der pludselig mister sin normalitet og står i en vanskelig kamp med systemet som både med- og modspiller. Karen gør sig tilmed vigtige psykologiske og eksistentielle overvejelser om, hvorfor hun blev syg og fortæller om den lille Karen, der mistede sin bror og ikke blev set, da hendes mor var fyldt af sorg over det døde barn. Karen Fastrup er ikke en hvilken som helst stemme fra virkelighedens verden – hun er en sproglig mester med en beundringsværdig evne til at formidle oplevelser, stemninger og tanker, så enhver kan spejle sig i hendes verden.

Sophie Nordentoft

Vor Frue Kirke, Aalborg

Karen Fastrup er en bragende god formidler, der på en nærværende, behagelig, åben og ærlig facon drager lytterne med helt ind i sine tekster og sit eget liv. Karen Fastrups foredrag er både rørende, oplysende og inspirerende. Vi var så heldige også at have psykiater Anne Lindhardt på scenen, der fuld af passion og viden gav arrangementet en faglig klangbund, som var uovertruffen. De to har en fantastisk god og smittende kemi på scenen, og det var tydeligt, at tilhørerne følte sig trygge og havde mod på at stille mange spændende spørgsmål om psykisk sygdom. Og det er jo det, det hele handler om. De varmest anbefalinger herfra.

Anne Mette Støvring Sørensen

Hearts & Minds, Folkeuniversitetet

I september 2020 havde Projekt RoSa – et samarbejdsprojekt mellem behandlingspsykiatrien og 6 kommuner i det vestlige af Region Sjælland – sammen med 100 medarbejdere, primært fra social- og behandlingspsykiatrien, fornøjelsen af en levende, inspirerende og modig Karen Fastrup på projektets recovery-konference. Med foredraget ’Borderline oplevet indefra’ leverede Karen lærerige indefraperspektiver på en lidelse, som mange professionelle oplever som udfordrende. Den personlige fortælling blev krydret med litterære citater fra bogen Hungerhjerte, hvilket gav oplægget en ekstra æstetisk dimension. Vi kan varmt anbefale Karen som foredragsholder.

Benjamin Lind Kjersgaard

RoSa – Relationer og Samarbejde på tværs. Region Sjælland.Psykiatrien Vest

I Bedre Psykiatri Frederiksberg havde vi et fantastisk foredrag med Karen Fastrup. I en malerisk facon inddrager hun alle tilstedeværende med sine fortællinger om livet med borderline. En personlig historie, men som mange kan relatere til og har brug for at høre. I dette rørende foredrag understreger Karen altså ikke bare, at hun er en dygtig forfatter, men at hun kan formidle kompleksiteterne ved borderline og andre psykiske lidelser på en måde, de allerfærreste kan. Vi - i Bedre Psykiatri - kan efter utallige, positive henvendelser fra medlemmer og deltagere til arrangementet roligt anbefale Karen Fastrup som foredragsholder.’

Niels Koch Andreasen

Bedre Psykiatri, Frederiksberg

SEDAC er et uddannelsesfællesskab for medarbejdere og ledere fra 3 opholdssteder. Vi inviterede Karen Fastrup til at holde foredrag om sin bog Hungerhjerte om sine egne erfaringer med alvorlige psykiske vanskeligheder og den hjælp, man kan få. Der deltog nogle af de unge fra opholdsstederne, medarbejdere, ledere og nogle samarbejdspartnere. Foredraget gik helt tæt på, hvor sårbar det er at være menneske. Ligesom bogen var Karens foredrag utrolig modigt, vedkommende og engagerende. Alle der var tilstede, var meget berørt. De unge var meget begejstret for mødet med Karen. Tusind tak, Karen.

Heidi Rose

SEDAC

Karen Fastrup har noget på hjerte, og det blev et flot foredrag i Møllehavehuset den 24/11 2019 - vidende og vindende - veloplagt og med en god portion personlig erfaring formåede Karen Fastrup at engagere os alle. Der var ro og lydhørhed, mens hun talte om de ellers tabubelagte emner, som tages op i romanen Hungerhjerte. Fagligt velfunderet, men samtidig personligt og krydret med en lun og legende humor. Karens oplæsninger af brudstykker af romanen var medvirkende til at Hungerhjerte allerede i pausen var så godt som udsolgt. Tak for en rigtig fin oplevelse!

