Tlf.35 12 12 99

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
Aske Juul Lassen

Aske Juul Lassen forsker i sociale og kulturelle aspekter af aldring

Aske Juul Lassen

En af landets førende eksperter inden for pension, alder og aldring.

Uforpligtende forespørgsel på Aske Juul Lassen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Aske

Lecture icon

Foredrag

Aske Juul Lassen forsker i sociale og kulturelle aspekter af aldring. Han er etnolog og har forsket i, hvordan den anden halvdel af livet har ændret sig i de sidste 20 år, og hvordan den 3., alder og alderdommen i dag handler mere om udvikling end afvikling. Den nye generation af ældre er radikalt anderledes end tidligere tiders, og de nye gamle sprudler og er en vigtig ressource for samfundet.

Han er en ivrig debattør og en af landets førende eksperter inden for alder og aldring. Han har udgivet en lang række artikler om pensionsovergange, seniorarbejdsliv, aldersdiskrimination og alderens betydning for vores måder at forstå hinanden på, og han står bag Sundhedsstyrelsens råd om pensionsovergangen.

Se foredrag med Aske Juul Lassen
Foredrag Aske Juul Lassen

Pensionens 10 bud

Pensionsovergangen er en af livets store overgange, men vi har ikke som samfund formået at tage den alvorligt nok. Din bank og pensionskasse kan rådgive dig om jura og pension, men hvad med alt det, som skal fylde i livet herfra? Når du går på pension, ændrer din identitet, retning og mening sig, og samtidig skal du til at vænne dig til, at du ikke behøver at være nyttig hele tiden. Det er skønt, men kan også føles flygtigt og vægtløst. I dette foredrag kommer vi omkring de 10 vigtigste ting, man som pensionist skal forholde sig til i forbindelse med pensionsovergangen. Foredraget er baseret på bogen ’Livets tredje akt’, og budene er en kondensering af min egen og andres forskning på området. I let omskrevet form er budene også blevet til Sundhedsstyrelsens råd til overgangen.

Foredrag Aske Juul Lassen

Seniorarbejdslivet

Ca. 80% af danske pensionister kunne være fortsat med at arbejde, hvis de havde lyst. Der kan være masser af gode grunde til at gå på pension, men for mange mennesker, er der også masser af gode grunde til at blive. I dette foredrag zoomer jeg ind på de mange forskellige veje, som flere og flere mennesker begynder at tage i den sidste del af arbejdslivet. Mange har gradvise pensionsovergange, hvor de går ned i tid løbende, andre starter firmaer eller skifter karrierespor. I alle tilfælde gælder det, at forskningen viser, at der er gode grunde til at overveje sine prioriteringer, og måske tage en ny vej sidst i arbejdslivet. Foredraget kommer desuden ind på gode råd til seniorsamtaler og belyser aldersdiskrimination, kompetenceudvikling og seniorers mindreværdskomplekser på arbejdsmarkedet.

Foredrag Aske Juul Lassen

Seniorsamtaler

Seniorsamtalen er svær for både leder og medarbejder, men der er samtidig en del der tyder på, at den kan være et godt redskab til et godt seniorarbejdsliv og til at holde længere på den ældre medarbejder. En del seniorer føler sig stødt over at blive indkaldt, og opfatter det som et signal til pension. Samtidig kan det være svært at bede om seniordage og lignende, hvis der er lang tid til pensionen, for hvordan stiller man sig så i hierarkiet på arbejdspladsen? Lederen er samtidig bange for at sende det forkerte signal til vellidte medarbejdere. I dette foredrag går jeg tæt på nogle af de udfordringer, som vi er stødt på i flere forskningsprojekter, og fokuserer på seniorsamtalen som et udviklingsredskab. Foredraget kan henvendes til både ledere og medarbejdere og suppleres med guidelines og tiltag på området.

Foredrag Aske Juul Lassen

De nye gamle

Vores forestillinger om, hvor vi er henne i livet, når vi har rundet 50, 60, 70 eller 80 er utidssvarende. De nye gamle springer rammerne for alderdommen, og går nye veje i deres søgen efter fortsat udvikling, interesser, arbejde, lidenskab og oplevelser. Det er en fortælling om at frigøre sig fra alderens snærende bånd, men det kan også blive et pres for konstant udvikling, selvom man egentlig blot ville slappe lidt af. Med udgangspunkt i den seneste forskning om den nye generation af ældre mennesker, viser foredraget, at et spirende opgør med alderens normer er i gang , og at man ikke behøver at lade sig styre af sin fødselsattest.

Foredrag Aske Juul Lassen

Alderisme

Fordomme om alder er udbredt og fører i mange tilfælde til en usynlig diskrimination, hvor vi i alle aldersgrupper kommer til at se ned på de ældre – og de ældre gør det i høj grad også selv. Ligesom racisme og sexisme baserer alderisme sig på nogle fejlagtige forestillinger. Vi har misforstået alderens betydning for vores evner, sundhed og formåen, og der er et stort potentiale for den enkelte og for samfundet i et opgør med alderismen. I dette foredrag belyser jeg de mange fordomme om alder, hvorfor de ikke holder, og hvilke konsekvenser alderisme har for os alle.

Referencer

Forespørg på Aske Juul Lassen

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 12 12 99