Tlf.35 12 12 99

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
Leif Davidsen

Foredrag om eget forfatterskab og Rusland.

Leif Davidsen

Forfatter, journalist og foredragsholder.

5 ud af 5 stjerner

Leif Davidsen leverede et veloplagt og levende foredrag, der både var informativt og underholdende. Som arrangør var det også positivt at mærke, at Leif Davidsen var interesseret i forinden at sætte sig ind i målgruppe og kontekst. Foredraget levede til fulde op til forventningerne.

Jeanette Serritzlev, Hjemmeværnet Se alle referencer
Uforpligtende forespørgsel på Leif Davidsen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Leif

Lecture icon

Foredrag

References icon

Referencer

Leif Davidsen er en af Danmarks mest populære forfattere, og har i den forbindelse modtaget adskillige priser for sit forfatterskab; bl.a. Europabevægelsens Litteraturpris, Læsernes Bogpris og Årstidens bog. Leif fokuserer i sit forfatterskab på mennesker i sin tid, men også på forskellige politiske, historiske og sociale problemer rundt i verden.

Leif er en utrolig efterspurgt foredragsholder, hvad angår eget forfatterskab og Rusland. Kendetegnene for hans foredrag er, at de er levende, personlige, humoristiske og fyldt med stor viden og indsigt.

Leif er uddannet journalist, og har i over 20 år arbejdet som udenrigsjournalist for Danmarks Radio. Leifs liv som udenrigsrapporter har ifølge ham selv givet litterært råstof til romanerne. Leif belyser bl.a. internationale brændpunkter og lurende katastrofer i sit forfatterskab, og har hertil udgivet ”10 minutter i vor tid”, som er en novellesamling, der indeholder 21 historier om menneskelige skæbner i vores tid.

Se foredrag med Leif Davidsen
Foredrag af Leif Davidsen

Fra Lenin til Putin

Med udgangspunkt i sin nye historiske roman Lenins bodyguard fortæller Leif Davidsen om arven fra fortiden, der i den grad præger præsident Vladimir Putins Rusland, som torsdag den 24. februar 2022 indledte en angrebskrig mod nabolandet Ukraine.

Lenins bodyguard er en stort anlagt historisk roman, der foregår i den højspændte politiske periode, som skabte Sovjetstaten og den kommunisme som også præger Rusland i dag. Romanen begynder i I 1910 , hvor København en rede for spioner, reportere og revolutionære fra hele verden, og slutter under den russiske revolution i 1917.

Den russiske revolution i 1917 var i virkeligheden et statskup, hvor bolsjevikkernes leder Vladimir Lenin overtog magten på ganske få dage. Efter en blodig borgerkrig, der kostede 15 millioner mennesker livet, dannede han i 1922 sovjetstaten, der stadig har stor indflydelse på det moderne Ruslands tænkning og handlemønstre.

Kun afbrudt af ganske få år med demokrati går der en lige linje fra despoten Lenin til despoten Putin, der nu holder sit land i det jerngreb, vi kender fra netop Lenin og hans efterfølger Stalin. Leif Davidsen trækker trådene op til nutidens Ruslands konfrontation med Vesten. Det er en tid, der minder uhyggeligt meget om tiden før Første Verdenskrig, hvor stormagterne nærmest søvngængeragtigt vaklede ind i krigen, som kom til at koste millioner af unge mænd livet i skyttegravene.

Romanen bygger på, at Vladimir Lenin i 1910 opholdt sig i et par måneder i København, hvor han studerede den danske andelsbevægelse. Han gik hver dag fra sit beskedne logi på Vesterbrogade 112 til Det Kongelige Biblioteks læsesal. Selv om han var revolutionær og efterstræbt af Zarens hemmelige politi, fik han lov at gå i fred. I sin roman lader Davidsen imidlertid Lenin overfalde. Han bliver reddet af en ung dansk-amerikaner, der bliver Lenins bodyguard under den russiske revolution i Petrograd og Moskva. Og dermed vidne til verdenshistorien.

Foredrag af Leif Davidsen

Jagten på en hovedperson – forfatterforedrag.

Mange forfattere begynder ikke på en roman før end de har en plan for både begyndelsen, midten og slutningen. De planlægger deres bog så omhyggeligt som var det en dokumentarudsendelse til TV. Leif Davidsen begynder altid med en hovedperson, der befinder sig et sted. Han ved ikke, hvad der skal ske med ham eller hende og hvor historien vil bevæge sig hen. Han begynder at skrive og begiver sig dermed selv ud på en rejse, hvor han ikke kender målet og hvor kursen langt fra er sat. Han fortæller om, hvordan nogle af hans personer er opstået, nødvendigheden af research og hvordan man kan fortælle samtidshistorie i litterær form. I det humoristiske foredrag bringer Leif eksempler på sin arbejdsmetode hentet fra de seneste romaner og novellesamlingen 10 minutter i vor tid.
Som sædvanlig rig lejlighed til spørgsmål og debat efter foredraget.

