Tlf.35 12 12 99
Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenterTlf.35 12 12 99
Foto: Rune Clausen
En af Danmarks absolut mest efterspurgte foredragsholdere. Professor i Socialantropologi.
4.75 ud af 5 stjerner
Vi har ikke fortrudt, at vi vovede pelsen og stak harpunen i Rane, for lige siden har lokalerne summet af refleksioner over emner som: generøsitet, transparens, tillid, give tid til vilde tanker, vove pelsen og sætte sig selv i og på spil. Rane er en af de allerbedste foredragsholdere, vi har haft til vores HR-netværksarrangementer i Makio - og vi har haft rigtig mange gode. Han ikke bare gav en flig af sig selv, men var i sin form også super inspirerende i forhold til at lytte, lede, motivere og forandre
Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.
Om Rane
Foredrag
Referencer
Rane Willerslev er en af landets absolut mest efterspurgte foredragsholdere, der med sin jordnære tilgang og ligefremme facon har inviteret hele landet til at tænke vildt og være nysgerrig. Med begge ben i den akademiske absolutte topliga og i de fjerneste vildmarker, spænder Rane bredt. Dette giver Rane Willerslev et fantastisk grundlag for at holde spændende og indsigtsfulde foredrag, når han i sin sparsomme fritid trækker fulde huse med sit foredrag.
Rane Willerslev er professor i socialantropologi og har en ph.d. fra University of Cambridge samt en kandidatgrad i Visual Anthropology fra University of Manchester.
Han har været chef for de Etnografiske Samlinger Moesgaard Museum, direktør for Kulturhistorisk Museum på Universitetet i Oslo, og fra 2013 til 2017 har han ledet det arktiske forskningsfokus på Aarhus Universitet. I juli 2017 tiltrådte Rane Willerslev stillingen som direktør for Nationalmuseet.
Rane Willerslev er tildelt et Jens Christian Skou Fellowship på Aarhus Institute of Advanced Studies, herudover er han to gange, i hhv. 2006 og i 2010, blevet tildelt bevillinger af Det Frie Forskningsråd. Rane Willerslev har desuden givet den prestigefyldte Malinowski Memorial Lecture på London School of Economics i 2010.
Han er forfatter og medforfatter til mange artikler, bogkapitler og akademiske monografier, og han har redigeret et utal af antologier og tidsskrifter. I Danmark er Rane Willerslev især kendt for bøgerne på “Flugt i Sibirien” og “Tænk Vildt”.
Book Rane Willerslev til et spændende foredrag, hvor I bliver inviteret til at tænke vildt og være nysgerrige.
Se foredrag med Rane WillerslevVi befinder os i en langvarig og ulykkelig kreativitetskrise, som vi skal se at komme ud af. De egenskaber, som skal til for at omsætte kreativitet til en kraftfuld katalysator for en sund og dynamisk samfundsudvikling, bliver hverken efterspurgt eller belønnet. Vi har udviklet et nulfejlsregime og har opgivet modet til at fejle produktivt. Men det er ikke for sent, det er bare på høj tid, at vi tænker vildt. Lær hvordan i dette Rane Willerslev foredrag.
I dagens Danmark kastes vi alle rundt i en stadig accelererende forandringsproces, hvis horisont vi formentlig knap nok kan skimte omridset af endnu. Alt, vi ved, er, at det bliver vildt. Vi oplever igen og igen kollaps, og meget af dét, vi ved og gør i dag, er med garanti ikke dét, vi gør og har brug for at vide i morgen.
Til foredraget vil Rane Willerslev på underholdende og skarp vis ud fra to kernebegreber beskrive og forklare, hvad der skal til, for at vi mennesker kommer helskindet gennem en opløsningstid, hvor de gamle former og tanker konstant skal gentænkes og fornyes. Det skal ifølge Rane ske på et grundlag af solid og dyb faglighed – det er vores rygrad. Men også med en vilje til som samfund at møde verden med større rummelighed og et mod til at lade sin verden kollapse i mødet.
Rane Willerslev taler med træer, og han ser spøgelseselge. Han er kommet til at fange sin egen datter i en dyrefælde, og euforiserende svampe har ændret hans liv. Rane mærker en dyb resonans med naturen, og han bruger dyr og planter til både at vejlede sig gennem livet og til at åbne skjulte verdener.
I mit magiske træ kommer vi helt tæt på Rane Willerslevs indre og ydre natur. I foredraget fortæller han de vildeste historier om dengang han debuterede som jæger og forstod en snert af forførelsens kunst, eller om dengang han fandt verdens smukkeste bøg og begyndte at tilbede den, eller om dengang han blev smidt i søen af i sin far og lærte noget om udholdenhed.