Marianne Volf Andersen

Møllehavehuset

Vi havde et fantastisk forfatterforedrag med Karen Fastrup på Fjerritslev Bibliotek. Karen Fastrup formåede at tryllebinde publikum med sin meget personlige historie, som hun har beskrevet i romanen Hungerhjerte. En fuldkommen magisk aften, som greb alle om hjertet og som vi sent vil glemme.

Anna Kristensen

Fjerritslev Bibliotek

Som frivillig i Bedre Psykiatri har jeg efterhånden været til en del spændende foredrag om psykiske lidelser, og om hvad man kan gøre ved dem. Men Karen Fastrups foredrag i Kompasset på Amager den 29. oktober blev alligevel noget helt særligt. Der var empatien – for ikke rent ud sagt at sige næstekærligheden – til forskel. Karen Fastrup har i sagens natur alle forudsætninger for at kunne sætte sig ind i sit publikums specifikke interessefelt, men måden, hun forvalter sin medviden på, er på en gang både rørende og humoristisk. Og – til trods for emnets sværhedsgrad – gik vi derfra i opløftet stemning. Vi havde ikke blot haft besøg af forfatteren til romanen ”Hungerhjerte”, men af en politisk frontkæmper. Karen Fastrup kaster – godt nok med fiktionen som virkemiddel, men med sin egen, let genkendelige person som indsats – lys indefra ud over de mange tabuer, som stadig eksisterer i forhold til det at være psykisk syg. Tak for alt det.

Christian Kronman

Bedre Psykiatri København

Vi havde i slutningen af september 2019 besøg af Karen Fastrup til et udsolgt forfatterforedrag om romanen Hungerhjerte. Karen var rigtig god at kommunikere med op til arrangementet og var også villig til at skrive et par små opslag til Instagram som et ”efterliv” til arrangementet. Til foredraget blev publikum ført rigtig fint igennem romanens forskellige tematikker med relevante perspektiveringer fra Karen, og hun er virkelig en gudsbenådet oplæser med nerve og intensitet, så det i sig selv gav en helt særlig oplevelse af romanen. Karen var desuden utroligt nærværende i sit møde med publikum og var oprigtigt interesseret i at besvare de mangeartede spørgsmål, hun blev stillet. Feedbacken har efterfølgende været, at det var et fantastisk foredrag, som Karen gav os i Sydhavnen. Jeg kan kun anbefale, at I hyrer hende til et forfatterforedrag.

Anja Majbritt Brygmann

Sydhavnens Bibliotek

Onsdag den 30.10.2019 havde AssensBibliotekerne inviteret Karen Fastrup og litteraturprofessor Peter Simonsen til en aften om ”Syg litteratur”…. ”Hun var meget professionel, inspirerende og dybt engageret. Der var overskud til smil og snak med publikum både undervejs og bagefter, hvilket har meget høj værdi for deltagerne. Og så var Karens oplæsning af Hungerhjerte bare ren forkælelse for ørene.

Dorte Stistrup

Assens Bibliotekerne

Karen Fastrup holdt i september 2019 foredrag for en fyldt sal i LitteraturSelskabet Nordbrandts regi. Hun kombinerer en fin æstetisk sans med en stor viden om psykisk sygdom og er samtidig befriende åben om sit eget sygdomsforløb, som beskrevet i romanen ”Hungerhjerte”. Hun er en levende og fængende foredragsholder, som virkelig formår at formidle sine indsigter, så publikum fanges ind og koncentreret følger med fra først til sidst.

LitteraturSelskabet Nordbrandt

LitteraturSelskabet Nordbrandt, Møn

Karen Fastrup har deltaget i Mød forfatterne på Dokk1 i Aarhus med sin fantastiske autofiktive roman Hungerhjerte – april 2019. Karen er en stærk forfatterstemme og en blændende oplæser. Hun indfanger tilhørerne i sin gribende fortælling og i sin åbne og dybe tilgang til eksistentielle spørgsmål. Karen er en professionel foredragsholder med en reflekteret tilgang til livets store spørgsmål og litteraturens muligheder. Samtidig inviterer hun til et spændende kig ind i sit forfatterarbejde med fiktionens greb. Jeg kan varmt anbefale Karen til arrangementer på biblioteket.

