Tlf.35 12 12 99

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
Charlotte Weitze

Øko-kreativitet: Kunstens rolle i miljøbevarelsen.

Lea Meiland

Charlotte Weitze

Skønlitterær forfatter med et dybt engagement i klimaspørgsmål. Kombinerer sin forfattergerning med at fremme bæredygtighed.

5 ud af 5 stjerner

Charlotte Weitze leverede et spændende og nærværende foredrag om sin roman Rosarium, hvor hun både dykkede ned i researchprocessen og selve romanen. Efterfølgende etablerede hun en livlig samtale med publikum. Stor anbefaling herfra.

Vanja Falk - Sorø Kunstmuseum Se alle referencer

Et foredrag med Charlotte Weitze giver jer:

  • Indblik i skabelsen af genrebrydende litteratur, hvor planter og mennesker flettes sammen i fortællinger
  • Perspektiver på klimakrisen og individets rolle i den grønne omstilling, både gennem litteratur og livsstilsændringer
  • Inspiration fra en forfatters kreative proces, engagement i miljøet og eventyrlige fortællinger
Uforpligtende forespørgsel på Charlotte Weitze

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Charlotte

Lecture icon

Foredrag

References icon

Referencer

Books icon

Bøger

Charlotte Weitze elsker at fortælle om sine researchprocesser, hvad den eventyrlige genre kan og lægger op til en debat om, hvorvidt kunsten kan være med til redde verden fra klima og økokrisen. Charlotte har siden debuten i 1996 holdt foredrag med udgangspunkt i sit prisbelønnede og anmelderroste forfatterskab. Romanerne og novellerne har ofte menneskets forhold til naturen som udgangspunkt, og er skrevet i den eventyrlige genre. Samtidig er de rodfæstet i den hverdagsverden vi kender, som således bliver sat til debat på en særdeles original måde.

Et foredrag med Charlotte Weitze giver jer:

  • Indblik i skabelsen af genrebrydende litteratur, hvor planter og mennesker flettes sammen i fortællinger
  • Perspektiver på klimakrisen og individets rolle i den grønne omstilling, både gennem litteratur og livsstilsændringer
  • Inspiration fra en forfatters kreative proces, engagement i miljøet og eventyrlige fortællinger

Få indsigt i forfatterskab med fokus på klima og økokrisen

Charlotte Weitze er uddannet folklorist, et studie der beskæftiger sig med eventyr og folketro. Ud over det har hun været radiovært, skrevet radiodramatik og audiowalks, og hun underviser i kreativ skrivning. De seneste to romaner har øko -og klimakrisen som tema. ”Rosarium” (2021) er en eventyrlig slægtsroman om mennesker, planter og alt det der er midtimellem. ”Den afskyelige” (2016) er en humoristisk sci-fi-roman om klimakrise, kærlighed og afskyelige snemænd. “Rosarium” er desuden nomineret til DR Romanpris 2022 og Weekendavisens Litteraturpris.

Sammen med sin familie har hun den klimaaktivistiske blog 2030-planen.dk, der handler om, hvordan familien over de sidste ti år har nedsat husstandens CO2-udledning markant.

Book Charlotte Weitze til et spændende og nærværende foredrag, der gør jeres organisation klogere på forfatterskab, klima og økokrisen

Se foredrag med Charlotte Weitze
Charlotte Weitze foredrag

Rosarium

Den velanmeldte romanen ”Rosarium” (forlag Gutkind) udkom i foråret 2021 til stor opmærksomhed og er allerede solgt til flere lande, og desuden nomineret til DR romanpris 2022. Det er en vildtvoksende slægtsroman om mennesker, planter og det der er midtimellem.

En ung pige slår rod i skoven, der er et kloster fuld af nonner, som lever af sollys og en botaniker på jagt efter en rose med usædvanlige egenskaber. Rosarium strækker sig fra slutningen af det 19. århundrede, til nutidens USA og videre ind i fremtiden. Det er en fortælling om at bære kimen til en livsform, hvor mennesker og natur indgår i en mere organisk sammenhæng.

Charlotte Weitze fortæller om, hvordan man skriver en roman med en plante som hovedpersonen.
Hun fortæller om sin omfattende research i planteriget, rejsen til polsk-russisk urskov Bialowieza, samt til den nye skov omkring atomkraftværket Tjernobyl.
Charlotte Weitze fortæller om, hvorfor opmærksomheden på planter er vigtig, hvis vi vil redde planeten og lægger op til debat om, hvorvidt litteraturen kan være med til at ændre verden.

