Tlf.35 12 12 99

Få professionel rådgivning af vores dygtige konsulenter
Iben Mondrup

Foredrag om eget forfatterskab

Les Kaner

Iben Mondrup

Forfatter og vinder af DR Romanprisen 2015

Uforpligtende forespørgsel på Iben Mondrup

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
About icon

Om Iben

Lecture icon

Foredrag

References icon

Referencer

Iben Mondrup er en garvet foredragsholder, som sætter dialogen med sit publikum højt. Hun er ikke bleg for at bruge sin egen livshistorie i sine foredrag, og det gør hendes optrædener nærværende og levende.

Hun er født i Danmark, men er opvokset på Grønland. Med sit indgående kendskab til det grønlandske samfund er Iben Mondrup yderligere en oplagt ressource for de mange danskere, som har Grønland som interesseområde.

Tilbage i 2003 dimitterede hun som billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, og hun har dermed en mastergrad i Kunstteori og formidling. I 2009 debuterede hun som forfatter med romanen “Ved slusen”.

Iben Mondrups gennembrudsroman er “Godhavn” (2014), som hun fik DR Romanprisen for i 2015. Derudover er hun forfatteren bag “En to tre – Justine” (2012), “Store Malene” (2013) og “Karrensminde”(2016), “Vi er brødre” (2018) “Tabita” (2020), “Vittu” (2022). Det er gennemgående for Iben Mondrups romaner, at hun bruger Grønland som et litterært virkemiddel, hvilket afspejler hendes opvækst.

Se foredrag med Iben Mondrup
Foredrag Iben Mondrup

Triologien om Tabita og Vittu

I BJØRN, tredje og sidste bog om Tabita og Vittu, er Tabita på vej til Grønland for at blive genforenet med sin mor. Hun ved ikke, at hendes bror, Vittu, er i live og også befinder sig i landet. I Humlebæk er Tabitas adoptivfar Berthel ved at gøre regnskabet op i sit ægteskab. Hans liv har været defineret af den skæbnesvangre beslutning, han tog om at medbringe de to grønlandske børn til Danmark. Nu vil han finde Tabita og Vittu igen. BJØRN handler om at finde sin vej i livet. Om at kunne leve med de valg, man træffer. Og ikke mindst om at kunne overleve de valg, som andre træffer på ens vegne.

I foredraget dykker forfatteren ned i en periode i den dansk-grønlandske historie, hvor mange børn blev bortadopteret til danske familier mere eller mindre lemfældigt. Det havde store konsekvenser, ikke mindst for børnene.

Foredrag Iben Mondrup

Min barndom i Grønland

Iben Mondrup er vokset op i Godhavn, en lille by på Diskoøen ved Grønlands vestkyst. Forældrene var en del af den danske arbejdsstyrke, som var i Grønland for at modernisere landet. Grønland skulle fordanskes, alle børn skulle lære at tale og skrive dansk. Den gamle kultur skulle erstattes med en ny. I dag virker den plan absurd, og Grønland har siden fået både Hjemmestyre og Selvstyre og er på vej til selvstændighed. Kritikken af den danske tilstedeværelse i landet er taget til de senere år. Men hvordan var det at være barn under disse vilkår? Og opleve den velmenende, men racistiske politik, man bedrev dengang?

Foruden at være en fortælling om livet i Arktis handler foredraget om en særlig periode i den dansk-grønlandske historie, hvor mange danske familier rejste ud i verden – noget som ikke mindst børnene måtte lære at leve med.

Foredrag Iben Mondrup

Hvem fortæller historien

Hvordan bliver en roman til, hvor kommer idéerne fra, og hvem er personerne i teksten?

Iben Mondrup skriver romaner om svære emner og med personer, som man føler og lever med. Bag hver bog ligger timevis af samtaler med virkelige mennesker, dem der har oplevet historierne på egen krop. Forfatteren finder kilderne i sit netværk. Eller hun sætter en annonce i avisen, som da hun skrev efterkrigstidsromanen Vi er brødre. Vil du fortælle mig om din barndom? spurgte hun og fik overvældende mange positive svar.

Foredraget handler om romanforfatterens arbejdsmetode. Om at gå tæt på virkeligheden i fiktionens tjeneste, om samarbejdet med kilder og om de overvejelser, der nødvendigvis følger med, når man omsætter andre menneskers fortællinger til litteratur.

Referencer

Iben Mondrup leverede et virkelig spændende foredrag, der tilføjede mange ekstra lag til hendes bøger og gav en god forståelse for baggrunden for bøgerne. Hun var veloplagt og gav sig god tid til at svare på spørgsmål og signere bøger.

Sussi Gadmar

Syddjurs Bibliotek
Forespørg på Iben Mondrup

Send os nemt en forespørgsel. Du får lynhurtigt svar på eksempelvis pris og dato.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Eller ring til os på

Tlf: 35 12 12 99