Foredrag af Leif Davidsen

Religionens renæssance i Rusland

Den russisk-ortodokse kirke er i dag en vigtig magtfaktor i Rusland. Kirken støtter varmt præsident Putins såkaldte genrejsning af Rusland og hans forsvar for den russiske verden, som er sproget, kulturen og den ortodokse tro. Den russisk-ortodokse kirkes 1000 årige historie er yderst dramatisk. I 1924 var den så godt som udslettet under Stalin, der dog tillod den at eksistere under skrappe forordninger, fordi han havde brug for dens evne til at appellere til russernes fædrelandskærlighed, da Nazityskland angreb i 1941.
Leif Davidsen fortæller om kirkens dramatiske historie fra dens næsten udslettelse, dens overlevelse i kommunisttiden og frem til religionens renæssance i tiden efter sovjetstatens opløsning i 1991. Med dens aktuelle tætte bånd til Kreml har kirken genvundet sin styrke, velstand og respekt i befolkningen.

Efter foredraget er der rig mulighed for spørgsmål og debat.

Foredrag af Leif Davidsen

Portræt af Putin og hans Rusland.

Siden 2000 har Vladimir Putin ledet Rusland. Han genopstiller til præsident i marts 2018 og kan sidde frem til 2036, da han sørger ikke at have reelle modkandidater. Han vil dermed være den længst siddende leder efter Josef Stalin. Foredraget tegner et portræt af Putin, der er født i 1952, fra hans tid som KGB-mand, over reformår frem til hans position som Ruslands ubestridte leder. Hvad vil han med Rusland, hvad driver ham i hans forsøg på at genrejse et stort land og skal vi i vores del af verden frygte hans Rusland? Rusland er i hans tid blevet et helt anderledes land end det Sovjetunionen, han blev født ind i. Foredraget er dermed også et portræt af det moderne Rusland på godt og ondt. Det bygger på Leifs utallige rejser til landet fra 1980, da det hed Sovjetunionen, og frem til i dag.

Bagefter er der rig lejlighed til spørgsmål og debat.

Referencer

Leif Davidsen har så stor viden om temaet, han fortæller om, og går i dybden. På samme måde med svar på spørgsmål. Og... han så ikke på klokken, selv om det gik en halv time over tid. Tilhørerne var mere end tilfredse, fortsat får vi tilkendegivelser om, at det var en god aften, og mange roser til L.D. for hans væremåde. Herfra kan vi kun give de bedste anbefalinger.

Sigrun Gran

Foreningen Norden, Ringkøbing

Leif Davidsen fortæller levende og personligt om Rusland - det er næsten som at være der selv.

Jens-Kristian Lütken

Venstre

Leif Davidsen var meget engageret, humorristisk og vidende. Han øste af sin store indsigt i Rusland - Ukraine konflikten, havde ingen hastværk og svarede beredvilligt på alle spørgsmål. Ja, jeg vil sige, at vi i forbindelse med spørgsmålene næsten fik et ekstra foredrag. Vi som arrangør samt publikum fik, hvad vi kun havde turdet håbe på.

Finn Jensen

Menighedsrådet

Leif Davidsen er en fortræffelig foredragsholder han er inspirerende og interessant personlighed. Leif Davidsen mødte frisk og veloplagt frem og holdt et bragende godt foredrag. Han var meget inspirerende og underholdende og vi fik valuta for pengene. At høre en så vidende forfatter er bare en gevinst som man bør høre på mere end en gang. En stor tak til Leif Davisen for hans fremragende foredrag - og ikke mindst for hans mange dejlige bøger.

Winnie Andersen

Aktivitetshuset Borup

Han er en dygtig foredragsholder, og han mødte op til tiden, yderst velforberedt og veloplagt. Der var fin kontakt til publikum, og spørgsmål fra salen blev besvaret udtømmende og morsomt.

Annette Ridder

Halsnæs bibliotekerne
Forespørg på Leif Davidsen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 12 12 99
Leif Davidsen
Leif Davidsen

5 ud af 5 stjerner

Leif Davidsen leverede et veloplagt og levende foredrag, der både var informativt og underholdende. Som arrangør var det også positivt at mærke, at Leif Davidsen var interesseret i forinden at sætte sig ind i målgruppe og kontekst. Foredraget levede til fulde op til forventningerne.

Jeanette Serritzlev, Hjemmeværnet Se alle referencer