Tlf.35 12 12 99

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
Anders Jerichow

Vidende foredrag om Mellemøsten og menneskerettigheder

Anders Jerichow

Kommentator ved Politiken, jordomrejsende og vidtspændende historiker

Uforpligtende forespørgsel på Anders Jerichow

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Anders

Lecture icon

Foredrag

Books icon

Bøger

Anders Jerichow har rejst på kryds og tværs af Mellemøsten, Nordafrika og Sydasien. Han har skrevet en stribe aktuelle og historiske bøger om udvikling i den arabiske verden, om regionens konflikter og menneskerettighedsproblemer. Desuden har han udgivet et værk om internationale bladtegnere og deres vilkår i forskellige lande.

Jerichow var i 10 år formand for Dansk PEN – er i dag formand for Humanity In Action Denmark. Han er seniorkorrespondent, kommentator og lederskribent på Politiken, har tidligere været chefredaktør på dagbladet Aktuelt og udenrigsredaktør på Weekendavisen.

Anders har særlig interesse i besættelsen og ’Oktober 1943’ – om den nazistiske beslutning om deportation af danske jøder i oktober 1943: Et mareridt og en stjernestund i dansk historie – et mareridt, fordi et mindretal pludselig blev tvunget fra deres hjem og i særdeleshed for de 500, som blev deporteret til Theresienstadt, og dog en stjernestund da ranke mennesker i det danske samfund hjalp de fleste til Sverige.

Se foredrag med Anders Jerichow
Foredrag af Anders Jerichow

Danske rejsende i Orienten

Opdagelsesrejsende, kunstnere, erhvervsfolk og andre danskere – fra H.C. Andersen til Henrik Cavling — har gennem flere hundrede år besøgt ”Orienten” og samtidig nedskrevet oplevelserne. Jerichow har sammen med Adam Holm samlet en snes store samtidige beretninger fra landekredsen mellem Marokko og Indien (Nordafrika, Mellemøsten og Sydasien) i bogen ”Orientalske rejser”. I dette foredrag fortæller Jerichow om deres enestående rejser og læser op fra fantastiske beretninger om ”eksotiske” oplevelser – fra slutningen af 1700-tallet til Anden Verdenskrig.

Foredrag af Anders Jerichow

Menneskerettigheder i Mellemøsten

Censorer og torturbødler har i årtier haft travle dage i Mellemøsten. Kritikere af de herskende regimer bliver hyppigt sat i fængsel. Medier bliver strengt censureret. Oppositioner bliver holdt nede. Jerichow har i flere årtier haft kontakt til energiske demokratiforkæmpere i hele regionen. Her fortæller han om kampen for politisk og kulturel frihed – og om regimernes kamp for at holde sig ved magten.

Foredrag af Anders Jerichow

Bladtegnerne, friheden og tabuerne

Efter den danske krise om de såkaldte Muhammed-tegninger rejste Jerichow ud i verden og besøgte politiske bladtegnere i 10 lande (Jordan, Sydafrika, Zimbabwe, Frankrig, England, Indien, Hongkong, Belgien, Sverige og USA) til bogen ”Bladtegnere i et globalt minefelt”). I dette foredrag viser Jerichow en række internationale ”cartoons” og fortæller om bladtegneres vidt forskellige vilkår og om lokale tabuer, som mange steder gør tegnernes arbejde decideret farligt. Han indleder en debat om tegnernes vilkår og rolle som demokratiets kanariefugle.

Foredrag af Anders Jerichow

Det arabiske forår – før og fremover?

Hvad blev der af det ”arabiske forår”, som i 2011 fik befolkninger i Tunesien, Egypten, Libyen, Syrien og Yemen til at kræve diktaturer væltet til fordel for politisk frihed? Jerichow har dækket ”foråret” og dets forstemmende aflysning i de fleste lande – i Syrien og Libyen og Yemen til fordel for krig, i Egypten til fordel for et militærkup.
Hvad gik galt? Og har den arabiske verden nu droppet alle drømme om politisk frihed?

Foredrag af Anders Jerichow

Oktober ’43 – mareridt for mange, stjernestund for andre

Den nazistiske besættelsesmagt i Danmark besluttede i efteråret 1943 at deportere de danske jøder. Skibe og tog var gjort klar til at bringe jøderne til Polen til en usikker skæbne. Det var et mareridt for det jødiske mindretal, som pludselig måtte flygte fra deres hjem. Næsten 500 blev arresteret og sendt til KZ-lejren Theresienstadt. Men flertallet fik hjælp til at flygte over Øresund til Sverige – en stjernestund i dansk historie. Jerichow har udsendt den største danske samling dokumenter fra & om oktober ’43 og fortæller om de dramatiske dage og de dilemmaer, som danske jøder og det danske civile samfund pludselig måtte forholde sig til.

Foredrag af Anders Jerichow

Mellemøsten lige nu

Et levende og dagsaktuelt tværsnit af mellemøstlige konflikter.

Foredrag af Anders Jerichow

Israel og palæstinenserne

Levende aktuelt og/eller historisk fokus på konflikten mellem israelere og palæstinensere, den israelske besættelse og udviklingen i de to samfund, som Jerichow kender indgående.

Referencer

Brobyggere

Her er historien om to sjældne mennesker, som fandt sammen i et køkken i Københavns indre by. Oplev rabbineren og muslimen på deres fælles slagmark for demokrati.
Den gamle rabbiner og den yngre muslimske aktivist, Bent Melchior og Özlem Cekic, har et fælles projekt. De er i alder og tro så langt fra hinanden, som man kan tænke sig, men nu er de så tætte, som man kan blive. I dag er Bent hendes ’ekstra bedstefar’, og Özlem hans ’adopterede datter’; han er hendes rådgiver, hun er hans rollemodel og makker.
Forfatteren Anders Jerichow har fulgt rabbineren og den muslimske aktivist, når de rejser land og rige rundt for at fortælle deres historie, give deres bud på det flerkulturelle samfund og diskutere det giftige spørgsmål om ”os og dem”. Sammen er de brobyggere, i en tid hvor andre har travlt med at grave grøfter.

Kilde: Forfatterbeskrivelse

Forespørg på Anders Jerichow

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 12 12 99