Tlf.35 12 12 99

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter

Naturvidenskab med lune, kant og gåsehud

Claus Due

Farverig forfatter af "VandAbe-trilogien" og forsker i menneskers og dyrs kommunikation og adfærd.

5 ud af 5 stjerner

Claus tog fra start scenen, og med en tydelig entusiasme og viden om emnet var jeg fanget fra start til slut. Det er tydeligt, at Claus har noget på hjertet, og han formår med sin behagelige personlighed og inddragelse af både videnskab og personlige oplevelser at sørge for, at man er både underholdt og udfordret under hele foredraget. Claus veksler mellem teoretisk viden, egne oplevelser og inddragelse af publikum, hvilket gør, at tiden flyver afsted. Aller bedst er det at opleve en foredragsholder med lys i øjnene og noget på hjerte - det smitter!

Mikkel Holm - Afdelingsleder, Usserød Skole Se alle referencer

Et foredrag med Claus Due giver jer:

 • Svar på, om delfiner kan dræbe med stemmen, og om vi blev mennesker ved et tilfælde
 • Svar på, hvorfor vi mennesker er så kloge – og overvægtige
 • Svar på, hvor Paradis på jorden er
Uforpligtende forespørgsel på Claus Due

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Claus

Lecture icon

Foredrag

Video icon

Video

References icon

Referencer

Books icon

Bøger

”Hold da op, det anede jeg ikke… Det var vildt interessant.” Sådan er reaktionerne fra lytterne, når Claus Due fortæller og overrasker med nyt, om mange hjørner af alt det, han har researchet i for at skrive sin trilogi af videnskabsthrillere: Alt fra delfiners forunderlige kommunikation til menneskets evolution, vores kæmpehjerner og Ruslands misbrug af delfiner i krigsførelse.

Et foredrag med Claus Due giver jer:

 • Svar på, om delfiner kan dræbe med stemmen, og om vi blev mennesker ved et tilfælde
 • Svar på, hvorfor vi mennesker er så kloge – og overvægtige
 • Svar på, hvor Paradis på jorden er

Fra hajføde til forbrugeradfærd

Claus forsker i reklamekommunikation og forbrugeradfærd og har rådgivet både små- og nogle af verdens største virksomheder, ligesom det indtil videre er blevet til 10 fagbøger om emnet – Flere af dem bestsellere.

Sideløbende er han passioneret skabszoolog og eksplorer:  Han har boet med indianere i Amazon junglen, svømmet mellem piratfisk, fanget en krokodille med hænderne. Nærstuderet delfiners adfærd i Rødehavet, drevet til havs med tidevandet og en tom dykkerflaske i Australien… Og hjemvendt fra en oplevelsesrejse mellem hajer, rokker, havskildpadder og pingviner på Galapagos.

Fascinationen af dyrenes adfærd og tilpasning til skiftende levevilkår, har bidraget til masser af nuanceret forståelse af menneskers ikke – altid – smarte måde at agere på, som han engageret vil berette om i sine foredrag, der både er underholdende og tankevækkende at lytte til.

I 2023 udgav Claus første bind i sin videnskabstrilogi, “VandAben”. Romanen tager læserne med på en dramatisk rejse til et delfincenter ved Rødehavet, og en udgravning i ørkenen ved Afrikas Horn, hvor forskere søger efter knoglerester fra uddøde fortidsmennesker og deres DNA. I “VandAben” og de efterfølgende bind sætter Claus Due store spørgsmålstegn ved konsekvenserne af menneskets grådighed og blinde fokus på videnskabens muligheder. For ved vi overhovedet, hvad vi gør?

Book Claus Due til et foredrag, der ikke kan undgå at rokke jeres barnetro og – hvem ved – sætte ild til jeres engagement. Hør om “vandaben” delfiner, videnskabsthrillere og menneskets grådighed.

 

Se foredrag med Claus Due
Claus Due foredrag

Kan delfinen dræbe med stemmen?

 • Er delfiner klogere end os?
 • Bliver de mere forelskede?
 • Kan delfiner se i mørke?
 • Er den ven eller fjende?

Hold vejret og dyk med ned på dybt vand, når Claus Due underholder om delfinens hjerne, der er tungere end jeres. Om dens empati, der er større end menneskets. Og om delfinens utrolige stemme, som den bruger som sonar, til samtaler, jagt, og til at scanne jer… og måske opdager den, at man er gravid?

Efter at have svømmet med – og studeret en delfinflok i Det Røde Hav, begyndte Claus Due at genkende og forstå den del af dyrenes mange lyde og måder at opføre sig på. Hvad der rør sig bag delfinsmilet på disse dyr, hvis intelligens måske matcher vores?

