Tlf.35 12 12 99

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
Jeanette Varberg

Fortællinger fra fortiden: Danmarks vej gennem århundreder.

De Dios

Jeanette Varberg

Nysgerrig museumsinspektør og passioneret arkæolog; dedikeret til fortidens mysterier og formidling af historiske fund.

4.75 ud af 5 stjerner

Jeanette har en utrolig stor viden på sit felt, og der var ikke nogen spørgsmål eller kommentarer, som hun ikke havde svar på. Meget dygtig og et berigende foredrag.

Anne Mette Ramsgaard Johansen - Grejs-Hornstrup pastorat Se alle referencer

Et foredrag med Jeanette Varberg giver jer:

  • Inspirerende fortællinger fra ældgamle civilisationer
  • Indblik i historiske konflikter fra stenalder til vikingetid
  • Engageret formidling af fortidens mysterier
Uforpligtende forespørgsel på Jeanette Varberg

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Jeanette

Lecture icon

Foredrag

References icon

Referencer

Med sine foredrag tager Jeanette Varberg jer med tilbage i historien. Jeanette er museumsinspektør på Nationalmuseet. Hun skriver desuden fast for Kristeligt Dagblad og er ofte i medierne med sine skarpe, historiske vinkler på nutidens store udfordringer som klimaændringer, konflikt og migration. Hun er en meget aktiv formidler af vores forhistorie som forfatter, debattør og foredragsholder, og har deltaget i store DR serier, som blandt andet “Historien om Danmark” og “Togtet”

Et foredrag med Jeanette Varberg giver jer:

  • Inspirerende fortællinger fra ældgamle civilisationer
  • Indblik i historiske konflikter fra stenalder til vikingetid
  • Engageret formidling af fortidens mysterier

Få indsigt i historien og fortidens mysterier

Fra hun var helt lille, har historier om fortiden altid optaget Jeanette Varberg. Især var hun fascineret af fortællingen om barnekongen Tutankhamon, der blev fundet i Kongernes Dal. Tanken om, at der rundt omkring i verden ligger ældgamle skatte og fantastiske historier gemt i jorden, har fulgt og betaget hende lige siden.

I 2014 modtog Jeanette Danmarks Radios store formidlingspris Rosenkjærprisen og Blixenprisen for sin bog ”Fortidens slagmarker – krig og konflikt fra stenalder til vikingetid” (Gyldendal). Bogen levendegør detaljer fra fortiden så tilpas underholdende og menneskeligt vedkommende, at læserne fanges ind, og samtidig redegør Jeanette for de store historiske linjer. Jeanette var desuden nomineret til årets dansker i 2017. I 2019 udgav Jeanette den succesrige bog Viking, som allerede 7 dage senere kom i 2. oplag. I 2022 modtog Jeanette Varberg den prestigefyldte Amalienborgprisen “som en påskønnelse af hendes lange karriere og en anerkendelse af hendes videnskabelige og kulturelle indsats i formidlingen af fortidens mysterier.”

Book Jeanette Varberg til et spændende og inspirerende foredrag, hvor hun udfolder sin store viden om historiske begivenheder, slagmarker og meget mere.

Se foredrag med Jeanette Varberg
Jeanette Varberg foredrag

Epidemier gennem 10.000 år – 10 ting man kan lære.

Dobbeltforedrag med Poul Duedahl på baggrund af bogen ”Den Fjerde Rytter – 10.000 års epidemihistorie
I slutningen af 2019 følte den 57-årige rejehandler Wei Guixian i Wuhan sig småsløj. Hun opsøgte læge for at få hjælp til at dulme symptomerne og vendte derpå tilbage til sin stadeplads på dyremarkedet. Tre måneder senere var smitten ude af kontrol og spredt i hele verden.

For langt de fleste af den moderne verdens indbyggere var det første gang, de så effekten af en verdensomspændende epidemi med den angst og destruktion, som følger i slipstrømmen. I et historisk perspektiv var den til gengæld forventelig.
Frygten for epidemierne er ældgammel, og har stort set alle tider været til stede. I den vestlige verden blev den ofte symboliseret ved den Fjerde Rytter – en gustengul rytter, beskrevet i Johannes åbenbaringen, der bragte med sig sygdom, sult og død. Epidemier er uden sammenligning verdenshistoriens største dræber og overskygger i den sammenhæng klart naturkatastrofer og krige.

Flere gange har epidemier ændret historiens gang og været afgørende for, om imperier bestod eller bukkede og om krige er blevet vundet eller tabt. Og de berørte samfund har altid set anderledes ud efter en epidemi.
I dette foredrag fortæller Jeanette Varberg og Poul Duedahl hele historien, fra de første epidemier blandt de tidligste stenalderbønder, til situationen i skrivende stund, hvor hele verdens befolkning er blevet ramt af COVID-19.

Jeanette Varberg foredrag

Urtid

I dette tidløse foredrag fortæller den prisvindende arkæolog Jeanette Varbergs livet i urtiden – hvad ved vi og hvad fortoner sig i tidens tåger.