Charlotte Weitze foredrag

Den afskyelige

Romanen udkom i 2016, som en af de første danske cli-fi romaner. Romanen handler om Heidi, der mister sin søster i verdens sidste skisportsulykke og bliver kæreste med den behårede og storsvendende Kenneth, som fanastisk prøver at få verdens temperatur til at falde.
Romanen foregår i norden i en nær fremtid, hvor klimændringerne er slået igennem og er en humoristisk fortælling om kærlighed, de svære klimavalg og afskyelige snemænd.

I forbindelse med reseachen var Charlotte Weitze vært på en række udsendelser på Radio24 syv om kunst og klima, og hun var gæstekunster på Freewordcenter i London op til klimatopmødet i 2014.

Charlotte Weitze fortæller om researcharbejdet med romanen, hvordan man kan gøre klimakrisen morsom samt hvilke overvejelser omkring dystopi og håb, hun gjorde sig undervejs.

Charlotte Weitze foredrag

2030-planen

Siden 2019 har Charlotte Weitze sammen med sin mand, Jacob Antvorskov, arbejdet målrettet på at reducere familiens CO2-udledning med grønne investeringer, vaneændringer og nytænkninger.

Tricket er simpelt: At implementere et par nye tiltag om året, hvilket kan være alt fra at skifte bank og pensionsselskab og isolere huset, til at skrue ned for kødforbruget. Sammen har de bloggen 2030-planen.dk og tror på, at den grønne omstilling også kan og skal komme nedefra. Jacob Antvorskov er lærer, handyman og leder på et biodynamisk landbrug med skoletilbud.

Charlotte krydrer foredraget med scener fra hendes cli-fi-roman “Den afskyelige” og planteromanen “Rosarium”. Sammen fortæller de om, hvordan det er at leve et moderne familieliv med så lav CO2-udledning som muligt. De fortæller om, hvordan den første skitse til 2030-planen blev nedskrevet på bagsiden af et Anders And blad efter det fejlslagne klimatopmøde i København i 2009. Foredraget giver gode tips til, hvordan man selv kommer i gang og slutter evt. med en kort workshop.

Charlotte Weitze foredrag

Forfatterskabet

Charlotte Weitze fortæller om sit forfatterskab med nedslag i forskellige værker; novellesamlinger og romaner, gerne skræddersyet efter ønske. Hun fortæller om inspiration, den kreative proces, om at blive kunstner i en ung alder, forfatterlivet, skrivekriser og hvordan man kommer igennem dem.
Charlotte Weitze fortæller om sin forkærlighed for den eventyrlig genre, og hvad hun mener den særligt kan. Hun fortæller om sit engagement i natur, klima og planter, og hvordan litteraturen måske kan være med til at bremse klima – og økokrisen. Og så læser hun selvfølgelig op fra sine værker undervejs.

Referencer

Charlotte Weitze leverede et spændende og nærværende foredrag om sin roman Rosarium, hvor hun både dykkede ned i researchprocessen og selve romanen. Efterfølgende etablerede hun en livlig samtale med publikum. Stor anbefaling herfra.

Vanja Falk

Sorø Kunstmuseum

Foredraget var godt skruet sammen med lige dele personlige fortællinger og samtale om arbejdet med Rosarium. Der var stor engagement og indlevelse fra Charlottes side, og biblioteksrummet var med til at sætte rammen for et godt og nyttigt foredrag, hvor publikum gik hjem med ny viden og med fornyet lyst til at genlæse romanen.

Philip Møller Nielsen

Aarhus Bibliotekerne - Solbjerg Bibliotek

Harzen-sanger

I et træ i skolegården kunne Hanna synge i fred. Her mødte hun Niels, som kiggede på fugle. Når Hanna sang, kom fuglene flyvende og satte sig stille i træets grene.

Hanna blev hurtigt gravid. Inden de fik Lisa, tog de en tur til Harzen som en slags bryllupsrejse. Siden Harzen-turen har Hanna ikke sunget, og hun har forbudt Lisa at høre høj musik.

Nu er Lisa teenager og laver pludselig ikke andet end at ligge på sin seng med høretelefoner i. Niels er ofte af sted på fugleture. En mærkelig lugt breder sig i lejligheden; det er umuligt at få hold på, hvor den kommer fra. Hanna må tilkalde en Bekæmper.

Da Lisa spørger, om hun må begynde at tage sangtimer, siger Hanna blankt nej. Lisa forsvinder. Hanna må lede, men det er svært at lede efter noget dyrebart. Tænk, hvis man opdager, at det aldrig kommer tilbage.

