Tlf.35 12 12 99

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
Trine Engholm Michelsen

Foredrag om forskning og forfatterskab

Rune Hansen

Trine Engholm Michelsen

Forfatter og forsker hos Forsvarsakademiet

Uforpligtende forespørgsel på Trine Engholm Michelsen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Trine

Lecture icon

Foredrag

Trine Engholm Michelsen er ph.d. i international politisk historie fra Københavns Universitet og har en mastergrad i politisk filosofi fra Bruxelles Universitet. I over tyve år har hun forsket i international politik for bl.a. DIIS og arbejdet som praktiker inden for efterretningsanalyse i Politiets Efterretningstjeneste og i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Som forsker har Trine Engholm Michelsen mange års erfaring i efterretningsvirksomhed og analyse af trusler mod Danmark. Ofte graver hun dybt for at finde de blinde vinkler og spændende eksistenser, som ikke fylder, eller som ikke er nået frem til de officielle arkiver.

Som forfatter er Trine Engholm Michelsen optaget af at dokumentere følelserne og tidsånden bag menneskers valg og historiens gang, som den tager sig ud i kølvandet på disse valg.

I 2021 udgav hun den anmelderroste ”Storfyrstinden”. Titlen er dæknavnet bag en af de helt store og centrale, men ukendte modstandsfolk, Jutta Graae, som allerede inden besættelsen oparbejdede en modstand mod nazismen, og som skulle vise sig at blive en af Englands vigtigste kontakter i Danmark under Anden Verdenskrig.

Se foredrag med Trine Engholm Michelsen
Trine Engholm Michelsen foredrag

Storfyrstinden

Forfatterarrangement med udgangspunkt i Storfyrstinden, portrættet af modstands- og efterretningskvinde Jutta Graae

Trine Engholm Michelsen har skrevet den anmelderroste biografi om den diskrete, men indflydelsesrige heltinde Jutta Graae. Under besættelsen opererede den modige og varmhjertede kvinde internationalt bag hele tre dæknavne. For englænderne var Graae den betroede kontakt Haddock, for svenskerne samarbejdspartneren Röda Nejlikan og for danskerne Storfyrstinden, kurer, pengefordeler og modstandsdiplomat.

”Storfyrstinden” blev på få måneder trykt i tre oplag. Bogens kvindehistorie og beretningen om dansk spionage som modstandsvåben føjer en vigtig dimension til vores forståelse af Danmarkshistorien. ”Bankassistent om dagen og hemmelig agent om aftenen – man tror, det er løgn, men det er beretningen om en af danmarkshistoriens ukendte heltinder, lød det fra Politiken, der gav ”Storfyrstinden” 5 hjerter. Også Berlingske Tidende gav 5 stjerner: ”Jutta Graae (1906-1997) er ganske vist omtalt i litteraturen om modstandskampen mod Nazityskland, men i Trine Engholm Michelsens nye bog, ”Storfyrstinden”, afdækkes hele hendes vigtige indsats, som i en vis udstrækning var ukendt, fordi Jutta Graae selv holdt kortene tæt til kroppen.

Trine Engholm Michelsen trækker i foredraget også på sine mange års forskning i international politik og på sit praktiske kendskab til efterretningsvirksomhed gennem sit arbejde i Rigspolitiet og Forsvaret.
Foredraget kan vinkles på utallige måder, tilpasses og justeres i forhold til formål og målgruppe, både som længere foredrag eller kortere oplæg på seminarer og kongresser.

Foredraget kan bl.a. komme omkring trusler mod Danmark, levende historieformidling, spionage, kvindehistorie, Danmark som småstat, Danmark som allieret, dansk modstandskamp, nazisme og totalitarisme.

Trine Engholm Michelsen foredrag

Spioner i Danmark

Forskerforedrag om totalitære staters spioner i åbne demokratier med udgangspunkt i sagen om nazispionen Horst von Pflugk-Harttung, der opererede i Danmark gennem syv år.
Hvad er efterretningsvirksomhed? Hvorfor er der spioner i Danmark?

Som forsker har Trine Engholm Michelsen også fordybet sig i fjendtlige spioner, der i årevis og ugeneret har kunnet operere på dansk grund. Hun kan f.eks. fortælle med udgangspunkt i sin seneste udgivelse: ”En spion tæt på regeringen: Horst von Pflugk-Harttungs arbejde for Abwehr og Gestapo i 1930’ernes Danmark”, Tidsskriftet Fra Krig og Fred, marts 2022.

Denne spionskandale er aktuel i lyset af sagerne om de mange udviste russiske spioner rundt i Europa. Åbne demokratier vil altid være sårbare over for totalitære staters efterretningsaktiviteter. Afsløringen af den tyske spion Pflugk-Harttung chokerede i 1938 regering og offentlighed. Under dække som populær journalist havde nazisten drevet omfattende militær spionage mod Tysklands fjender fra dansk jord. Han var desuden mester i vildlednings-og afpresningsforsøg og havde brugt Nazitysklands apparat til at manipulere meningsdannelsen.

Foredraget kan vinkles på utallige måder, tilpasses og justeres i forhold til formål og målgruppe, både som længere foredrag eller kortere oplæg på seminarer og kongresser.

Referencer

Forespørg på Trine Engholm Michelsen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 12 12 99