Dybt nede i jorden og i de våde moser finder arkæologerne konstant nye spor og små lev fra vores fjerne forfædre. Forsigtigt stykkes de sammen og giver os et indblik i, hvordan livet var i fortiden, og om hvad det vil sige at være et menneske. I foredraget fortæller inspektør ved Nationalmuseet, Jeanette Varberg, med udgangspunkt i arkæologiens fund om, hvad vi ved om, hvordan det var at leve i urtiden. Samtidig er det også en historie om vores udvikling som sociale væsener og om vores dybe forbindelse til naturen. Jeanette Varberg desuden et særligt fokus på kvindernes rolle i urtidens samfund, som hun mener hidtil har været underbelyst.

Jeanette Varberg foredrag

Viking - Ran, ild og sværd

Vikingetiden er en af de helt centrale perioder i danmarkshistorien, og den er mere populær og fascinerende end det meste andet historie.

“VIKING” er Jeanette Varbergs brede fortælling om vikingetiden – den tager fat, hvor Fortidens Slagmarker slap, men er i øvrigt sin helt egen fortælling.

Hun sætter vikingetogterne i centrum og skriver om de vikinger, der kom til at sætte deres spor i hele datidens Europa. Fra Irland til Rusland, fra Grønland til Middelhavet blev vikingerne en del af historien, og de træder frem i arkæologien og kilderne. Nordens krigere satte sejl i en jagt på guld, ære og i sidste ende land. Plyndringer, slagmarker og magtkampe, politiske magtspil, rænkespil og landvindinger er alle facetter af fortællingen om vikingerne ude i Skandinavien og Europa. Samtidig så tiden en stærk udvikling af de skandinaviske kongedømmer, store konger samlede magten og grundlagde det Danmark, vi kender. Heri spillede også kvinderne en afgørende rolle om end ofte i skyggen af deres mænd.

Mens vi normalt sætter vikingetidens århundreder fra midt i 700-tallet til midt i 1000-tallet, udvider Jeanette Varberg perioden, så vi får et spænd på godt 700 års historie. Baseret på arkæologiske fund og historiske kilder formidles et langt stræk fra 300-tallet til begyndelsen af 1100-tallet.

Jeanette Varberg foredrag

På ekspedition

Som arkæolog rejser man ofte over hele verdenen i søgen efter svar på fortidens store spørgsmål. I Jeanette Varbergs arbejdsliv har hun rejst til mange spændende og anderledes steder i verden. Tag med på en rejse til Papua Ny Guinea i de første polynesieres fodspor og til de transsylvanske bjerge, hvor handlende rejste igennem efter guld, rav og blå glasperler i bronzealderen.

Undervejs vil Jeanette Varberg fortælle om vovede sejladser, om at vandre op gennem underjordiske floder og blive jagtet af en haj på åbent hav. Det bliver ikke kedeligt, og det er et mere personligt foredrag fyldt med humor og gode røverhistorier.

Jeanette Varberg foredrag

I Nordboernes fodspor

Det er en af middelalderens helt store gåder. Hvor blev vikingernes efterkommere i Grønland af? Det sidste skriftlige livstegn fra nordboerne er fra den 16. september 1408, da et par blev gift i Hvalsø Kirke dybt inde i Østerbygdens fjorde. Siden forsvandt de uden at efterlade sig så meget som et brev eller andre livstegn. I hundredvis af ruiner ligger spredt i Vestgrønlands fjordsystemer. De forladte gårde står som tomme skaller om et glemt liv.

I Jeanette Varbergs arbejde med at skrive en bog om vikingetiden indså hun hurtigt, at hvis hun skulle forstå, hvad der skete så højt mod nord, så var det nødvendigt at rejse derop og opleve landet selv og sejle på de fjorde, som vikingerne kom til for mere end 1000 år siden. Jeanette tog sin mand og børn med. De skulle rejse i nordboernes fodspor fra Østerbygden i Sydvestgrønland til Vesterbygden ved Nuuk længere mod nord.

Foredraget handler om at rejse i Grønland og ikke mindst om, hvordan vikingerne kom hertil, rejste videre til Amerika, mødte iniut-folket og i sidste ende forsvandt.

Jeanette Varberg foredrag

MeToo, kvinder og magt

Blod, børn og religion har holdt kvinder fra magten siden tidernes morgen – eller har det? Ligestillingen mellem mænd og kvinder set gennem de sidste 40.000 års historie.

Vi ligger stadig under for et kvindesyn, som igennem årtusinder har gennemstrømmet de store verdensreligioner, der i høj grad er udviklet i en tid, hvor politisk, maskulin magt og krig definerede dagsordenen.

Jeanette Varberg foredrag

Åndens spor

Følg åndens spor gennem hele vores fortid. Troen har altid været nærværende i barsk verden fra istiden til i dag.