Pressen skriver:
»Charlotte Weitzes nye eventyrlige roman fabulerer smukt og gådefuldt om en kvinde, der mister sin stemme og sit barn og prøver at synge sig frem til et nyt liv … ingen forklaringer er ligetil i denne sprøde og sammensatte roman.«
– Marie Louise Kjølbye, Information

»Charlotte Weitzes nye roman vokser med stor ynde og stilfærdig eventyrlighed frem – og brænder sig med sin fortættede fugleontologi og symbolske ømheder helt fast.«
– Nanna Goul, Weekendavisen

»Er Charlotte Weitze ikke en smule undervurderet? Er hun i virkeligheden ikke blandt de dygtigste prosaister i dansk litteratur? Sådan tænker jeg uvilkårligt efter at have læst hendes nye roman, der er skrevet i den mest eventyrlige romanprosa.«
– Anders Juhl Rasmussen, Kristeligt Dagblad

»Fin lille roman med rod i folkeeventyrene kredser med stort overskud om undergang og oprejsning. Charlotte Weitze excellerer i skildringen af det helt nære og gør det i et herligt ukrukket sprog.«
**** – Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten

»… en original og smuk fabel om at miste sig selv og sine nærmeste i familien.«
**** – Camilla Lærke Mors, Ekstra Bladet

**** – Preben Rasmussen, Dagbladenes Bureau

Kilde: Forlagsbeskrivelse

Det Hvide Kvarter

Et villakvarter uden for København hedder i folkemunde Det hvide kvarter. En sø og en mose omgivet af lysende ringveje og hvidmalede villaer. Her fødes børn, bygges rede og bygges om, her planlægges bryllupper, havevandringer og mødregrupper. Forventninger og fortielser bag åbne vinduer og lukkede døre.

Charlotte Weitze er en eventyrlig fortæller og skaber dybe understrømme af svigt, afsavn, kærlighed og forvandling i otte fortællinger, der alle udspiller sig i Det hvide kvarter.

Pressen skriver:

»Hun udforsker præcist det moderne menneskes situation Charlotte Weitze er ikke alene på det tematiske og genremæssige område en ener i vor tids litteratur … Hun er også en eksklusiv sprogbehandler, der gennem billedsprog og psykologiske symboler har sin egen helt specielle og meget præcise tone.«
– Jens Henneberg, Nordjyske Stiftstidende

»… skrevet i et sprog, der gør læseoplevelsen endnu større, så sluk for hovedet og giv dig selv lov til at sanse de otte fortællinger fra Det hvide kvarter.«
**** – Sarah Bøgh Thyssen, Dagbladenes Bureau

»Hun er dansk litteraturs troldeunge. Et utilpasset væsen fra den anden side, en forfatter, der tillader sine personer at pleje omgang med glubske ulve, huldrer og andet pak, og som med glimt i øjet vrister solsortens sang ud af finere dansk lyriktradition. Med historiesamlingen ‘ Det hvide kvarter’ fortsætter Charlotte Weitze med andre ord sin egen uregerlige folkloristiske linje fra debuten ‘ Skifting’ i 1996. Og alene af den grund, forfatterskabets karakter af soloprojekt midt i tidens selvbiografiske strømninger, er hun værd at lytte til. Ja, lytte til, for det er, som om hendes fortællinger, gjort af skrønen og vandrehistoriens stof, er som skabt til højtlæsning i lejrbålets skær.«
– Lise Garsdal, Politiken

»Charlotte Weitze forstår at kombinere det bedste fra novellekunsten med folkeeventyret, hvor der hurtigt tegnes præcise karakterer med få midler, og det hverdagslige og det fantastiske smukt sættes i spil overfor hinanden.«
***** – KultuNaut

»Charlotte Weitze har skrevet en mesterlig samling fortællinger.«
***** – Camilla Lærke Mos, Eksta Bladet

»Mødet med Charlotte Weitzes mesterlige fortællinger om moderrollen og parforhold er fascinerende og dybt foruroligende … Charlotte Weitze fortæller med største fantasi og overbevisningskraft.«
– Anders Juhl Rasmussen, Kristeligt Dagblad

»Mørket i det velkendte hvide er vandmærket i Weitzes fortællekunst … Hun fortjener at nå langt ud i de hvide kvarterer og finde mange læsere.«
**** – Jon Helt Haarder, Jyllands-Posten

»Hun kan kunsten at dreje en fuldstændig realistisk historie ind i en surrealistisk verden, hvor alt – også det helt usandsynlige – kan ske, og dermed sætter hun det moderne menneskes angst, drømme og forestillinger, ja, af dets indre liv på dagsordenen.«
**** – K.E. Watz, Lolland-Falsters Folketidende

»Charlotte Weitzes nye fortællinger kredser veloplagt om overgangsfaser og identitetsskift.«
**** – Mai Misfeldt, Berlingske Tidende

Kilde: Forlagsbeskrivelse

Den afskyelige

Den afskyelige udspiller sig i Norden i nær fremtid, hvor klimaforandringerne er slået igennem. En vild og vidtforgrenet fortælling om fanatisme og stor kærlighed. Og en økopolitisk satire om det umulige CO2-regnskab og det enkelte menneskes ansvar for at gøre noget.

