Tlf.35 12 12 99

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
Iselin C. Hermann

Forfatter, tidligere redaktør og fhv. cirkusartist.

foto Phlip Parsipal Nørgaard

Iselin C. Hermann

Anmelderrost forfatter

Uforpligtende forespørgsel på Iselin C. Hermann

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Iselin

Lecture icon

Foredrag

Iselin Cosman Hermann debuterede med brevromanen ”Prioritaire” i 1998, som blev en stor succes både herhjemme og rundt omkring i verden. Siden har Iselin skiftevis skrevet romaner for voksne og for børn. Blandt andet den eventyrlige ”Kongen af Sydspanien og hele balladen”, digtet i Málaga, romanen ”Der hvor månen ligger ned” som hun skrev mens hun boede med sin familie i Damaskus, fulgt op af børneromanen ”Fadul og hele fadæsen”.

Steder i verden er drivkraften i forfatterskabet. ”Historier kan opfindes, men steder findes” som hun siger.

Nu er Hermann bogaktuel med romanen ”Berninis øje” som er baseret på levet liv med en gennemgribende historisk og kunsthistorisk research.

Exofiktionen ”Berninis øje” har været i proces i fem år og romanen skildrer det italienske universalgeni Gian Lorenzo Bernini:

Billedhugger, maler og arkitekt i barokkens Rom. Enhver som har været i Den evige Stad er stødt på Bernini overalt i byen, måske uden at vide det. Bernini er manden bag et utal af fontæner, kirker og skulpturer i Rom. Bare tænk på den smilende elefant med sin alt for lange hale og en obelisk på ryggen på Piazza Minerva, det frådende springvand De fire Floder midt på Piazza Navona, og nå ja: selve Peterspladsen. Bernini levede et liv på vulkaner både privat og professionelt, og det er der kommet en roman ud af, som har fået mange anmelderroser, hjerter og stjerner med på vejen.

Iselin Hermann skriver alle sine bøger igennem i hånden to til tre gange, før hun skriver manuskriptet ind på computer, og hun har et dybt forhold til kunst, kunsthåndværk og til håndværket at skrive.

Hun er uddannet cirkusartist fra ”École Nationale du Cirque” i Paris, hovedfag i nordisk litteratur, Københavns universitet, delstudier i Teatervidenskab, Italiensk og Kunsthistorie (hvor hun blandt andet skrev en opgave om ”Tidsopfattelsen i Berninis kunst tilbage i 1983.) Uddannet i mesterlære som forlagsredaktør. Arbejdede fra 1985 til 1997 som redaktør på Brøndums forlag.

Se foredrag med Iselin C. Hermann
Foredrag Iselin C. Hermann

Berninis øje” eller ”Et liv på vulkaner

– foredraget tager publikum 400 år tilbage i tiden og til Rom i en og samme arbejdsgang.

Gian Lorenzo Bernini (1598 – 1680) overgik allerede som 12-årig sin far og læremester, Pietro Bernini, som billedhugger. Paven indså tidligt at vidunderbarnet kunne blive et vigtigt redskab i den katolske kirkes modreformation; Bernini kunne synliggøre for enhver hvor potent og pragtfuld Guds sande tro tog sig ud i modsætning til den puritanske protestantisme deroppe nordpå. Bernini kom til at leve under otte paver, og det lykkedes ham – med nød og næppe – at stå under samtlige pavers gunst. Derfor ser Romrejsende Berninis fingeraftryk overalt i Den evige Stad.

Berninis liv var langt, uhyre produktivt dynamisk og dramatisk; en kunstner i splid med sig selv og sine rivaler, en mand styret af længsel, lyst og liderlighed, et menneske som både var større og mindre end sig selv.

Foredraget bliver holdt uden ledsagende billeder, da forfatteren hellere vil skildre Berninis værker i ord, i håbet om at publikum vil blive så nysgerrige at de skynder sig hjem og googler alt den kunst de er blevet præsenteret for, og dernæst købe billet til Rom hurtigst muligt.