For rundt regnet 100.000 år siden udviklede homo sapiens – det vil sige det moderne menneske (altså os) – en evne til at tænke abstrakt og udtrykke sig gennem fortællinger og komplicerede samtaler, der omhandlede mere end kun praktiske her og nu beskeder. Den kognitive revolution skabte en art, som ved hjælp af intelligens rykkede fra den mellemste del af fødekæden og op i toppen. Selvom vi ikke repræsenterede flere hundrede kilo ren muskelkraft, tænder og klør som eksempelvis løver, der var evolutionært forfinet gennem mange hundrede tusinder af år, så kunne vi med vores intelligens matche rovdyrenes råstyrke.

Jeanette Varberg foredrag

Det værste år at være i live i… Hvad kan fortidens katastrofer fortælle om fremtidens udfordringer?

Siden tidernes morgen har mennesket vandret i skyggen af store naturkatastrofer. Mange gange har et voldsomt vulkanudbrud tvunget civilisationer ud på kanten af udryddelse, og sandsynligheden for, at en supervulkan går i udbrud inden for en nær fremtid, er stor nok.

Epidemier, klimaforandringer, naturkatastrofer og krig er ikke noget nyt, men et vilkår mennesket altid har skullet leve med. Men det er sjældent, at civilisationer har formået at styre igennem kriserne. Det kan man se mange arkæologiske eksempler på lige fra da ”Fimbulvinteren” brød ud i år 536 og sænkede jordens temperatur med 2 grader på grund af et vulkanudbrud, til klimaforandringer i 800-tallet, som førte til at regnbælterne flyttede sig væk fra Mellemamerika og tvang maya-folket til at forlade deres megabyer i junglen.

Ved at se på de mange udfordringer mennesket har stået overfor i fortiden, så kan vi måske forudsige og nå at reagere på fremtidens klimascenarier. Vores jord er ældgammel, klimabælter, kontinenter og vulkaner har gang på gang radikalt ændret på livsbetingelserne. Så ved at kende konsekvenserne af dem vil vi stå stærkere i fremtiden.

Jeanette Varberg foredrag

Fortidens slagmarker

Vikingerne kom ikke ud af ingenting. Mange tusinde år med vold og krige gik forud for de berømte krigere. Historien om fortidens slagmarker bliver fortalt i øjenhøjde med levende skildringer af tabte verdener og et rigt billedunivers, som guider tilhørerne gennem de mange pragtfulde våben og andre skatte fra fortiden.

I jorden under vores fødder har arkæologerne fundet spor efter voldsomme krige, som rullede ind over Danmark for flere tusinde år siden. Historien om disse krige er aldrig blevet skrevet ned eller husket og derfor er de et stort mysterium. Jeanette Varberg fortæller om krig og ufred fra stenalderen og frem til vikingetiden. 6500 års glemt historie bliver rekonstrueret gennem arkæologiske spor, og hun prøver at give svar på nogle af vores fælles histories store gåder.

Jeanette Varberg foredrag

Danmarkshistorien

Historien om Danmark begyndte for længe siden. Jeanette Varberg fortæller om det landområde, der dukkede frem, da isen smeltede og de første mennesker kom vandrende for mange tusinde år siden. I foredraget kan man høre om stenalder, bronzealder, jernalder og vikingetid, rensdyrjægere og de første bønder, om moselig, skattefund og våbenofringer, om hærgende vikinger og fromme missionærer, og om hvordan Danmark blev til.

Jeanette Varberg foredrag

Mennesket har altid vandret - Folkevandringer og vendepunkter i historien.

Mennesket har altid vandret, og de store vandringer har formet vores historie og defineret, hvordan vores samfund ser ud i dag. Folkevandringer hører tæt sammen med store vendepunkter i historien. Krig, klimaændringer og sult. Jeanette Varberg tegner de store linjer i en fortælling om en række af menneskets mest markante vandringer. En indsigt, som stadig er relevant og sætter nutidens folkevandringer i perspektiv.

Referencer

Det var en god aften med et spændende og personligt foredrag. Det kan klart anbefales.

Pia Voel - Amager

AOF

Jeanette har en utrolig stor viden på sit felt, og der var ikke nogen spørgsmål eller kommentarer, som hun ikke havde svar på. Meget dygtig og et berigende foredrag.

Anne Mette Ramsgaard Johansen

Grejs-Hornstrup pastorat

En oplagt og engageret foredragsholder med et spændende foredag.

Erik Jørgesen

Historisk Samfund for Viborgegnen

Jeanette var meget engageret og levende, selv om det var online.

Jane Hansen

DM
Forespørg på Jeanette Varberg

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 12 12 99
Jeanette Varberg
Jeanette Varberg

4.75 ud af 5 stjerner

Jeanette har en utrolig stor viden på sit felt, og der var ikke nogen spørgsmål eller kommentarer, som hun ikke havde svar på. Meget dygtig og et berigende foredrag.

Anne Mette Ramsgaard Johansen - Grejs-Hornstrup pastorat Se alle referencer