Britta Langdahl

Hovedbiblioteket Dokk1, Aarhus

Karen Fastrup er en god forfatter – det ved vi – men at hun er en mindst lige så god foredragsholder, får vi i denne tid bekræftet. Hun har noget på hjerte med de erfaringer, hun har fået gennem et forløb med psykisk sygdom. Med bogen Hungerhjerte arbejder hun systematisk på at give en litterær fremstilling af det at få en psykiske sygdom, så det bliver nærværende og vedkommende for alle. Derved får hun en markant stemme i forhold til afstigmatisering. Når Karen taler om Hungerhjerte, mestrer hun at formidle sin bog og den del af sin skæbne, bogen omhandler, med alvor, humor og et stort fortælletalent. Hun behersker rummet og kontakten til sine tilhørere. Hun er åben og personlig i diskussionen uden at blive privat. Karen Fastrup er værd at høre på.

Anne Lindhardt

Psykiatrifonden

Karen Fastrup er en dygtig og kompetent foredragsholder, og de ca. 100 fremmødte medarbejdere i psykiatrien fik en meget stor oplevelse og gik klogere hjem fra arbejde den dag. Karen formåede ikke kun at italesætte de gode oplevelser i psykiatrien men også de møder med medarbejdere, hvor hun i sit sygdomsforløb havde følt sig misforstået og dis-respektfuldt behandlet. Det gjorde hun på en måde, så ingen følte sig angrebet og dermed fik trang til at forsvare sig – men i stedet lykkedes det hende at få os til at forstå, lede efter løsninger og igangsætte handlinger, så hendes vigtige pointer kan blive yderligere udbredt. Karen holdt vores opmærksomhed fanget og talte indlevende og gribende om, hvordan det føles at være patient med symptomer og samtidig have behov for at blive set og respekteret for det menneske, hun også er. Karen gav os lyst til at fortsætte med både behandlingsarbejdet og den af-stigmatiserende indsats og ikke mindst til at fortsætte den vigtige videreuddannelse af medarbejderne, så vi i fremtiden kan møde alle patienter med den respekt og de faglige kompetencer, de fortjener. Tusind tak for en enestående og simpelthen fantastisk oplevelse. Karen Fastrup kan varmt anbefales som foredragsholder.

Line Hansen

Psykiatrisk Center Ballerup

Det var en utrolig fin og berigende aften på Gladsaxe Bibliotek, hvor forfatter Karen Fastrup fortalte sin gribende familie-historie og om sin kamp med sygdommen borderline. Karens imødekommende og humoristiske personlighed skabte et intimt rum, hvor publikum åbnede op og delte deres egne erfaringer med psykisk sygdom. Jeg kan på det varmeste anbefale Karen som en super dygtig og professionel og foredragsholder.

Julie Guldbæk

AOF Gladsaxe

Vi havde besøg af Karen Fastrup på Odense Hovedbibliotek i starten af 2019. Emnet for aftenen var ”Syg litteratur” med fokus på litteraturens helbredende krafter. Først fortalte lektor Peter Simonsen fra SDU og bagefter var Karen på med fortællingen om ”Hungerhjerte”, og dermed også sin egen historie. Karen er en super professionel foredragsholder, god til at fortælle og i øjenhøjde med sit publikum. Der blev lyttet, og efterfølgende har vi kun fået gode tilbagemeldinger. Jeg kan kun anbefale Karen Fastrup til et arrangement.

Michael Linde Larsen

Odense Hovedbibliotek

Vi havde på Christianshavns Bibliotek den bedste oplevelse med at booke og afholde foredrag med Karen Fastrup. Karen var utrolig nem at kommunikere med og hun mødte op i en aura af afslappet professionalisme. Karen havde et nærvær på scenen der rakte helt ned på bagerste række!! Hun fortalte medrivende men samtidig med meget humor og ro om et meget personligt emne. Karen gjorde et dybt og insisterende ærligt indtryk på alle der var til stede ved foredraget og jeg kan kun give hende mine varmeste anbefalinger.

Louise Chili

Christianshavns bibliotek

Karen Fastrup fortalte veldisponeret, stærkt og personligt om sin roman HUNGERHJERTE på Gentofte Hovedbibliotek i januar 2019. Fortællingen vekslede mellem oplæsninger, beretninger fra Karens eget liv og de litterære greb hun brugte i romanen. Publikum var meget grebet, og i anden del af arrangementet var der gode spørgsmål, som Karen besvarede på fineste og mest kvalificerede vis, selvom de havde en dybt personlig karakter. Jeg kan nemt anbefale Karen Fastrup til al litteratur i live format.

Mette Edelmann Keinicke

Gentofte Bibliotekerne
Forespørg på Karen Fastrup

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 12 12 99