
Martin Herbst

Martin er uddannet teolog fra Københavns Universitet i 2003, og er i dag præst ved Korsvejskirken i Tårnby. Hans næsten 20-årige engagement i Moon-Bevægelsen, som han brød med i 1996, har givet ham et enestående indblik i sekterismens væsen, og hvordan man kommer ud af sekteriske sammenhæng, uden man gør sig selv til et offer.
Martin er forfatter til ”Sunde og syge fællesskaber” og medforfatter til ”Mit livs omvej”, som han begge holder foredrag om. Han har desuden skrevet et utal af kronikker.
Foredrag af Martin Herbst
Den Guddommelige Komedie
Sunde og syge fælleskaber
Hjertets Sondring
Med de egyptiske ørkenfædre, der levede i det fjerde århundrede, bliver hjertets sondring opgraderet til at være den største nådegave af dem alle, endog større end evnen til at profetere eller udføre mirakuløse helbredelser. For uden sondringens kunst er mennesket overladt til at være kastebold for lunefulde indskydelser eller tilfældige pres fra omverdenen. Efterfølgende bliver hjertets sondring en vigtig faktor for det europæiske menneskes dannelsesproces. Den fordrer en skelnen mellem laster og dyder, som vi eksempelvis ser det i traditionen om de syv dødssynder, der når sit højeste litterære udtryk i Dantes Guddommelige Komedie, der er verdens mest kommenterede enkeltværk.
Men hjertets sondring er ikke kun et spændende antikt og historisk fænomen. Den er et højaktuelt anliggende, der vedrører os alle. For hvis vi ikke lærer at sondre mellem godt og ondt, er vi prisgivet et samfund med mere kontrol, overvågning og diagnosticering på bekostning af individets frihed og værdighed. Ørkenfædrene havde ret. Hjertets sondring er den største nådegave af dem alle. Hvordan genvinder vi denne nådegave og lærer den videre til vore børn og efterkommere?
De syv glæder - forstå det moderne menneske og de syv dødssynder
Martin Herbst formidler foredraget i en let og levende form, og understøtter sine svar på mere livsglæde og livsmod af citater fra mange af verdenslitteraturens allerstørste værker.
Dovenskab – verdens største problem
I dag forbinder vi dovenskab med fysisk ugidelighed og ’dovneroberter’. Følgelig opfatter vi dovenskabens modsætning som flid og arbejdsom stræben. Tidligere havde man en mere kompleks forståelse af dovenskab, der var en af de syv dødssynder. Ifølge de egyptiske ørkenfædre, der levede i det fjerde århundrede, var dovenskab eller acedia ensbetydende med ugidelighed over for kærlighedens fordring i hjertet. Var man ramt af acedia, gad man hverken elske Gud, sin næste eller sig selv. Det kom til udslag på to måder. Dels i håbløshed og fortvivlelse; fænomener vi i dag forbinder med depression og livslede. Dels i rastløshed og overdreven aktivitetsniveau, som genkendes i vor tids produktivitetsmani og hyperaktivitet. Det opfordrer til nogle interessante spørgsmål. Er samfundet og verdens grundproblem i virkeligheden acedia? Hvordan kan ørkenfædrenes psykologi og den kristne menneskeforståelse være et berigende element i den omsiggribende diagnosekultur? Har vi mindre brug for terapeuter og mere brug for en besindelse på, hvad dovenskab i virkeligheden er, og hvordan man forholder sig til det på en konstruktiv og livsbekræftende måde?
Martin Herbst er sognepræst og forfatter til De syv glæder. Forstå det moderne menneske og de syv dødssynder. Cornfield Press, 2017.
Mere information om Martin Herbst
Referener:
"Dantes Guddommelige Komedie, et værk som umiddelbart synes uoverkommeligt, bliver i Martin Herbsts udlægning til et dybt fascinerende værk, man ikke kan lade være med at blive stærkt optaget af. Man bliver indfanget og får stor lyst til at beskæftige sig mere indgående med det. Martin har en sjælden evne til at få tilhørerne med sig. Vi fulgte ham intenst på hans lange vandring med Dante, Vergil og Beatrice gennem rædslerne i Helvede og renselsen i Purgatoriet, før vi bogstavelig talt endte sammen med ham i Paradiset. At gennemføre et aften-langt foredrag uden manuskript, ovenikøbet med lange citater af flere passager fra Komedien fremført efter hukommelsen, er en stor præstation. Der var ikke tid til at falde hen. Et fornemt powerpoint-program med nøje udvalgte billeder bl.a. af Gustave Doré understøttede fortællingen. Det var med til at levendegøre stoffet og anskueliggøre sceneriets opbygning med Helvede, Skærsild og Paradis. Alt i alt en stor oplevelse, som kan varmt anbefales Vi har fået mange positive tilbagemeldinger fra begejstrede tilhørere."
- Inge Haahr, Bistrup Kirke Birkerød
”Meget tilfredshed fra de mange tilhørere der har givet tilbagemeldn til ut.
For mig selv har foredraget efterladt mange timers reflektioner, alene og sammen med ægtefælle og andre der var med. Og bogen blev læst på rekordtid, meget tankevækkende.”
- Beatrice Jørgensen, Østermarie Menighedsråd
"Foredragsholderen var yderst kompetent og leverede et meget tilfredsstillende foredrag - fyldt med humor og alligevel seriøst oplysende."
- Esther Sørensen, Menighedsråd ved Allesø Næsbyhoved Broby Sogn
Relaterede foredragsholdere
Disse foredragsholdere tilbyder foredrag, som minder om de foredrag, som Martin Herbst holder.