Foredraget er en kærlighedserklæring til naturen, også den danske natur, hvis vildskab på det seneste har overrumplet Rane.
Gennem sjove og rørende scener fra sin barndom, sin ungdom og sit voksenliv minder Rane Willerslev os i dette tankevækkende foredrag om, hvor meget naturen kan fortælle os, hvis vi evner at vende os mod den og være åbne for dens magi.
Dobbeltforedrag med Henrik Hvenegaard Mikkelsen.
Legen i det moderne samfund har trænge kår. Vi har fået stadig mindre tid til leg i hverdagen – og mange vil måske endda mene, at leg hovedsageligt hører til børnenes verden. Dette foredrag viser, hvad det skyldes. Med udgang i bogen “En Historie om Mennesket: Sapiens og Meningen med Tilværelsen” tager antropologerne Rane Willerslev og Henrik Hvenegaard Mikkelsen publikum ud på en rejse hundredtusindvis af år tilbage i tiden, tilbage til da vi levede som jæger-samlere, for at forstå den rolle, som leg har spillet siden tidernes morgen.
Legen har nemlig været en drivende faktor i menneskets udvikling. Men med landbrugets fremkomst skete der den opsplitning i “arbejde” og “leg”, som stadig præger os i dag. Tiden er nu kommet til at lære at kaste nyt lys på vores fortid og lære af jæger-samlerne, så vi kan få noget modstandskraft overfor de kræfter i samfund, som presser os ud af legen.
Foredraget er underholdende, provokerende og fortælles på en måde, så alle kan være med. Foredraget indeholder en række kerne-fortællinger, som gør, at den mere faglige viden ikke føles kedelig. Dernæst bliver fortællingen knyttet til menneskers livsvilkår i dag.
Rane Willerslev var ikke mere end 20 år, da hans nysgerrighed første gang lokkede ham på eventyr – langt ud i den sibirske ødemark. Senere fulgte en lang række andre dramatiske ekspeditioner.
Han har stået ansigt til ansigt med en aggressiv bjørn. I 65 graders sibirisk kulde var han ved at fryse ihjel fordi den russiske skindmafia var i hælene på ham og han måtte gemme sig i månedsvis på den sibiriske tundra, indtil ingen ringere end Putin intervenerede. Senere rejste han til det nordlige Uganda, et af verdens mest voldelige områder, for at møde og bo sammen med Ik folket. Også her kom hans liv til at hænge i en tynd tråd.
Rane Willerslev vil gerne se, hvordan verden hænger sammen, og han bevæger sig gerne helt ud til kanten for at finde svaret. Sådan har han haft det lige siden han var en ung og uprøvet antropolog, til nu i dag, hvor han er direktør for Nationalmuseet.
Rane Willerslev fortæller om sine oplevelser som pelsjæger i Sibirien og om sit idealistiske pelsprojekt, der havde til formål at gøre op med århundreders udnyttelse af de sibiriske zobeljægere. Det var planen, at jægerne skulle sælge deres skind direkte til pelsauktionen i Danmark uden om de korrupte mellemmænd.
Projektet behagede imidlertid ikke den russiske mafia, der fik udstedt en arrestordre på Rane Willerslev. Han måtte flygte ud i tajgaen, hvor jagten er et spørgsmål om liv eller død, og han overlevede kun ved et lykketræf sit langvarige eksil i et af verdens koldeste områder.
Alle siger, at Danmark skal være et innovationssamfund, og at vi kun kan klare os i den globale konkurrence, hvis vi kan få nye ideer og skabe kreative løsninger. Spørgsmålet er bare om det uddannelsessystem, vi har skabt med flere og flere tests og mere og mere fokus på korrekthed, leder frem mod mere innovation. Det mener Rane Willerslev ikke, at det gør. Tværtimod! Uddannelsessystemet har stirret sig blind på ligegyldige færdigheder, korrekte besvarelser og høje karakter. I stedet skal der faglighed, leg med ideer og en læringskultur, der tillader, at vi fejler produktivt ind i uddannelsessystemet. Oplev spændende refleksioner over nutidens uddannelsessystem i dette Rane Willerslev foredrag.
Med udgangspunkt i det sibiriske jægerfolk, jukagirerne, delagtiggør Rane Willerslev tilhørerne i sin antropologiske forskning i naturreligion (animisme). Ånder, reinkarnation og jægere i dyrekostumer kan let opfattes som udtryk for en primitiv livsform, der bygger på illusioner og selvbedrag.
Rane Willerslev tager i sin forskning jukagirerne alvorligt og argumenterer for, at deres virkelighedsbillede er lige så gyldigt og lige så funktionelt som vores på sine egne betingelser. Foredraget tager afsæt i Rane Willerslevs egne oplevelser som pelsjæger i Sibirien.