Foredrag Iselin C. Hermann

"Rastløshedens digter”

– et foredrag om Henrik Nordbrandt og hans forfatterskab.

Iselin Cosman Hermann skrev i 1986 speciale på Københavns Universitet om Henrik Nordbrandt. Det var hun den første som gjorde, idet forfatterskabet stadig var ved at tage form, mens hun arbejdede med dets mange aspekter.

Henrik Nordbrandt (1945 – 2023) blev født med granatchok, som han selv ofte sagde. Den franske Skole blev bombet samtidig med han var ved at komme til verden på Frederiksberg hospital meget tæt ved det tragiske angreb.

Såvel hans fremtoning som hans forfatterskab var skælvende, sitrende og lige så stærkt som det var sart. Der var måske noget om dét med granatchokket. Meget hurtigt blev Nordbrandt den rejsende digter, han slog sig ned i Grækenland og Tyrkiet i adskillige år og talte begge sprog fremragende. Og hans digte bærer præg af de steder han har boet; en poesi fuld af roser, tyrkisk kaffe, tunge dufte, rastløshed, midlertidige boliger og først og fremmest gennemvævet af længsel.

Efter Hermann havde afleveret sit speciale blev hun redaktør på Brøndums forlag, hvor hun første gang mødte Nordbrandt og blev den første læser af en af digterens mest kendte digte ”Året har 16 måneder” fra samlingen ”Håndens skælven i november”. Senere opfordrede hun ofte Nordbrandt til at skrive til Brøndums forlag, blandt andet dagbogen fra Tyrkiet ”Ruzname” som følger forfatteren i hans selvvalgte exil fra 4. marts

1995 til 4. marts 1996, kogebogen ”Damelår og andre tyrkiske specialiteter”, ”Vi danskere” en digtsamling Hermann opfordrede ham til at skrive, efter han permanent vendte hjem til det fædreland, han havde det så komplekst med, mens hans modersmål har givet os et uendeligt smukt, sitrende, grumt og gnistrende værk som for altid vil blomstre i poesiens have.

Foredraget giver et billede af mennesket Nordbrandt, af hans forfatterskabs mange tematikker og det vil være krydret med personlige anekdoter, fordi Iselin Hermann ud over at være digterens redaktør også blev hans nære ven.

Foredrag Iselin C. Hermann

Spænd sikkerhedsbæltet

– steder i verden er den trampolin Iselin Hermanns litteratur hopper fra.

”Historier kan opfindes, men steder findes” har hun udtalt. Foredraget tager publikum op gennem Hermanns forfatterskab i tid og sted. Lige fra debuten ”Prioritaire” hvor to mennesker forelsker sig pr brev mellem København hvor den kvindelige hovedperson bor, og den lille sydfranske by Fanjeaux, hvor kunstmaleren Jean Luc Foreur holder til. Videre til Málaga, hvor Hermann boede med sin familie mens hendes børn var små, og digtede historien om Kongen af Sydspanien og den skrækkelige Doña, og hele balladen, Dernæst til Damaskus, en by hvor hun har opholdt sig sammenlagt to år af sit liv, og hvorfra hun har skrevet romanen ”Der hvor månen ligger ned” og børneromanen ”Fadul og hele fadæsen”, Christiansø danner rammen om romanen ”Dampe” om J.J. Dampe som, af politiske årsager, sad i isolationsfængsel på den afsides ø i begyndelsen af 1800tallet. Hermann har boet på Danmarks østligste punkt i to vintre, hvor hun blev en del af det meget lille lokalmiljø derovre.

Foredraget tager også publikum til Paris med nedslag i romanen ”Domino” og til Rom hvor hendes seneste roman foregår, og hvor hun har boet i længere perioder i sit liv. Spænd sikkerhedsbæltet rejsen begynder her.

Referencer

Forespørg på Iselin C. Hermann

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 12 12 99