I hører også om teorierne om, hvorfor delfiner ligesom mennesker har meget store hjerner. Hvad bruger de mon den til? Og om hvordan delfiner og mennesker har hjulpet hinanden utallige gange. Men hvorfor?

Delfinens stemme spiller en afgørende rolle i Claus Dues videnskabsthriller “VandAben”. Romanen og den bagvedliggende dybtgående research medførte invitationer fra både “Go’morgen Danmark” og radioen flere gange, hvor han blev interviewet om romanen, om delfiners kommunikation, og endda om Ruslands misbrug af delfiner i Ukraine-krigen.

Gyser: Vi har holdt delfiner i fangenskab i årtier som underholdning og for at kunne studere dem. Nu slippes de fri igen. Men hvad har de lært om os og om sig selv? Og hvad kan de udrette med den viden? Spækhuggerangreb på sejlbåde er måske første tegn på ændret adfærd.

Claus Due foredrag

Er vi landkrabber eller vandmænd?

 • Blev vi mennesker ved et tilfælde?
 • Hvad har du tilfælles med en halepadde?
 • Derfor alle de forgæves slankekure og hævede ankler
 • Veganer-eksperimentet!

Undervejs i menneskets evolutionsrejse har vi været tvunget til et liv i havet. På godt og ondt har det sat sig spor i vores krop. Vi fik vores kæmpe hjerne, rygproblemer, hæmorider, hævede ben og blev småfede. Men hvorfor? Oplev Claus Due fortælle om de to konkurrerende teorier om menneskets udvikling – Vandteorien og Savanneteorien.

Vandteorien er fremsat af den britiske biolog og oceanograf sir Alister Hardy, og selvom den er overbevisende, er den blevet nedgjort af antagelsen om, at fortidsmennesket kravlede ned fra træerne, rejste sig op, smed pelsen, begyndt at svede og fik kæmpehjerner: Den såkaldte savanneteori.

Men giver det mening, at vi mennesker sveder salt – som det eneste landpattedyr, derude på savannen? Hvor du kun overlever, hvis du undgår at miste vand og salt? Noget stemmer ikke helt…

Vandteorien spiller en afgørende rolle i Claus Due videnskabsthriller “VandAben”. Romanen og hans dybtgående research har ledt til TV2 optrædener, radiointerviews og podcasts. Efter foredraget ved I hvorfor, og I vil forstå meget mere om jeres krop. For eksempel hvorfor I måske har ondt i ryggen, har hæmorider eller er lidt for rund.

Gyser: Når vores store hjerne kræver kød og fisk for at udvikle sig – hvordan går det så med en ung generation af veganere?

Claus Due foredrag

Tag med til Galapagos!

 • Den søsyge Darwins fantastiske evolutionsteori
 • De mest underlige dyr, I kan forestille jer
 • Her er mennesket ingenting… og det er fedt
 • Var Paradis sådan her, indtil æblet?

I bliver aldrig den samme efter at have set en havleguan på størrelse med jer selv, kravle op fra havet for at grave sine æg ned – lige for fødderne af jer. Og det er langtfra hverdagskost at stå i vandkanten med shorts, der er våde af bølgerne, mens man holder øje med et helt dusin ørnerokker, der racer rundt for at lede efter den bedste mage.

På snorkelturene er I midt i en kæmpefest af tropefisk, der sprutter af farver og mønstre, og måske piler pingviner, søløver og suler ind mellem dig og din dykkermakker. Tættere på Paradisets Have kommer man næppe. For her er I på besøg i en verden, hvor dyrene hverken betragter jer som ven eller fjende, men er helt ligeglade. Det er deres liv. Vi ser blot respektfuldt til.

Se skønne billeder og hør Claus Dues levende beretning om, hvordan dyrelivet nåede denne øgruppe, der ligger to timers flyvning fra Sydamerikas fastland. Og hvordan arterne udviklede sig i alle retninger i kampen for overlevelse i denne golde og ugæstfri natur, der alligevel har sin helt egen skønhed.

Hør, hvad der i 1835 inspirerede Charles Darwin til naturvidenskabens mest epokegørende teori nogensinde, og hvordan hans berømte værk om ”Arternes Oprindelse” blev til.

Lær, hvorfor øgruppen er et vulkansk samlebånd, hvor der skabes nye øer i den ene ende, mens de ældste synker i havet i den anden, og hvad betyder det for livet herude?

Claus Due foredrag

"VandAben", en videnskabsthriller med et isnende budskab

 • Hvorfor er vi mennesker så pokkers kloge?
 • Er delfiner en gave eller en trussel?
 • Havde verden været et bedre sted uden spejlet?
 • Hvor fører genteknologien os hen?