Heidi har taget job på hospitalet for at være tæt på sin søster. Det er syv år siden, Angelica kom ud for landets sidste skisportsulykke. Hvad der egentlig skete dengang er aldrig blevet helt klart, men Angelica skulle mødes med nogen, og Heidi svor ikke at fortælle det til forældrene.

Siden er sneen smeltet på Klaftafjeld, verden er blevet varmere.

På hospitalet møder Heidi Kenneth, som døjer med øget svedproduktion. Kenneth er over to meter høj og har kraftig hårvækst. Han har ingen familie og taler ikke gerne om sin fortid, men Heidi forelsker sig hovedkulds. Med sine svedproblemer er Kenneth påvirket af klimaforandringerne og optaget af at modvirke yderligere temperaturstigninger. Men hvad kan det enkelte menneske stille op? Og hvor langt vil det gå?

Kilde: Forlagsbeskrivelse

Rosarium

Rosarium er en vildtvoksende slægtsroman om en ung pige, som slår rod i skoven, et kloster fuld af nonner, der lever af lysnæring, og en botaniker på jagt efter en rose med usædvanlige egenskaber. Fortællingen strækker sig fra begyndelsen af det 20. århundrede til nutidens USA og videre ind i fremtiden. Med sin på én gang realistiske og eventyrlige prosa skriver Charlotte Weitze om planter og forplantning og om at bære kimen til en livsform, hvor menneske og natur indgår i en mere organisk sammenhæng.
“Rosarium” er en eventyrlig fortælling i tre dele: I første del flygter bror og søster fra krigen og ud i skoven. Det er en urskov og zarens jagtrevir, og mens søster langsomt glemmer sit sprog, bliver hun mere og mere en del af det organiske liv, der udfolder sig dér. Zarens søn interesserer sig for botanik og bliver betaget af det grønlige væsen, søster er blevet, da han senere finder hende under en jagt. I anden del får vi fortællingen om søsters barn, som botanikeren Johanne, født Johannes, møder på et kloster under en videnskabelig rejse. Formålet er at indsamle planter fra forskellige kontinenter for at bevise teorien om urkontinentet Pangæa. Johanne bliver forælder til Viola og Lilly, som vi møder i tredje del, hvor de efter års adskillelse mødes i USA for at fejre Johannes 100 års fødselsdag. Violas datter, Marie, er rejst med og har måtte efterlade sin syge datter hjemme. Maries datter er ligesom Viola og Lilly lav af vækst, og hun trives bedst med plantebaseret mad. I USA når de frem til Johannes hus, men fødselaren er forsvundet. De leder efter spor i huset, drivhuset og den nærliggende skov, alt imens gåden om Johanne, det videnskabelige arbejde og familiens egentlige ophav, synes at vokse sig større.
Om forfatteren:Charlotte Weitze (f.1974) debuterede med novellesamlingen “Skifting” (1996), som hun fik Bogforums Debutantpris for. Siden har hun udgivet radiodramatik, noveller og romaner, blandt andet romanerne “Brevbæreren” (2003) og “Den afskyelige” (2016).
Folkefortællinger, det eventyrlige og naturen er en rød tråd i forfatterskabet, og det gør Charlotte til en særlig stemme i det litterære landskab. Med den dystopiske roman “Den afskyelige” skrev hun sig ind i klimadebatten. Det er et emne, der ligger hende på sinde, og hun er ofte i medierne som repræsentant for bæredygtig livsstil.
Charlotte Weitze har modtaget Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat (1999) og Ole Wahls mindelegat (2004) og været nomineret til Weekendavisens Litteraturpris (2002) og radioteaterprisen Prix Italia (2003). Flere af værkerne er oversatte.

Kilde: Forlagsbeskrivelse

Forespørg på Charlotte Weitze

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 12 12 99
Charlotte Weitze
Charlotte Weitze

5 ud af 5 stjerner

Charlotte Weitze leverede et spændende og nærværende foredrag om sin roman Rosarium, hvor hun både dykkede ned i researchprocessen og selve romanen. Efterfølgende etablerede hun en livlig samtale med publikum. Stor anbefaling herfra.

Vanja Falk - Sorø Kunstmuseum Se alle referencer