Det er almindeligt kendt, at selvmord er særligt hyppigt forekommende i de arktiske egne, og det er en udbredt opfattelse, at de mange selvmord navnlig skyldes barske levevilkår. Rane Willerslev fortæller om sine feltstudier blandt folket tjukterne, der lever som rensdyrhyrder på Kamtjatka.
Her oplevede han, hvordan gamle mennesker beder deres slægtninge om at blive slået ihjel, og hvordan disse drab betragtes som en menneskeofring til forfædrene. Tjukternes forestillinger om reinkarnation og grænsen mellem liv og død stiller spørgsmålstegn ved den vestlige opfattelse af de arktiske selvmord.
Rane Willerslev er en ivrig samfundsdebattør på forskningens område. I foredraget gør han rede for den fundamentale værdi af grundforskning og faren ved at øremærke for stor en del af forskningsmidlerne til formål, som antages at ville lønne sig på kort sigt. Kun med frihed til at lege med ideerne kan forskeren bringe videnskaben kvantespring videre. Desuden fortæller Rane Willerslev om, hvordan vi bør nytænke museernes rolle i formidlingen af videnskabeligt arbejde. Kom i berigende selskab i et Rane Willerslev foredrag.
En meget kompetent og levende foredragsholder, der gav, hvad vi havde efterspurgt og som var lydhør for vores spørgsmål.
Maja Mailund
Et spændende foredrag hvor vi startede på den brede palette, men kom ned gennem tragten, hvor det gav mening - Udgangspunktet var Tænkt vildt set i en ledelseskontekst.
Ulla Bjørn
Kommentarerne fra de studerende; Forfriskende og motiverende med en engageret og nærværende foredragsholder; Godt, relevant sjovt; Utrolig inspirerende og hans ledelsesperspektiver og andre pointer er helt fantastisk; Super relevant; Jeg stemmer på ham som statsminister; Interessant oplæg med gode buskaber om kreativitet og innovation, der ikke altid formår at blive tydeliggjort ved lignede arrangementer; enormt inspirerende - den mand kan noget helt særligt. Han burde være undervisningsminister, hvor han kunne hjælpe med at komme konservatismen og performancekulturen til livs..... Kommentarer fra SDU: Rane ramte nøjagtigt det vil ønskede at formidle til de studerende. Klart, skarpt og jeg tror alle vi følte os i et magisk rum undervejs! At Rane så også blev 45 minutter ekstra ud over de 75 min og svarende på spørgsmål fra de studerende med en ærlighed og personlige erfaringer (som normalt går når tiden er ovre, men det gjorde de ikke er), som var noget de studerende virkelig lyttede til og satte meget stor pris på!!! Selv om man har læst Tænkt vildt det er guddommeligt at fejle fik man nogle helt andre dybder og billeder ved at høre Rane selv fortælle det. Rane rammer noget i tiden med hans overførsels af viden fra jægersamfundet som synes utrolig brugbart i opbygning af nye ledelses- og (agile) organisationsformer i den verden vi er på vej over i. Meget tilfredse herfra SDU
Linette Sønderby
"Rane Willerslev er en yderst kompetent foredragsholder. Foredraget "På flugt i Sibirien" var utrolig spændende og blev fortalt meget entusiastisk, så man tydeligt kunne fornemme hvilken situation han måtte ha' været i. Ligeledes hvordan det Sovjetiske system fungerede med mafia lignende tilstande."
Peter Madsen
Et nærværende foredragt med et stærkt personligt touch - fedt med en foredragsholder der lader sig rive med :-)
Morten Krebs
Vi har ikke fortrudt, at vi vovede pelsen og stak harpunen i Rane, for lige siden har lokalerne summet af refleksioner over emner som: generøsitet, transparens, tillid, give tid til vilde tanker, vove pelsen og sætte sig selv i og på spil. Rane er en af de allerbedste foredragsholdere, vi har haft til vores HR-netværksarrangementer i Makio - og vi har haft rigtig mange gode. Han ikke bare gav en flig af sig selv, men var i sin form også super inspirerende i forhold til at lytte, lede, motivere og forandre
Malene Gude
Meget inspirerende
Marianne Eltong Gade
Det var en godt foredrag med en oplagt fortæller.
Pia Voel
Et klart anbefalingsværdigt og underholdende oplæg fra Rane. Rane var inspirator til vores arrangement og han levede helt op til rollen. Han fik sat tankerne igang hos deltagerne.
Marie Louise
Rane er altid et frisk pust i en stor forsamling.
Karin Rasmussen
Et meget inspirerende og tankevækkende foredrag, som faldt helt i tråd med vores konferencetitel Fryd, Frækt og Vildt. Der var stor begejstring for foredraget.
Lykke Østrup Andersen
Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.