Efter 27 år i en skrivebordsskuffe blev en idé til noter og – endelig – et færdigt manuskript: “VandAben” nåede boghylderne i marts 2023. Skrevet frem af Claus Dues fascination af og forskning i kommunikation og adfærd og zoologi. Drevet af frustration over menneskets egoisme, snæversyn og grådighed, samt miljøorganisationernes manglende gennemslagskraft. 

Dagen efter udgivelsen sad Claus Due i “Go’morgen Danmark” og fortalte om delfinernes kommunikation. Så fulgte en times radioudsendelse om menneskets evolution. To måneder senere var han atter i “Go’morgen Danmark” for at belyse Ruslands misbrug af delfiner i Ukraine krigen. Siden har han været i radioen flere gange og holdt foredrag rundt om i landet.

For videnskabsthrilleren “VandAben” er ikke blot en spændende roman, krydret med både fantasi og lune. Dens styrke er, at den hviler på et fundament af forskning og viden om delfiner og menneskets udvikling. Viden og perspektiver, der vil ryste jer!

Tag med til delfincenteret på sydspidsen af Sinaihalvøen og den knastørre ørken ved det Afrikanske Horn, hvor forskere graver efter uddøde fortidsmennesker og deres DNA. “VandAben” er første værk i en trilogi. To’eren hedder ”Bidansen” og udkommer i 2024, mens bind 3 er planlagt til udgivelse i 2025.

Claus Due

Delfinens stemme

Claus Due

Er vi landkrabber eller vandmænd?

Claus Due

Tag med til Galapagos!

Claus Due

"VandAben", en videnskabsthriller med et isnende budskab

Se foredrag med Claus Due

Referencer

Claus Due er en eminent foredragsholder! Han formår at gøre tør evolutionsteori til lyslevende vedkommende fortællinger. Claus får publikum til både at sanse og forstå, hvorfor det er så vigtigt, at vi kender vores oprindelse, hvis vi skal leve gode, bæredygtige liv i dag.

Ilia Swainson,

Rådgivende retoriker og sanger

Claus tog fra start scenen, og med en tydelig entusiasme og viden om emnet var jeg fanget fra start til slut. Det er tydeligt, at Claus har noget på hjertet, og han formår med sin behagelige personlighed og inddragelse af både videnskab og personlige oplevelser at sørge for, at man er både underholdt og udfordret under hele foredraget. Claus veksler mellem teoretisk viden, egne oplevelser og inddragelse af publikum, hvilket gør, at tiden flyver afsted. Aller bedst er det at opleve en foredragsholder med lys i øjnene og noget på hjerte - det smitter!

Mikkel Holm. Afdelingsleder,

Usserød Skole

VandAben - en spændingsroman

”Genskabe menneskets forfædre. Er I fuldkommen sindssyge?”
”Hold kæft, og sæt dig ned. Du er selv forsker og ved, hvordan det er.”

Delfinspecialisten Poul Hansen bliver narret til at hjælpe forsker og pengemand Wolfgang Stern med at stoppe nogle dødsulykker i Sterns udgravning ved Afrikas Horn. Da Poul kommer til ørkenen, opdager han, at man er ved at udvikle menneskets nærmeste forfader Homo habilis ud fra fossiler, man har fundet. De store abemennesker, der bliver fremstillet i ørkenens hemmelige laboratorier, vil kunne gøre Stern og hans investorer svimlende rige, men udsigten til formuer gør også blind over for alt, der kan gå galt.

Samtidig sker der flere dødsfald på Pouls eget delfincenter ved Rødehavet. Dødsfaldene viser sig at være forbundet med dødsulykkerne i Sterns udgravning. Poul er ikke i tvivl – dødsfaldene kan få katastrofale konsekvenser for menneskeheden. For at undgå en verdenskatastrofe må Poul sætte livet på spil.

VandAben
Forespørg på Claus Due

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 12 12 99
Claus Due
Claus Due

5 ud af 5 stjerner

Claus tog fra start scenen, og med en tydelig entusiasme og viden om emnet var jeg fanget fra start til slut. Det er tydeligt, at Claus har noget på hjertet, og han formår med sin behagelige personlighed og inddragelse af både videnskab og personlige oplevelser at sørge for, at man er både underholdt og udfordret under hele foredraget. Claus veksler mellem teoretisk viden, egne oplevelser og inddragelse af publikum, hvilket gør, at tiden flyver afsted. Aller bedst er det at opleve en foredragsholder med lys i øjnene og noget på hjerte - det smitter!

Mikkel Holm - Afdelingsleder, Usserød Skole Se alle referencer